Mit gondolnál egy olyan emberről, aki több egyetemet is
elkezdett és félbehagyott huszonéves korában?
Volt olyan ismerősöm aki szinte kibukott az egyetemről, majd ott is hagyta. Majd rájött, hogy mi az ő pályája, egy sokkal nehezebb egyetemet végzett el ösztöndíjjal.
Én nem tudnék olyant csinálni, amiben nincs motivációm, vagy a gyümölcse sincs kedvemre, még, ha más pont ellenkezőleg van vele.
Persze ez nem mindig így van. Van aki nyomásra elvégez pár egyetemet, és van akiben egyszerűen gátak vannak, amiket nem küzdött le, és azért adja fel.
2021. ápr. 10. 16:01
Sokféle oka lehet. Nem feltétlen képességbeli. Lehetnek családi, anyagi gondok, gyerekvállalás, depresszió ..stb. Én már olyat is láttam, aki az ország egyik legjobb középiskolájából ment egyetemre jó eredményekkel, mégis sok évig csinálta. ELtűnt a motiváció belőle felnőtt korára. Nem a képességeivel lett volna a gond, hisz már középiskolában is magasan az átlag feletti elvárásokat támasztó iskolába járt, amit jó eredményekkel végzett el.
Manapság egyébként is széles a skála a felsőfokú végzettséget adó intézmények között, valahol éjjel-nappal tanulni kell és törni az agyadat (egy nehéz BME szakon , orvosin..s.tb.), máshol általános iskolásoknak való számonkérések vannak és arra kap valaki egy papirt...
2021. ápr. 24. 13:22
Ha már fölvették az egyetemre akkor nyilván nincs baj az intelligenciájaval. Az sokkal problémasabb, ha valaki képtelen felnőtt módjára befejezni a feladatait, nem tud kitartani a nehézségek közepette, nem tudja eldönteni, hogy mit akar, mint ha esetleg nem szuperintelligens. Mivel a jellemen felnőtt korban csak kevesen tudnak lényegileg pozitív irányba változtatni. Egy ilyen emberrel a magánélet nagy eséllyel kudarcra van ítélve,mindig küzdeni kell vele, könyörögni hogy ne hagyja ott az állását, dolgozzon már, csináljon már rendet stb. Nagyon fárasztó ez. Aki nem kitartó, amellett lehetetlen normális módon élni.
2021. ápr. 24. 13:45
14/20 A kérdező kommentje:
Akkor én ezek szerint veszett ügy vagyok? Amúgy szerintem nem a kitartásommal van gond, hanem a motiváltságommal. Nagy bennem a becsvágy meg a tenni akarás, csak valamiért túl sokat szorongok meg úgy érzem, úgyse lesz elég jó semmi.
Ha zavar ez a helyzet, akkor fordulj pszichológushoz.
2021. ápr. 24. 18:02
16/20 A kérdező kommentje:
Már fordultam. Sokszor...
Nem tartom ördögtől valónak, ha valaki belátja a tévedését, és nem ragaszkodik körömszakadtáig az első döntéséhez. Az élet nevű színjátékot csak egyszer játszhatjuk végig, érdemes tehát jól csinálni.
2021. ápr. 29. 17:49
Ezer oka lehet. Semmi jogom nem lenne ítélkezni. Főleg, hogy én is félbehagytam. :D De tanultam helyette mást, lett végzettségem.
Én esetleg a helyedben elkezdenék gondolkodni először, hogy a szíved mélyén mikre vágysz. Mi az a terület, ami nagyon érdekel. Ne egyetemet nézz vagy képzéseket először. Hanem csak engedd meg magadnak, hogy bármi lehessen. Utána azt már szerintem jobban fogod tudni szakhoz, tanfolyamhoz, bármihez társítani.
2021. ápr. 29. 17:55
Vagy csak szimplán menj el dolgozni, nem kötelező mindenkinek diplomát szerezni. Az egyetemhez valóban nem elég az intelligencia, ezer más képesség kell hozzá, pl. kitartás. Nem könnyű dolog, de nem kötelező. Diploma nélkül is lehet valaki hasznos tagja a társadalomnak.
2021. ápr. 29. 18:23
20/20 A kérdező kommentje:
Valamiért mindenki azt hiszi, hogy én akkor nem is akarok diplomát. Ellenkezőleg, el se tudom képzelni, hogy ne legyen, sőt, lehetőleg a doktoriig el akarom vinni, mert a tudásvágy megvan bennem. Csak még azt nem sikerült kitalálnom, hogy mi mellett lenne érdemes igazán elköteleznem magam. Sok ismerősöm van, aki igazából nem is tudja, miért végzi el az adott szakot, és nem is akar foglalkozni vele utána. Én nem ilyen vagyok. Mindig is sok minden érdekelt. Most úgy érzem, időre van szükségem, hogy kitaláljam, mivel foglalkoznék a legszívesebben.
Kapcsolódó kérdések: