Létezik, hogy egy bántalmazó nem veszi észre, hogy ő valójában az?
Érdekes jelenségre lettem figyelmes a napokban. Egy anyuka-influencer kitett a Facebookra egy hosszas posztot arról, hogy ne bántsuk egymást, legyünk toleránsak stb., és közben szólt arról is, hogy mennyire megviselte, amikor őt csúfolták gyerekkorában, vagy amikor őt ítélgetik felszínesen. Kapott rá persze több ezer támogató üzenetet és virtuális ölelést.
A lájkolók és szívecskézők között volt két ismerősöm. Két olyan ismerős, akik engem bántottak. Semmi közük egymáshoz, az egyikük még több mint tíz éve a munkahelyemen keserítette meg az életemet, a másikuk most, néhány hónapja tette számomra nyilvánvalóvá, hogy egy társaságban, ahova egyébként meg voltam hívva, a házigazdát leszámítva senki sem lát szívesen. Alapvetően mindkettőn túltettem magam, de azért mégis furcsa, hogy ezután egy ilyen bejegyzést lájkolnak.
Ennyire nincs az embereknek önismeretük? Elítélik a bántalmazás és az előítéletek minden formáját, miközben ők maguk ugyanezt csinálják? Vagy azt gondolják, hogy amit ők tettek, az jogos volt, hiszen akibe ők álltak bele, az valóban hülye?
Nem, nem fogom tőlük megkérdezni, nem vagyunk beszélő viszonyban. De azért kíváncsi vagyok a kívülállók véleményére.
"Elítélik a bántalmazás és az előítéletek minden formáját, miközben ők maguk ugyanezt csinálják?"
Erre hadd írjak le egy érdekes jelenséget!
Tagja vagyok egy FB-csoportnak, amelyik az iskolai szekálásokkal, bántásokkal (azok áldozataival) foglalkozik. Talán emlékszel rá, kb. fél éve öngyilkos lett egy középiskolás fiatal emiatt, akkor indult ez a csoport.
Nagyon sok elszomorító, torokszorító történetet osztottak meg ott elkeseredett szülők a gyerekeik bántásáról. És a reagálók között nagyon sok volt, aki kifejezetten agresszív, bántó viselkedést javasolt vagy tett volna a kérdező helyében. Pl. úgy, hogy a szekálódó középiskolást vagy az anyját megverte volna. Nyilván félre lett nevelve az a középiskolás, és az anyja felelőssége ebben vitathatatlan, no de a verbális agresszióra fizikaival reagálni? Másik esetben óvodai csetepaténál a másik gyereket megverte volna. Egy óvodást megütni? Aki valószínűleg pont az otthoni zűrös, agresszív viszonyok miatt lett ilyen agresszív?
Kénytelen volt a csoport adminisztrátora közzé tenni egy figyelmeztetést, hogy az ilyen reagálásoknak ott nincs helyük és eltávolítják azokat.
Szóval érdekesek az emberek...
Szerintem nem a poszt tartalmát like-olták, hanem csak azt, hogy az az ember kitett valamit. Ha a töltöttkáposzta receptet rak ki arra is nyomják a szívet. Szóval ennyiből messzire menő következtetést nem szabad levonni.
Amúgy a bántalmazók nem ismerik el, hogy ők azok.
A kolleganőm sem érzi, milyen sebeket ejt rajtam a viselkedésével, ha visszaszólok ledöbben és még rosszabb lesz (nyilván nem anyázok, csak a stílusát tükrözöm). ezek azt szokták meg hogy a családjuk normálisnak tartja az idiótaságot, és a társadalom is védi őket, mert "ők ilyenek".
Fontos hogy mindig magadat tartsd szem előtt, a másik nyomora nem a tiéd.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!