Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az embereket miért idegesíti...

Az embereket miért idegesíti ha a teljes nevükön szólítják őket?

Figyelt kérdés

Ezt most azért kérdezem mert sokszor lehetett már itt is olvasni, hogy az embereket frusztrálja ha a családnevükön hívják őket.

Ez eddig oké, de volt olyan is, hogy kiakadt a szülő és cirkuszkodott az oviban, hogy az ő gyerekét (legyen most Takács Évike pl) ne hívják a vezetéknevén, holott nem is azon hívták, hanem a komplett nevén Takács Évinek. Tehát nem csupán Takácsnak.

Meg volt egy nő is akinek komplexusai voltak amiatt, hogy annak idején egy másik Anita is volt rajta kívül a suliban, és hogy őt mindig a családnevével együtt hívták.

Csak ezekről a dolgokról az jut eszembe, hogy most akkor a hivatalos helyeken is rosszul érzik magukat? Mert ott sem csak a keresztnevükön fogják őket megszólítani.

Csak most nem teljesen tiszta, hogy amikor kijelenti valaki, hogy nem szeretem ha a vezetéknevemen hívnak, akkor most csak a vezetéknévvel van a baj, vagy azzal is, ha hozzáteszik a keresztnévhez?

2022. febr. 1. 10:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%

Nálunk két Emma is van.

A másik Emma simán Emma, vagy Emi, szóval normálisan, kedvesen szólítják.

Engem CSAK a vezetéknevemen (Szabó). Hívnak. Még meg is lehetne szokni, de olyan furcsa és rossz, mikor csak ennyit hallasz: "SZABÓÓUU!".

Miért nem lehet engem is a rendes nevemen hívni? Tetszik az Emma név, mégsem hív így senki :(

2022. febr. 1. 10:43
 2/13 A kérdező kommentje:
Oké, de a kérdés az, hogy ha Szabó Emmának hívnának a többiek az is zavarna? Mert abban már benne van az Emma csak épp a Szabót is elő rakják :) Azt értem, hogy a sima Szabó zavar.
2022. febr. 1. 10:48
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha hivatalos ügyben szólítanak így, ill. ha van másik Bence is a társaságban, akkor nem zavar, egyéb esetekben engem is idegesít.
2022. febr. 1. 11:09
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert tök fura valakit a teljes nevén szólítani. Nálunk 3 Mónika és 3 Alexandra is volt osztályban, és mindenkinek kialakult becenév, ami alapján meg lehet különböztetni.

Hivatalos helyen teljes névvel max szólítanak, de amikor szemtől szembe vagy az ügyintézővel, az uram/hölgyem megszólítást használja, vagy a keresztnevedet.

2022. febr. 1. 11:12
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Volt olyan tanárom, aki mindenkit a vezetéknevén szólított.

Nos, én nő vagyok, a vezetéknevem pedig egy férfinév, és kifejezetten frusztráló volt, degradálónak éreztem, főleg, hogy volt olyan iskolatársam, akinek ugyanez a név a keresztneve volt.

Amúgy nem kifejezetten vagyok elájulva a nevemtől. Tini korom óta gondolkozom, hogy megváltoztatom. Bármilyen szürreálisan hangzik, borzasztó egy olyan névvel felnőni, amit az ember rühell.

Az eredeti családnevünknek semmi köze nem lenne ehhez a névhez, csak a dédnagyapámnak anno így sikerült a magyarosítás.

A keresztnevem pedig szerintem szimplán nem illik hozzám. Se a karakteremhez, se a személyiségemhez.

2022. febr. 1. 11:52
 6/13 A kérdező kommentje:

Hát igen utolsó az így zavaró lehetett, de ott a tanár elég hülye volt, hogy nem vette észre, hogy így nem egyértelmű kinek szól, egy fiúnak vagy egy lánynak.

De legalább nem viccelődtek vele.

Mi a keresztneved amit ennyira utálsz? Már ha szabad kérdezni.

De ha ritka akkor persze ne írd le.

2022. febr. 1. 12:06
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem baromi természetellenes a teljes nevén szólítani valakit, ritka szituációkat kivéve. Ha mondjuk az orvosnál Kiss Anitaként hívnak be, az még rendben van, bár egyébként nem feltétlenül szeretném, hogy a nőgyógyászati rendelő várójában ülő 30 ember mind tudja a nevem, egy sorszám is bőven megtenné. Bemutatkozáskor is nyilván a teljes nevemen mutatkozom be. És nálunk is volt tanár általánosban, aki mindenkit (csak) a vezetéknevén szólított, elmondása szerint azért, hogy megszokjuk, hogy az "életben" már nem Ancsikák és Petyák leszünk, hanem van "rendes" nevünk is.

Onnantól kezdve viszont, hogy megismerkedik valakivel (=kölcsönösen bemutatkoznak egymásnak) az ember akár formális, akár baráti szituációban, normális esetben a továbbiakban nem Nagy Barnabásnak szólítja, hanem csak simán Barnabás lesz, vagy ahogy kéri, hogy szólítsd. Munkahelyen, lakóhelyen, társaságokban szokás bemutatkozni mindenkinek, onnantól pedig indokolatlan a vezetéknevén szólítani valakit. Ha valaki Kiss Anitának hívna hosszabb ismeretség után is, akkor csak azt gondolnám, hogy vagy erőltetetten igyekszik modoroskodni vagy annyira utál vagy gátlásos, hogy még a formális, magázódó kapcsolatot is túl közelinek érzi. Most, hogy így belegondoltam, ha mondjuk a munkahelyemen rendszeresen elhangzana, hogy "Kiss Anita!", akkor egy idő után szétvetne az ideg, mintha a katonaságban hívnának sorakozni.

2022. febr. 1. 12:16
 8/13 anonim ***** válasza:
93%

Nálunk a munkahelyen 5 Éva és 6 Tamás van és mindenkit vezetéknévvel együtt szólítanak. Jobb így, mint mindig értetlenkedni, hogy kire gondoltak.

Engem az zavar, hogy férjhez mentem és senki se használja az új nevem, mintha nem is lenne.

2022. febr. 1. 12:41
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
De nem az arcába hívod így. Nem úgy, hogy Szabó Tamásnak mondani akarsz valamit, ránézel, ő rád, majd mondod, hogy "Szabó Tamás, tudnál segíteni kicsit?".
2022. febr. 1. 12:43
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Viszont ha az irodában ül még két Tamás, akkor Szabó Tamásnak tényleg csak úgy tudsz odakiáltani, hogy a vezetéknevét is mondod.

Nekem volt olyan minkahelyem, ahol volt ugyanolyan nevű kolléganő, ő volt ott hamarabb, ezért én kitaláltam magamnak egy becenevet és azon hívtak. De ahol már 3 vagy 4 ugyanolyan nevű ember van, ott már nehéz ezt megvalósítani.

Ugyanolyan nevű osztálytársaim is mindig voltak, vagy a vezetéknevükön hívtuk őket, vagy beceneveken. Egyikük sem problémázott ezeken.

Sőt ha jól emlékszem, óvodában is volt rövid ideig egy csoporttársam, akinek ugyanaz volt a keresztneve, mint nekem, ezért az óvónénik mindkettőnknek mondták a vezetéknevét is. Engem nem zavart.

2022. febr. 1. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!