Miért olyan szerencsétlen az ember, hogy tárgyak nélkül konkrétan nemhogy szenvednénk, de élni nem tudnánk?
"Nem kell ruha, hogy túléljék a telet"
Azért egy afrikai hőséghez szokott állatot nem nagyon lehet csak úgy kihajítani a tundrába, mert elég hamar elpusztul. Mi is elpusztulnánk, de mi képesek vagyunk más anyagokat (bőr, szőr, növények) ruhává alakítani.
7-es vagyok, kiegészíteném még néhány dologgal:
A baba polipok kagylóhéjakba bújnak, amiket házként használnak.
A csimpánzoknál és orángutánoknál találtak már eszközhasználati bizonyítékokat.
A madarak fészkeket raknak, mert amúgy megennék a tojásaikat.
De a környezeti elemeket kb. mindegyik állat kihasználja, rejtőzködésnél pl., amit szerintem egy hajszál választ el a tárgyhasználattól.
Pont azért lettünk ilyen szerencsétlenek testileg, mert már nincs olyan dolgokra szükségünk. Előbb ruhánk lett, aztán tűnt el a bundánk. A fejen megmaradt a haj, plusz a szeméremszőrzet, hogy a fontosabb területeket védje. Cipőt hordunk, ezért a talpunkon nem kell olyan keménynek lennie a bőrnek.
Az agyunk tömege meg arányaiban nagyobb, mint a legtöbb állaté, ez ugye az intelligencia velejárója. Ezért egy embergyerek nem maradhat olyan sokáig az anyjában, különben az nem tudja megszülni.
13
Pl. a Neandervölgyieknek nagyobb volt az agyuk, így annyiban javítanálak ki, hogy nem a méret (tömeg) a fontos. :P
"Nekik nem kell wc papír, mégse szaros a seggük." - Ez főleg amiatt van, mert két lábon közlekedünk, és úgy alakult a farunk is. Plusz többnyire az állatok tisztítják az ánuszukat a nyelvükkel, de akkor sem lesz steril.
"Nem kell ruha, hogy túléljék a telet." Nekünk se kéne, de elmigráltunk a "bölcsőből", és bár alkalmazkodtunk (pl. bőrszín) de nem lett teljes. A modern ruhák és fűtés miatt már nem is szelektálódunk erre, mert túlélés szempontjából elértük a tökéletességet, nincs szükség bundára.
"Tegyük fel, hogy nem építünk házakat, hanem behúzódnánk valami barlangba, akkor is ruha nélkül még gyűjtögetni, vadászni se tudnánk elmenni úgy, hogy ne betegedjünk meg." - Tűz és prémek.
"Nem beszélve arról, hogy targyak nélkül egy nyulat nem tudnánk levadászni, vagy egy vaddisznót, max kínkeservesen, de nem igen jutnánk húshoz az biztos." - Nem a fenét. Mi vagyunk az állatvilág gyalogló bajnokai, és nyomkövetésben is profik vagyunk. Képesek vagyunk addig követni a prédát - gyalog és kocogva - amíg az kimerültségében össze nem rogy. A többi ragadozó - mint pl. az oroszlánok - teljes erőbedobással kergetik a zsákmányt, és ha az elmenekül, akkor hagyják a fenébe. Mi nem, ami a zsákmánynak szokatlan, mert ő is az egyszeri, gyors rohanásra lett "tervezve"
"Cipő nélkül elképzelni nem tudom mi lenne velünk, minden felvágná a talpunkat, a gallyak, kavicsok, sziklák, tüskék." - Én egész nyarakat töltöttem mezítláb a mezőn, annyira nem vészes. Nagyon, NAGYON ritkán sérült meg a talpam, nem is emlékszem egy esetre sem.
"És akkor még ott van, hogy szülni nem tudunk olyan biztonságosan, mint az állat, sokkal több komplikáció felléphet" - Igaz, hogy kockázatosabb a szülés, de attól még megy.
"nem beszélve arról, a csecsemő mennyire életképtelen a többi állat újszülöttjeihez képest." - Guglizz rá az újszülött kengurura, de pl. a kiskutya, kiscica se túl önellátó az elején.
A prédáknak muszáj azonnal lábra állniuk és menekülésre készen állniuk, mert a ragadozó nem kegyelmez meg csak azért, mert még kicsi. Nekünk megadatott a luxus, hogy sokáig fejlődünk anyánk méhében, és még tovább tarthat, amíg teljesen felnőtté válunk. A kutyáknak ez 1.5-2 év, nekünk ~18.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!