Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Kis túlzással élve az összes...

Kis túlzással élve az összes egészségügyi dolgozó ilyen?

Figyelt kérdés

Egészségügyi szakon kezdtem meg tanulmányaimat idén. Ennek oka az, hogy érdekel a gyógyítás és empatikusnak érzem magam így szeretném kipróbálni magamat a szakmában. Maximum ha nem sikerül vagy nem érzem magam jól benne akkor váltok, így vagyok ezzel.

Na most mivel nem egészségügyi középsuliból jelentkeztem, illetve még csak a családi körben sincs egészségügyis ember így igazából nulla tapasztalatom van a témában. Mindent a nulláról építgetek. Tudom, nagy bevállalás, de úgy vagyok vele inkább bukjak ki, mintsem meg sem próbáljam.

Na most az első kiábrándultságom megtörtént tulajdonképpen a legelső héten. Ugyebár a mi oktatóink nagyobbrészt orvosok, ápolók. Aztán nekem az volt a legnagyobb csalódás így elsőkörben, hogy mindegyikőjük a koronavírus elleni védőoltás kapcsán erősen nyomulós volt. Én megkaptam mind a kettő oltást, így rám nem vonatkozott a téma, de negatív meglepetésként értek a történtek. Megkérdezték óra elején, hogy ki az aki nincs beoltva és nem is tervezi felvenni az oltást, majd miután senki nem jelentkezett barátságos hangnemben ösztönöztek arra minket, hogy ne féljünk, bátran jelezzük, ők nem haragszanak érte.

Aztán miután feltették néhányan a kezüket megváltoztatták a hangnemüket és szó szerint fejmosást tartottak nekik kb 30 percen keresztül az oltással kapcsolatban, illetve olyan megjegyzéseket tettek, hogy aki továbbra is úgy gondolja, hogy nem szándékozik felvenni az oltás az álljon fel és menjen ki. Valamint azok akik feltették a kezüket, azokra ráerőltették a maszkot is. Volt olyan oktató akinek szó szerint vörös volt a feje az idegtől.

Engemet ez a viselkedés nagyon meglepett és egyben negatív képet alkotott az egészségügyi dolgozókról. Voltak olyan pillanatok amikor azt mondtam én nem vagyok hajlandó ilyen mentalitású emberek között dolgozni, még akkorsem, hogy nem velem van problémájuk. Persze az igaz, hogy egészségügyben kötelező az oltás, de jelenleg elsőéves hallgatókról beszélünk akik ki tudja milyen társadalmi közegből származnak. Nem gondolnám, hogy feltétlenül az ő hibájuk az, hogy nem bíznak az oltásban. De azért jöttek ilyen egyetemre, hogy fejlődjenek, tanuljanak és ha ez hatékonyan megtörténik akkor biztos vagyok benne, hogy helyes és önálló döntést fognak tudni hozni azzal kapcsolatban, hogy szükségük van e az oltásra avagy sem. De szerintem teljesen felesleges akció ennyire rájuk kiabálni valamit és eltántorítani őket a szakterületről emiatt. Nekem az ilyen egészségügyi szakemberek nem szimpatikusak.

Szóval a kérdésem ebből irányul és inkább azok felé akik ismerik az eüs közeget. A kérdés egyszerű.

Minden eüs dolgozó ennyire a saját nézőpontjai mellett határozottan és erőszakosan fellépő? Mert a határozottság rendben van, de az erőszakosság nem fér bele a nézeteimbe. Nem tanultunk még sokat de mintha az rémlene a legelső elméleti órákról, hogy tartsuk tiszteletben a páciens/egyén autonómiáját. Ez pedig ellent mond ezzel.

2021. szept. 24. 23:07
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
75%

Ebben az indulatban nem csak az volt benne szerintem, hogy ha végeztek, akkor egészségügyi dolgozók lesztek, és akkor elég valószínű hogy elvárás lesz az ilyen, mert eleve munkaerőhiány van, és abból a kevésből már ne essen ki több csak mert elkapta. Ugyanakkor hogyan kezeled majd az olyan beteget, aki covidos, ha nem kaptad meg az oltást? Oké van vedőöltözet meg minden, de sokkal nagyobb a kockázat. Plusz továbbadod, terjeszted.

Na de ezen kívül szerintem nem csak ez volt benne ebben az indulatban, hanem az oktatók nagy része ahogy mondtad is mellette dolgozik, és elég valószínű hogy ott volt a durvább időkben mikor tele voltak osztályok, meg lélegeztetőn emberek, plusz láthattak embereket meghalni, valószínűleg nem csak időseket, és nem csak krónikus betegeket. Ez bárki számára rettentő megviselő.

Na most egy ilyen háttérrel az eügyi dolgozónak, aki megélt sokmindent és eleve ki van égve, és bíztat mindenkit az oltásra (mert embereket lát meghalni) nem biztos hogy sok türelme lesz egy csoporthoz, akik ezeknek nem voltak tanúi, és információhiány, struccpolitika stb. miatt ellenzik.

