Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nézik le ennyire a...

Miért nézik le ennyire a "csak" szakmával rendelkező embereket?

Figyelt kérdés
Elgondolkodtam, azért szerintem vannak szakmák amikhez kell ész, gondolkodni tudás. Nem tudná őket akármilyen átlag alatti emberke megcsinalni. Pl. szabó. Azért egy kosztüm, esküvői ruha és meg sorolhatnam kiszabasa eléggé gondolkodtato feladat. Akiket én csodalok a kepessegeikert: egy jó szakács. A tobbfele figyelés képessége, ráadásul mindezt szuper gyorsan. Autoszerelo -sokan itt majdhogynem a hülye melós szinonimajakent hasznaljak- szakgimnazium+ 2 év rakepzes. Ezt például konkrétan tudom, hogy sokan abbahagyjak mert nehéz. Aztán "sima" gimnáziumban folytatják.Azt alairom, hogy ezeknek a fiataloknak nincs akkora humán műveltség ismerete mint egy főiskolát végzett fiatalnak. Pl. történelem de biztos, hogy az a fajta tudás sokkal értékesebb mint amit ők tudnak? Külföldön élt ismeroseim mondják ez nyugat Európában nincs így. Ott nem ilyen brutális a lenezettseg ha egy fiatal nem diplomás. Nálunk ez miért alakult így?

2021. szept. 22. 07:26
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Engem azért is lenéznek,mert állatokat tartok,és kertet művelek.Mert fogalmuk sincs semmiről,és azt hiszik,hogy ők valakik,mert diplomájuk van,és az irodában nem koszolják össze magukat.Sokan lusták,de az nem jut el az agyukig,hogy szakmunkások nélkül sehol se lennének.
2021. szept. 22. 09:48
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az oktatási rendszer tehet róla, már az én időmben 2000ben 8.év végén már súlykolták belénk a tanárok, hogy olyan suliba menjünk ami csak érettségit ad, hogy utána egyből mehessünk fűsulira/egyetemre, mert különben semmi nem lesz belőlünk...
2021. szept. 22. 11:05
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy asztalos lettem, imádo. A szak.ámat, és az utóbbi 10 evben nagyon is szépen megélek.
2021. szept. 22. 11:05
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Biztos bennem van a hiba, de az igazi jó szakmunkásokat én nem lenézem, hanem felnézek rájuk.

Én nem tudok olyan sütiket csinálni, mint az egyik cukrász ismerősöm. Nem tudok olyan szép bútorokat csinálni, mint az asztalos ismerősöm. Nem tudok fűtést és gázt szerelni és ha komoly baja van az autónak, akkor azt sem tudom megcsinálni. :D

Ha valaki ennyire lenéz másokat, akkor nem kell igénybevenni az általuk nyújtott szolgáltatásokat sem, lehet megpróbálni megcsinálni.

Van egy olyan ismerősöm, aki szerint minden rendőr hülye és mindig fikázza őket. Múltkor kirabolták az utcán és még neki állt feljebb amikor megkérdeztem, hogy ugyan ha ennyire utálja a rendőröket, akkor miért kért tőlük segítséget.

2021. szept. 22. 12:14
 15/18 Senior Séf ***** válasza:
100%
Sokkal többre becsülöm a kétkezi munkát, és én magam pl, ha nem 50 évesen tapasztalom meg, milyen boldogító érzés a friss nyers fa érintése, valószínűleg ács, vagy asztalos lettem volna.
2021. szept. 22. 15:22
 16/18 A kérdező kommentje:
Kolléganőm ki van akadva a lányára mert érettségi után két éves képzésre ment és nem főiskolára. Mondja, az osztályából - pár gyerek kivételével mindenki a felsőoktatásba ment - Meg általában az ismerősei hasonló korú gyerekei is. Az is egy általános jelenség, hogy a fizikailag nehezebb szakmákat oktató iskolák bezárhatnak lassan. Egy iskolában pl. ács- állványozó szakra évek óta nincs jelentkező. Hiába a felszereltség meg szakoktató lenne. Régebben csak a kiemelkedően okos vagy egy adott szakterület iránt elkötelezett diákok mentek a felsőoktatásba. Az, hogy most alap lassan a diploma nem baj de ez a hozzáállás, hátrányos megkülönböztetés. Meg, hogy egy kalap alá van véve az általánost is alig elvégzett segédmunkás egy autószerelővel?Mert hát ugye csak a diplomás meg a nem diplomás létezik. A kettő között azért van pár fokozat.
2021. szept. 22. 17:00
 17/18 anonim ***** válasza:
Fura, mert oda-vissza megy a társadalomban a másik fikázása e téren is.
2021. szept. 22. 21:55
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Én mint asztalos, kicsit a szakipart is felelősnek tartom... az a helyzet, hogy mikor kikerül egy hülyegyerek az életbe 18évesen, elmehet egy gyárba, ahol lazán megkap 250-280ezret is manapság, napi 8óra munkáért, max 1-2 szombati túlórával... míg ha eljön szakiparba, esetleg úgy, hogy megvan a friss szakmája, ki akarják szúrni a szemét budapesten 190-200akkal, vidéken meg már hallottam olyan most elhelyezkedett kezdő asztalosról is, aki papíron megkapja a minimálbért, meg kap mellé zsebbe egy 10est, persze mellette szinte minden nap ottartják az embert túlórázni, és szinte soha nincs egy nyugodt hétvégéd sem...

Még szép, hogy nincs kedve a fiataloknak ehhez a munkához...

A legundorítóbb pedig, hogy sok vállalkozónak simán lenne miből megfizetnie a pályakezdőket... csakhát az a kurta nagy mohóság mindenkinél... meg az "én se kerestem annyit pályakezdőként 30éve szövegek" pláne, hogy asztalosként el tudj indulni önállóan a szakmában, kell egy legalább 30-50m² műhely, meg kb 2-3millió ft géparzenál... és akkor még nincs autó, teherautó, utánfutó vagy bármi amivel le tudod szállítani a termékedet... ezt nem lehet összesporolgatni minimálbérből 10 év alatt sem...

Ha pedig nem csak bútorlapozni akarsz, akkor alsóhangon 20-30milliós műhely/géppark...

Nyílván pl egy festőnek lényegesen egyszerűbb elindulni, nekem az én szakmámra van rálátásom...

+ valamiért az is a köztudatban van, hogy keveset keresnek ezek a szakemberek... én asztaloskent egyedül alkalmazott nélkül alig tudom megcsinállni, hogy ne lépjem túl a KATA keretet évente, mert simán megvan a 12millió...

Fűtésszerelő haverom szintúgy, villanyszerelő haverom ő naponta 50.000ret megkeres...

2021. szept. 23. 10:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!