Miért van az, hogy a body positivity-t meg a body shaming-et ennyire félreértelmezik az emberek, és a kövér emberek veszik magukra?
Most ha valaki jól érzi magát a testében, még ha picit teltebb is, miért lenne baj ? Senkinek nincs joga pálcát törni a másik felett, se ledagadékozni.
Ha az illető esetleg változtatni akar a testén, pl lefogyni, az az ő dolga, ha nem akar változtatni, az is az ő dolga. Mi ebbe nem szólhatunk bele... Mindenki elsősorban SAJÁT MAGÁNAK tetsszen.
"Kettő kolleganőm is van, aki annyi édességet eszik, hogy csodálom hogy még nem volt cukorkómájuk minden egyes nap, az egyik 5 cukorral iszik kávét, napi 3*, mellé cukros kóla, reggelire chips, utána szendvics, munkaközben ropogtat mindig valamit, majd nagy tál ebéd, nasika, aztán már hazafelé éhes, bezabál vacsorára és megeszik még 4 túrórudit is akár este. Van hogy azt mondja hajnalban felkel enni még"
Majdnem ugyanez vagyok, néhány dologban enyhébb eset. :D
Meg én sportolok.
Amúgy Kérdező!
Ha ennyire nem tudod elfogadni azokat, akik mások, mint Te, akkor menj el egy pszichológushoz! Pszichológiai oka van annak, hogy mások súlyán lovagolsz. Nem mindegy neked???
Amúgy minden túlsúlyos ember mellett ott vagy reggeltől-estig, hogy meg tudd ítélni, miként él, lusta-e?
Ha -ilyen téren!- lusta is, akkor mi van?
Dolgozik, tanul, rendben tartja a háztartást, törődik a párjával, a barátaival, ha vannak gyerekei, neveli őket. Az élet hatszáz területén odaadó, szorgalmas, tudatos és a nap nagy részében a kötelességeit teljesíti. Lehet, hogy az egészséges életmódra már nem bírja rávenni magát. Kell az a sok kötelesség mellé, hogy azt egye, ami jól esik és annyit, amennyi jől esik.
De kérdező, közöd?
Unod a tökéletesen egészséges életmódot és irigyelsz másokat???
Vagy esetleg valami mélyebb pszichikai gond..
Rosszul tudod, hogy mi a body positivity. Az egy olyan mozgalom, hogy ne érezd magad kínosan / rosszul, amiért nem a médiaideálnak megfelelő a tested, ne szégyelld magad... és részt vehet benne bárki, olyan is, aki tudna érte tenni, olyan is, aki nem. Nyilván tényleg szélsőségesen túlsúlyos, effektíve beteg embereknek nem kellene ezt hirdetni, de van az a túlsúly, amivel még lehet élni, és amivel nem vagy sokkal egészségtelenebb, mint egy random vékony ember. Lehet úgy is túlsúlyos az ember, hogy rendszeresen mozog és viszonylag jó az állóképessége. És az sztem fontos, hogy az ember akkor se utálja magát, ha épp nem cérnavékony.
Persze itt is vannak vadhajtások. Azzal nem értek egyet, aki body positivity jelszóval rá akarja szexuálisan erőszakolni magát olyanra, akinek az ő testalkata nem jön be. Inkább az lenne e lényeg, hogy ne legyenek diszkriminálva máshogy kinéző emberek, akár túlsúly az oka, akár sebhely, akár stria stb., ahol rohadt mindegy, hogy néz ki valaki, meg ne fikázzák őket ezért. Ha vkit fikáznak azért, ahogy kinéz, az body shaming, főleg, ha senki nem kérdezte a fikázódót.
Mivel a mozgalomnak kezdetektől többek között a túlsúlyos emberek is az arcai és szoszoloi voltak, így nincs nagyon mit félreérteni rajta. Az, hogy személy szerint te több értelmet látnál egy olyan mozgalomban, ami nem fogadja őket magába, irreleváns.
Az pedig nem tudom hogy miért érv, hogy ki miről tehet.
Ha valaki egy neked nem tetsző életvitelt folytat, de ezzel nem árt neked, akkor szerinted jogos, hogy te, vagy bárki más belerúgjon az illetőbe?
Nem tudom miért akkora divat az emberek között úgy beszélni egy témában, hogy nem tudnak róla semmit. Senki normális nem mondja, hogy egészséges a túlsúly, azt pedig pláne nem, hogy több embernek kéne túlsúlyosnak lenni. Az viszont igenis a mozgalom egyik alapelve, hogy minden egyes ember a saját teste birtokosa, azt tehet vele amit akar, és ebbe másoknak nincs beleszólása.
Félig egyetértek. Ne hirdessük azt, hogy egy 130 kilós nő egészséges, és ha te is ilyen vagy, nem kell tenni ellene mert így vagy tökéletes. Ettől még valaki dönthet úgy hogy ez neki így jó, csak ne tegyük közfelfogássá hogy a kóros túlsúly egy testileg-lelkileg egészséges állapot. Nem beszélve arról, hogy aki nagyon elhízik, annak a problémája mögött érzelmi evés van, lehetséges hogy komoly hormonproblémával társulva. És számukra a body positivity egy önigazolás, hogy "á, nincs itt baj".
Azonban abban nem értek egyet, hogy más döntéseit bíráljuk. Ha én tanulok, magas szinten edzek, eljárkálok barátokkal, van egy nagyon jó párkapcsolatom, építem az életem, de az étkezésem nem tökéletes, sokszor (edzésről hazaérve egyetlen lehetőségként) későn eszem, nincs időm még 2-3 naponta 2-3 órát egészségesen főzni, ehhez bevásárolni, és mikor elmegyek barátokkal/párommal akkor lecsúszik a junk food, így a saját döntéseim és időneosztásom miatt van rajtam 5-10 kiló plusz, mivel vagyok értéktelenebb ember mint te, vagy akárki más?
A body positivity arról szól, hogy ha te jól érzed magad, akkor ne hagyd, hogy más megalapozatlan, rosszindulatú, "rögtönítélő" véleménye ezt elrontsa. Arról szól, hogy az emberi értékeidet nem a külső tulajdonságai határozzák meg. Mert bizony aki body shamingel (az ősmagyar turuloknak mondom akiknek csak egy nyelv létezik: testszégyenít, gúnyol, bánt), az nem azt mondja hogy "ez egy kövér lány", hanem összeköti valami olyannal amihez nincs köze a súlynak, azon keresztül határozza meg az embert. Peldául ha valaki kövér=lusta, ez egy tipikus ilyen reláció, aminek nincs is köze egymáshoz.
Szóval összegezve: arról hogy kövér vagy tehetsz, de ez egy saját döntés, ami miatt senkinek nincs joga téged számon kérni.
Szerintem nem sokan hirdetik, hogy ez egészséges.
De az egész arról szól, hogy ne csak azzal legyünk kedvesek, aki szexuálisan vonz. Egy alap emberi bánásmódot mindenki megérdemel, akárhogy néz ki.
Mélységesen szégyelld el magadat!
Van aki nem tud fogyni,és van aki nem tud hízni. Próbálkozhat akármennyire,nem megy.Mindenki megérdemli hogy jól érezhesse magát a bőrében. Igen,van aki valóban veszélyesen túlsúlyos,120-130kg, de akkor ott sem az a megoldás hogy te sértegetni vagy bárki más sértegetni kezdi őket!
Legyél szíves nézz egy kicsit magadba !
Hogyne tudna már bárki se fogyni, se hízni?:D normÁLis étrend kell és nem ilyen fszságok amik televannak cukorral
Biológiaórán felmentésed volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!