Hogy lehet felnőni harmincas korban, hogy érett, leleményes legyek, hogy jó legyen az önbizalmam, önértékelésem és ne féljek előre a haláltól, az ismeretlenektől és ne függjek másoktól?
Hogy lehet felnőni harmincas korban, ha az önértékelésemen, önbizalmamon kellene javítani, olyan tanítás kellene ahol lehet meríteni bölcs emberektől lehessen átvenni tapasztalatot, életvitel, gondolkozás és akár táplálkozás stb. téren? Mit lehet tenni, ha nagyon félek a haláltól és úgy az életben egyedül érzem magam, félek az ismeretlenektől...
Jellemfejlődés és hitemet szeretném erősíteni: az érettség, proaktív és a leleményesség útjára lépni? Hogy ne tudjon más véleményétől függjek, ne más harátozzon meg, ne más életét éljem?
Csinálj dolgokat. Kb ennyi.
Netes tippek (vagy ne adj' isten önfejlesztő könyvek) olvasgatásával nem fogsz menni semmire; ezt az időt azzal is tölthetnéd, hogy csinálj valamit, legyél emberek között.
A haláltól mindenki fél, és a legtöbb ember nem annyira magabiztos mint tini korában, mert kapott már pár pofont az élettől. Az ismeretlentől is sokan félnek...egyszóval olyan dolgokat írtál amik elég általánosak egy ember életében.
Ilyen agymosó terápiák nem hiszem hogy ezen tudnának segíteni, én néha eljárok szórakozni, beszélgetek emberekkel stb addig is elterelem a figyelmem, csajozgatok néha (bár nem sűrűn) ezzel növelem az önbizalmam.
Ha meg minden kötél szakad akkor tekerek egy jointot...
Szerintem nincs veled semmi baj...szimplán ember vagy.
29f
Kicsit érdekesen hangzik a kérdés, akinek a felsorolt dolgokkal ilyen mértékű problémái vannak, az általában nem tudja ilyen pontosan megfogalmazni őket.
De remélem tévedek, akkor pedig a 3-as kommentelő jó példája az általános magyar lelki nyomorra, hogy a kérdező dolgait átlagosnak ítéli, a terápiát meg agymosásnak - esélyesen látatlanban.
Bizony ha túl sok, és tényleg a mindennapos életben, létezésben vannak gondjaid harmincas korodra, akkor a pszichoterápia ad egy segítséget, kapaszkodót, amivel szakember segítéségvel tudsz célokat kitűzni és eredményeket elérni ahelyett, hogy reménykednél, hogy vak tyúk is talál szemet alapon magadtól is sikerül.
"méfg nincs saját egzisztenciám, tehát saját lakásom"
A saját lakás nem feltétele a felnőtt életnek. Munkád van? Dolgozol? Az adhat önbecsülést, sikerélményt, önbizalmat, a tapasztalat leleményességet, stb. Ha nincs munkád, legyen!
Menni kell, próbálkozni és kísérletezni. Minél több dolgot csinálni.
Van egy barátom, aki megszállotja az önbizalom növelő tréningeknek és képzéseknek, anyagoknak, könyveknek és nem bírja felfogni, hogy ez pénzégetés, amíg nem tesz valódi lépéseket. A kudarctól való félelem sok embert visszatart, ebben segíthet egy terapeuta, mentor, coach - de nehéz jó szakembert találni.
Néhány szerepmodellem, illetve akiktől sokat tanultam
Lakatos Péter - életmód, sportolás, egészséges táplálkozás - fb kortalanul csoport, youtube podcastek
Szendi Gábor - az értelmes szenvedés, a boldogság c könyvét ajánlom, ez sokat segített nekem abban, hogy végiggondoljam, mit szeretnék az élettől
Csernok Miklós - kiszámoló blog, és youtube a pénzügyi tudatosság terén tanultam sokat tőle
Az ő felületeiken sok értelmes embert találsz és rengeteg olvasni, hallgatni-valót
Szeretem még az olyan tartalmakat, interjúkat, amikben belelátok mások életébe, motivációjába, látom milyen nehezen érték el a sikereiket és mennyi munka, nehézség van mögötte. Pl D Tóth Kriszta wmn podcastjai, interjúi.
Önkényes mérvadót is hallgatok, megkérdőjelez sok társadalmi tabut és képmutatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!