Pszichopata lehetek?
Pár jellemző
Könnyen unatkozom ha nincs mit csinálni.
Szeretem ha történnek körülöttem dolgok.
Néhány emberre rászállok időszakosan de csak azért mert nagyon idegesítenek és akkor kötekedem vele. Sokszor a gyenge pontján szúrok. De ez már következmény. Leginkább érzelmi emberek szoktak ezek lenni akik semmi logikus érvet nem tudnak hanem az érzelmekkel érvelnek és ez engem nagyon idegesít. Én csak úgy fogadom el ha valaki nemet mond ha elmondja mi az oka. Csak mert érez valamit nem érv nekem nem logikus és nem tartom oknak.
A tárgyilagos logikus emberekkel szót értek legtöbbször.
Sajnos a családom nagy része érzelmi közöttük nőttem fel.
Szeretem segíteni másoknak de van egy határ és azt is módszerek javaslatával teszem és semmi vigasztalás. Ha vigasztalni kell az nem az én terepem.
Szellemi és passzív tevékenységek nem kötnek le vagy csak ritkán. Ha aktív vagyok akkor érzem jól magam. Nem szeretek könyvek felett görnyedni hamar megunom.
A társaság feltölt amúgy meg az aktív tevékenység. De sok társaságom nincs mert ilyen pszichopata szerű vagyok nő létemre.
Hamar ideges leszek és hirtelen reagálok de olyan hamar le is nyugszom. Ha összeveszek valakivel és mélyen megsértem (olyanokkal amire lehet én is ugranék de én képtelen vagyok haragtartásra). Főleg érzelmi embereknél van hogy én már el is felejtettem és megyek bekülni de ő még tartja meg hogy ő nem felejt. Néhányan fel is hánytorgatják.
Nagyon sokszor unatkozom otthon és netes csoportokba írok ahol nagyon megosztó szoktam lenni.
A legutóbbi csoport viszont nem ilyen volt mert ez egy Mbti közeg volt. Annyira eltérő emberek voltak ott mintha válogatva lettek volna azaz az én gondolkodásomtól álltak messze. Főleg NF típusokkal volt konfliktusom.
Meg az infj-ket nagyon nem bírom elviselni és ugye ők voltak a legtöbben. Az intj se a kedvencem de egy fokkal jobb. Infp ilyen bajaim nem voltak ott meg az érzelmiseg zavart főleg.
Vissza az infj-kre ez kölcsönös volt. Nem bírták elviselni a nyers stílusomat meg az agressziómat. Sokszor akkor is annak véltek mikor nem voltam az.
Szinte csakbneten jutok el olyan messzire hogy egy veszekedés után (sokadik után) hogy életveszélyesen megfenyegetem véres késsel meg ilyenekkel amiket nem gondolok komolyan csak hatással akarok rájuk lenni és különben is tök hirtelen jön ki jellemző az előbb cselekedés mint a gondolkodás és a következményeket nem veszem figyelembe. Utána meg ezerrel szivok. Nem a fenyegetés miatt hanem hogy nem gondolok a következményekre bármi másban. De már tanultam belőle tehát már kevésbé jellemző.
Régebben jellemző volt a bűnbánat főleg a megbántott emberekkel szemben. De rájöttem hogy semmi értelme úgysem tudok megváltozni úgyis mindig meg fog történni. Mindig elő akarom hozni emberek reakcióját.
Mostanra tavaly óta mély depresszióban élek az undorító pszichopata személyiségem miatt vagyis ennek ez lett a következménye.
Voltam már orvosnál is csak találgatások mennek és gyógyszer felírás amik haszontalan szarok. Tele mellékhatásokkal. A depresszióm senki se veszi komolyan mert nálam nem olyan hogy nem csinálok semmit meg elhagyom magam. Nem is bírnám ki. Időszakosan jobb néha de amúgy nagyon harcolok vele.
Mbti be azonosulok az istp és estp típusokkal de lehet csak azért mert pszichopata vagyok. Teszten estp jön ki de régebben estj is kijött már (azzal nem azonosulok annyira). A funkciók szerint is inkább Estp vagy istp.
Azt felvettetem az orvosoknak annó, de ők kizárták, hogy ez biztos nem, mert egy csomó dolog nincs meg aminek meg kellene hogy legyen, már nem emlékszem konkrétan.
Találkoztam borderline-ossal és hét ég és a föld voltunk, én sokkal megfontoltabb voltam hozzá képest, és az impulzivitásom se olyan szélsőséges mint náluk.
