Miért kell egy idősebb korút nyugdíjast tisztelni? Csak úgy mire fel, látatlanban ha nem is ismerjük?
Ha nem ismered, honnan tudhatod, hogy milyen volt az élete?
Több évtizedes tapasztalati előnye van, a legtöbb esetben háborús tapasztalat is. Volt/van családja, felnevelte a gyerekeit, dolgozott, fizette az adókat.
A tisztelet pedig mindenkit megillet kortól és nemtől függetlenül szerintem.
Az meg, hogy az ember (legalábbis én) átadja a buszon a helyét az idősebbnek/kismamának/kisgyerekkel utazónak/sérültnek alapnak kellene lennie.
Én azt mondom, hogy a tisztelet nem korral jár, azt ki kell érdemelni.
Mindenkinek megadom az alapvető tiszteletet, de ha egyszerűen egy bunkó, rosszindulatú ember, akkor nem fogom csak azért isteníteni, mert nyugdíjas. Nyilván nem állok le vele ordibálni az utca közepén, de érted.
"a legtöbb esetben háborús tapasztalat is"
Öööö, hát most 80 plusszosok akik a 30-as évek végén születtek, szóval ez már egyre kevésbé van így.
A pusztán kor alapú kötelező tiszteletadást sosem értettem. Egy időben dolgoztam iskolában, és a gyerekeknek azt tanítottam, hogy mindenkit tisztelni kell, nem csak Miska bácsit meg Juliska nénit, hanem Jocót vagy Lillát is az osztályból.
Öregnek lenni, nem érdem, hanem kor. Tapasztalatból tudom, hogy rendgeteg rémes természetetű idős ember ezzel marhára visszaél, csak mert ő "öreg, ezért neki jár", tisztelet, ülőhely, kedvezmény, akkor is, ha egy utolsó semmirekellő volt egész éléetében.
Azért "kell" tisztelni az öregeket, mert már leéltek egy életet. Túl vannak egy párkeresésen, vettek/építettek maguknak egy lakást, felneveltek pár gyereket, robotoltak 40-50 évet. Ez meg sok macerával és kihívások tömkelegének megoldásával jár, amiért meg lehet adni a tiszteletet.
De ez persze az átlag. Lehet valaki úgy is nyugdíjas, hogy bűnözőként élt, másokat terrorizált, verte a gyerekeit, vagy nem is alapított családot és csak felélte a családi vagyont, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!