Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan szokjak le a többszörös...

Hogyan szokjak le a többszörösen összetett mondatok írásban történő túlzott használatáról? Vagy hogyan mérsékeljem ezt?

Figyelt kérdés

Sokszor megesik, hogy hat soros mondatokat produkálok 11-es betűméreten, ami elég zavaró sokszor. Például ha írok fogalmazást suliban és mondatban van megadva a terjedelem, akkor az nekem háromszoros hosszúságú, mint mindenki másnak. Vagy például hobbi jellegűen novellákat írok a koli-újságnak. A szerkesztő tanárral folyton azzal kell bajlódni, hogy a többszörösen összetett mondataimat tagoljuk, mivel a mondat végigolvasása alatt el is lehet felejteni, hogy hogy is kezdtem a mondatot. És a tagolással is folyton küszködni kell, mert szinte sehol nem lehet úgy lezárni azt a végtelen mondatot, hogy a másik felének legyen értelme önálló mondatként külön.

Illetve a kedvenc online stratégiai játékban nagyon szerettem volna a szövetség diplomáciai ügyeit kezelni, és majdnem megkaptam a lehetőséget, de végül azért nem én lettem beosztva erre a pozícióra, mert túl hosszú mondatokat produkálok és ez nem megszokott a szerveren, és sokan elvesznének a leveleimben, ezáltal megnehezíteném a rugalmas kezelést a diplomáciai levelek terén.

Én nem akarok erről annyira nagyon leszokni, csak jó lenne ha nem több soros barokk körmondatikat produkálni. Szóval sokszor úgy mérsékelni kéne magam ezen a téren.

Mit javasoltok?18l

2021. ápr. 12. 21:24
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Egy időben én is hajlamos voltam erre. Magától elmúlt. Én szerettem írni, valószínűleg az is közrejátszik benne, hogy volt egy időszak, amikor dikert olyan stílusban próbáltam írni, hogy extra rövid, de velős mondatokkal. (stílusgyakorlatok)

Javaslom ezt neked is. Segít, ha keresel olyan könyvet/szépirodalmi szöveget, ami szintén ilyen stílusban íródott. Szerintem nagyon élvezetesek az olyan szövegek, amelyek nagyon bonyolult dolgokat, sokat sejtetően tudnak megfogalmazni pár szavas mondatokban. Bugyuta példa példáult: Az egész világ kifordult magából. Végleg. (Itt pl. a mondat tagolása hangsúlyt rak a visszafordíthatatlanságra.)

2021. ápr. 13. 13:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!