Nem hiszem, hogy pszichopata lennél. A szociopata jobban stimmel, de nem akarlak diagnosztizálni, főleg nem interneten keresztül. Az átjött a kérdésedből, hogy eléggé impulzív vagy és kiszámíthatatlan. És indulatos, bármilyen apróságon képes vagy felidegesíteni magad. Először is, jó tanács: ülj le, nyugodj meg. És legközelebb mielőtt kiírsz egy kérdést, vezesd le a frusztrációdat, szedd össze a gondolataidat, és aztán írd csak le, így a válaszok is kevésbé lesznek offenzívek, és nem fogod még jobban felidegesíteni magad.
Vissza a kérdéshez. Szerintem ez csak szimplán egy védekező mechanizmus. Szereted ha tartanak tőled. Viszont ennek megvan a hátránya, amit a leírtak alapján már te is tapasztaltál.
Itt az az egyetlen kérdés, hogy te mit szeretnél? Meg akarsz változni, kifogást keresel a viselkedésedre egy mentális probléma személyében, vagy csak azt akarod, hogy végre valaki meghallgasson? Most akkor melyik?
(Ha esetleg kissé támadó hangnemben írtam, elnézést érte, nem állt szándékomban)
- ENTP :D
Semmi baj. Nem vettem támadásnak csak félre értésnek ezért tisztaztam.
Vannak változási tervek a fejemben de tudom hogy semmi értelme. Röviden mivel jártas vagy az Mbti ben annyi hogy a Fi magamra eroltese. Mi a jó Mi a rossz. A Fi erősen magából indul ki és mivel ilyen erkölcsi rendben nincs ami belülről jön így jogosan gondoltak defektesnek. De semmi értelme amúgy az egésznek teny hogy sose fogadtak el olyannak amilyen vagyok.
Az Önfejlesztes nem az én terepem így még egyszer bele nem kezdek
A pszichopata és a szociopata két teljesen különböző dolog. A pszichopata egyrészt egy komplett más idegrendszerrel születik, mint a többi ember. Másrészta a szociopata egy személyiségzavar, pontosabban antiszociális személyiségzavar. Nem olyan ritka, vagyis nem ritkább, mint a borderline vagy a nárcisztikus személyiségzavar, pedig abból is elég sokan vannak. Ugyanúgy kezelhető terápiával, nem veszett ügy, ha valóban van igény a változásra.
A szociopatákról rengeteg rosszat lehet olvasni a médiában, akárcsak a többi személyiségzavarokról is. Én nem ajánlom az interneten, főleg az ilyen kérdezz-felelek fórumokon való tájékozódást.
Mindenesetre a szociopata érez, de nem olyan mértékben, mint egy átlagos ember. Nagyon impulzív, könnyen feldühíti magát, vannak nárcisztikus jegyei, képtelen elviselni az unalmat, nehezebb hideg fejjel gondolkodnia, élvezi a piszkálódást mert állandó stimulációt és konfliktust keres.
A terápiával elérhető a magasan funkcionáló antiszociális személyiségzavar, önismerettel fejleszthető az érzelmi intelligencia, szabályozhatók az indulatok, határbetartások.
Szerintem ha kellően bátor vagy és elszánt, akkor megpróbálhatod.
A szociopátia diagnózisa
A diagnózist a mentális betegségek diagnosztikus kézikönyve (DSM) alapján állítják fel a szakemberek. Ennek alapján akkor nevezhető valaki antiszociális személyiségnek, ha elmúlt 18 éves, van információ 15 éves kora előtti viselkedészavaráról, viszont az nem szkizofrénia vagy mániás epizód kapcsán fordult elő. Emellett kritérium, hogy 15 éves kora után általános jellemzője legyen mások jogainak semmibe vételére és megsértésére,az alábbiak közül legalább három igaz legyen rá:
- nem képes a törvények betartására, nem tud a szociális normákhoz alkalmazkodni,
- ismételten olyan dolgokat követ el, amiért letartóztatják
- csalási hajlam, ismétlődő hazudozás, előny vagy öröm érdekében mások becsapása
- impulzivitás, tervezés és előrelátás hiánya
- ismétlődő verekedés, támadásba átcsapó ingerlékenység és agresszivitás
- saját vagy mások biztonságának vakmerő semmibevétele
- makacs felelőtlenség, amely akadályozza a folyamatos munkavégzésben, illetve a pénzügyek kézben tartásában
- lelkiismeret-furdalás hiánya, ami miatt jogosnak érzi mások becsapását.
Ebből csak egy igaz a tervezés, előrelátás hiánya, impulzivitás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!