Plusz ehhez jön még, hogy egyetemen nálunk is volt olyan hogy úgy kezeltek mindenkit (elsősöket is), hogy oda készült egész életében, előzetes tudása van, tudja mire vállalkozik azzal, hogy egeszségügyben fog dolgozni (sokan nem tudják, közöttük voltam én is). Holott ez nincs így, nem is kell így lennie (jó ez saját vélemény). Nem lehet mindent előre tudni. Sztem elsősöknél bőven elég lenne egy olyan, hogy elmondják miért szükséges hallgatóknak is (gyakorlat, kirendelés miatt), hogy hogyan működnek az oltások (kifejlesztés, közegészségtan tanulás bár ezek sztem első félévben biztos előkerülnek) és lényeg hogy első szemeszter végére mindenki be legyen oltva.

Szóval lényeg, hogy valahol értehtő a kiakadás, de ne magatokra (elsőéves hallgatókra) vegyétek, inkább annak a csoportnak szólt szerintem, akik mindenképpen makacsul ellenzik. (Hát egy frissen értettségizett, nemrég fészekből kirepült fiatal hogy tudna ilyenben dönteni ilyen információáramlás mellett? Még egy felnőtt embernek is nehéz...)

(Több szemesztert tanultam eügyben, de nem fejeztem be)

2021. szept. 25. 01:06
 12/29 anonim ***** válasza:
86%

Előző vagyok...

Arról nem is beszelve hogy ugye amíg az elejen nem volt oltás, ő is elkaphatta, átveszelhette, csaladjának, gyerekeinek hazavihette stb.

2021. szept. 25. 01:10
 13/29 anonim ***** válasza:
39%

"Ha a jövőben beüt egy újabb kórokozó okozta járványhelyzet és lesz ellene védőoltás biztos nem fogom rátukmálni az emberekre. Ha kíváncsiak lesznek a véleményemre, akkor a tudásomnak megfelelően tájékoztatom róla őket, de utána a megfelelő tudás birtokában szíve joguk eldönteni mit akarnak. Egyszóval nagyon ellene vagyok bárminek a propagálásának."

Úgy fogsz járni, mint Dr. Gődény. Minden orvos így kezdi, csak aztán ha ilyen van, odamennek hozzá és azt mondják, hogy tessék, 500K forint, és mondd ezt, vagy pedig mehetsz amerre látsz, ki vagy rúgva. Aztán majd akkor pereg a surprised Pikachu face és muszáj lesz követni a parancsokat. Vagy pedig kezdődik a lejáratás. Így mindenki okos, hidd el. De mikor ott van, hogy az életed, vagyis megélhetésed múlik ezen, akkor már inkább azt mondod, hogy jó, legyen. Hazudsz, cserébe békén hagynak.

2021. szept. 25. 01:17
 14/29 anonim ***** válasza:
11%
Mit számít, hogy bunkó. Nem az a lényeg, hogy meggyógyítson, ha beteg vagy?
2021. szept. 25. 01:53
 15/29 anonim ***** válasza:
17%
Ha nem tetszik, ahogy bánnak veled, mi a fsznak nem mész magánba? Ingyenes szolgáltatással kapcsolatban minek van elvárásod?
2021. szept. 25. 02:07
 16/29 anonim ***** válasza:
28%

Akármilyen nagyképű lehet, ha k.va tehetséges, és k.va jó orvos.

Megmenti az életedet. A kedvesség erre nem képes.

2021. szept. 25. 02:14
 17/29 anonim ***** válasza:
97%
Nem ingyenes ! És ha szerinted az egészségügy normális akkor vak vagy .Nincs ellátás, vegyétek már észre az hogy egyik helyről küldenek a másikra és időpontot az időpontra és mire oda kerülsz hát azt nem teszed zsebre .
2021. szept. 25. 02:17
 18/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt.

Kicsit sok összegyűlt reggelre, nem gondoltam volna :D

Mindegy, mindenesetre a fő kérdéssel élve csak emiatt biztosan nem fogom otthagyni az egyetemet, tovább csinálom aztán majd eldől később amikor még több mindenbe lesz belátásom, hogy mennyire tudok a munkakörhöz alkalmazkodni.

2021. szept. 25. 07:20
 19/29 anonim ***** válasza:
47%
Igen, ilyenek, a főiskolán még a jobb fajta van, az eü intézményekben találkozhatsz szakközepesekkel is, azok a "legegyszerűbbek". Amúgy lehet, hkgy idegesítő most, de betegellátásnál elengedhetetlen, hogy az ember tudja mit csinál és ne buzonytalankodjon. Emiatt az ilyeneket jobb, ha elengeded a düled mellett, mert előbb szabadulsz.
2021. szept. 25. 09:09
 20/29 anonim ***** válasza:
2%

Hogy hívják az ismerősöd aki a Pfizernél dolgozik?😊

2021. szept. 25. 09:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!