Egy életre elment a kedvem attól, hogy másokon segítsek? Hogyan kezelnétek?
Jogot tanultam, el is végeztem, ebben is dolgozom. Az egyetem alatt is fel-feltűntek a "segítséget kérő" emberek, de mára iszonyatosan megszaporodtak, akik szívességi alapon akarnak valami jogi tanácsot kérni. Rég eltűnt iskolatársak, akik beédesgetik magukat, hogy segíts rajtuk, rég elfeledett ismerősök, barátok, akik persze játszmáznak ("hogy vagy, mi újság stb."), érdeklődést színlelnek, majd előadják a problémájukat, amire megoldást akarnak. És még folytathatnám a munkahelyi kollégákkal a sort stb. stb.
Alapvetően talán ezzel olyan nagy gond nincs, ameddig beszélgetés szintjén, "elméletben" jön ez elő, de amikor plusz munkát generál nekem, az már kifejezetten gond. És az esetek 90%-a plusz munka, sőt már önmagában az is munka, ha olyannal kell beszélni, akivel 15 éve nem beszéltél, és nem érdeklődik utánad, hanem színlel, majd egyszer csak "lecsap rád".
Furcsa, de akinek eddig segítettem, azok közül kb. a 3% -nak jutott eszébe a szimpla köszönömön kívül, hogy valamit adjon, nem pénz, hanem apróság, valami gesztus. Nem olyan emberekről beszélek, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek, ellenkezőleg.
Nyilván tudom ezt kezelni, nem tanács kell, hanem vélemények.
Miért ennyire lehúzó, energiavámpírok az emberek nagyon nagy része? Miért alapértelmezés rengeteg embernél "ismerlek, dolgozz ingyen"?
Nyilván nem csak az én szakmámra igaz ez, egy orvos, autószerelő stb. stb. is ugyanezzel "küszködhet".
Mint grafikusból lett ui/ux-es átérzem. Én nem is dolgoztam soha, csak rajzikálok, tudod.
Azon felül, hogy szívességeket kérnek a kedves ismerősök, köszönet helyett sokszor megkapja az ember azt is, hogy ez nem valódi szakma, mert ezt ő is meg tudná csinálni.
Nem mondom, hogy sajnos, mert szerintem ez egy értékes tulajdonság, hogy tudok önzetlenül segíteni, én meg szoktam nekik csinálni, ha belefér az időmbe. Persze az is teljesen érthető, ha valaki nem szeretné, hogy kihasználják.
Nekem egyszer kellett így segítség, egy nagyon magas beosztásban dolgozó rokonomat kértem meg, hogy az akkor frissen egyetemet végzett, külföldi férjemet jutassa be valahova dolgozni, mert becsúszott a baba, nagyon rá voltunk szorulva. Már elég rég volt, azóta a férjem már a sokszorosát letette az asztalra, mint a kedves rokon, de még mindig összefacsarodik a szívem. Hitegetett egy darabig majd ghostolt. Valahogy a saját családomtól mást vártam. Gondolom ez a magyar mentalitás érméjének a másik fele, hogy nem segítünk egymásnak, acsarkodunk, a másikba belerúgunk, irigykedünk, önzőek vagyunk.
Nem tudom van-e arany középút a témában.
Ha nem Magyarországon lennénk, akkor el sem hinném. Figy, a magyarok jelenleg ilyenek, legalábbis Én ezt látom. Korruptak, mutyizósak, sumákolósak, ingyenélők. Most, hogy ezt a szocik hagyták itt örökül, vagy ez már régebben is így ment a történelem során, nem tudom.
Ha úgy érzed, hogy kihasználnak, akkor mondj nemet, vagy kérj érte pénzt. Ha pénzt kérsz, tuti úgy fognak kerülni, mint ördög a tömjént. Ez ilyen, a haverok meg az urambátyámok országa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!