Akik ennyire nem tudnak helyesen írni, azok még életükben nem olvastak el egy könyvet sem?
Miért gáz helytelenül írni olyan helyen, ahol nem szükséges? Ötös lett annó a magyarom, aztán jöt kettő nagyon reál szak és nem tudok magyarul helyesen írni, na de kit érdekel?:D ha néha magyarul kellene írnom angol helyett a munkám során, akkor google szívesen segít nekem és problem solved.
Szerintem sokkal nagyobb probléma a szókincs hiánya, mert az beszédben brutálisan megérződik és erősen befolyásolhatja a megítélését egy személynek.
A fentebb leírtaktól eltekintve szerintem lenyűgöző, ha valaki a 2022-ben is helyesen tud írni bármi féle külső segítség nélkül (ilyen a párom is), szóval ne értsd félre amit írtam. Szimplán nem egy lényeges képesség már helyesen írni, viszont attól még egy hasznos skill.
Volt gimiben egy barátnőm/osztálytársam, aki állandóan olvasott és hobbiból még írt is történeteket, mégis borzasztó volt a helyesírása...
Én gyerekként imádtam olvasni, kb. minden héten kiolvastam legalább egy könyvet, aztán valahogy leszoktam róla. Könyvet utoljára nem is emlékszem, mikor olvastam ki, talán valamikor 9.-es vagy 10.-es koromban (most 24 vagyok) és amikor néha olvasok is a neten cikkeket, azok is általában angol nyelvűek. És még így is fényévekkel jobb a helyesírásom meg a szókincsem mint az előbb említett volt osztálytársamnak :D
Ha egy 543 oldalas könyvben egyszer leírják azt, hogy muszáj, valószínűleg nem fog benned rögzülni, hogy az nem muszály, hanem muszáj, mert van benne sok-sok másik szó, aminek ugyanúgy emódon kéne benned rögzülnie és, hacsak nincs eidetikus memóriád, nem fogod megjegyzeni az összes olvasott könyv összes szavát.
Ha elolvasok egy könyvet, aztán ideírok egy kommentet, nem fog eszembe jutni, hogy ja a könyv 273. oldalán azt írták, hogy muszáj és ezért ezt j betűvel írom.
Arról nem is beszélve, hogy sokan inkább eredeti nyelven olvasnak, mert rengeteg magyar fordítás csapnivaló vagy szeretnék bővíteni a szókincsüket idegennyelven.
6: Pedig de. Ha 8 éves korodig elolvasod azt a 3-4 ajánlott irodalmat, ami meg van adva, akkor magától rögzül a helyesírás.
Nyelvtan órán meg megtanulod a szóelemzés elvét és a történelmi nevek írását és kész is. Nem egy bonyi dolog a magyar helyesírás.
Amúgy ha már enyire fikáznivalóka azok akik nem tudnak helyesen írni, arra kiváncsi vagyok, hogy mit értek azzal, hogy midnent helyesen írtok le?
Ha elkezd ömleni a fürdőben a víz, megszerelitek vagy egy olyasvalaki segít nektek, aki nem biztos, hogy tud heyesen írni?
Ha szeretnétek házat építeni, megépítitek magatoknak vagy olyasvalakit felkértek, aki lehet, hogy nem tud helyesen írni?
Ha vakbélgyulladásotok van, megműtitek magatokat vagy hagyjátok, hogy megműtsön az, aki lehet, nem tud helyesen írni?
Jó dolog, ha nem követsz el hibákat írás közben, de őszintén szólva, nem fog többé teni másnál.
Az iskolában sikereid lesznek, esetleg a beképzelt profoknak imponálhatsz az egyetemen és éhbérért mehetsz egy gimibe vagy általáos suliba tanítani, de attól, hogy te többnek hiszed magad másnál, mert tudsz írni és könyveket is írsz meg olvasol, ugyanúgy azok fognak kisegíteni, akik feltehetően nem tudnak helyesen írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!