Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vannak olyan tesztek vagy...

Vannak olyan tesztek vagy egyéb módszerek, amikkel az ember felmérheti, hogy mire is lenne igazán alkalmas?

Figyelt kérdés

Nem mondhatnám, hogy elkényeztetett az élet. Egyszerű alkalmazott vagyok és épphogy annyit keresek, hogy eléldegélek belőle. Gyakran álmodom arról, hogy milyen lenne másképpen élni.

Itt és máshol gyakran olvasni más emberek történeteit, akik kitanultak egy szakmát és jó karriert csináltak. Ezzel nekem az a problémám, hogy életem során jobbára inkább azzal találkoztam, hogy mire NEM vagyok alkalmas. A rengeteg kudarc pedig belém égette magát és mostanra eljutottam oda, hogy csak elvegetálni akarok, többet remélni sem merek.

Persze ez nem jó. Az érdekelne, hogy van-e bármi olyan módszer vagy szakember, aki /ami akár tesztekkel kimutatná, hogy milyen területen, szakmában lennék alkalmas, hogy abban dolgozzak?

2021. aug. 13. 22:09
 1/5 anonim ***** válasza:
Nincs. Ki kell próbálni és megtapasztalni, hogy mi megy és mi nem.
2021. aug. 13. 22:17
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Amikor ilyet kerestem, akkor totál semmi használhatót nem találtam. De voltam én mindenféle pályaválasztási marhaságon... nem tudtam rájönni, hogy ezek hogyan segítenek bármiben is.
2021. aug. 13. 22:18
 3/5 A kérdező kommentje:
Én csak azért kérdezem, mert könnyen dobálóznak a szakmákkal olyanok, akik jók valamiben, amivel ráadásul keresni is lehet. de ha mondjuk az embernek nincs jó kézügyessége, jó szemmértéke, műszaki érzéke stb..., akkor például a mostanában agyondicsért kőműves, burkoló, víz/gáz/fűtés vagy villanyszerelő szakmákat azonnal elfelejtheti.
2021. aug. 13. 22:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Karrier tanácsadó?
2021. aug. 13. 22:55
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Vagy szimplán csak alulbecsülöd magad és nem vagy magabiztos. Víz-gáz-fűtésszerelő vagyok, amikor végeztem a sulival mentem ki Ausztriába melózni. De nem a szakmámba, teljesen mást csináltam.

Hazajöttem, mondom van egy jó szakmám, csak ebben kellene melózni mintsem egy raktárban vagy akárhol is. Elmentem egy vállalkozóhoz (egy ismerős által), mondtam hogy ezt tanultam, de a gyakorlat 0. Én mondtam neki, hogy vegye úgy, hogy segédmunkás vagyok, a bérem is a legalja volt. Totál balf.sznak és bénának éreztem magam, mindenhez hívtam a kollégákat, hogy nézzenek rá, nézzék meg, ellenőrizzék, stb. Szóval nem bíztam magamban. Úgy voltam vele, csinálja más, én nem tudom. Eltelt egy jó 2 év amikor már egyedül tudtak hagyni. Nyilván volt amit elcsesztem, de ez mindenkinek van. Szerencsém volt, egy idősebb kollégám aki a szakma csúcsa volt a maga 55 évével meg a majdnem 40 éves tapasztalatával azt mondta mikor mondtam neki, hogy "félek" hogy elcseszek valamit. Erre ő: akkor elcseszed, majd ki lesz javítva. Nem kell erre rástresszelni. Aztán egyre nagyobb lett az önbizalom, már komplett házakat csinálok úgy, hogy egyedül vagyok.

Szóval csak azt akarom mondani ezzel, hogy nyilván vannak dolgok amiben jobb valaki mint a másik, de ha érdekel az elektronika például, akkor legyél villanyszerelő, ne tántorítson el az, hogy nem jó a szemmértéked például. Neked az éppen nem jó, de attól még lehetsz jó villanyszerelő. Szerintem egy frissen végzett állatorvos ugyanígy tördeli az ujjait a pályája elején, hogy "úristen, inkább nem nekem kellene kezelni ezt a kutyát, mi lesz ha elpusztul"? Ez nem szakmafüggő.

Minden foglalkozásnál a gyakorlat és a tapasztalat a lényeg, hogy mit láttál, mennyit, mi a megoldás, stb. Ezeket könyvből nem tanulod meg. Egy frissen végzett rendőr biztosan tudja mi a protokoll egy adott helyzetben, de azért egy már 30 éve az utcán szolgáló rendőr tuti hogy másképp kezeli a helyzetet, mert már találkozott hasonlóval. De 100 meg 100 példát lehetne erre írni. Biztos van ami téged is érdekel, bármi is legyen az. Csináld. Évek kellenek hozzá mire azt fogod saját magadra mondani, vagy mások rád, hogy jó vagy benne. Nem 2 hét után fog ez megtörténni. De el fog jönni, ha valóban érdekel és akarod csinálni. De olyan munkakör nincs, amibe holnap beleugrasz és te vagy a legjobb benne. Ezt felejtsd is el.

2021. szept. 1. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!