Jól, vagy hibásan figyeltem meg azt a jelenséget, hogy a társadalom nagy része a patológusokat nem tartja igazi orvosnak és kineveti Őket?
Megkérdőjelezik a szakértelmüket, sőt gyakran valami vagdalkozó hentesnek állítják be Őket.
Elsőre azt gondolnám, hogy csak az idióták, de most néhány helyen direkt felvetettem a témát és azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan így állnak hozzájuk.
Más is észrevette ezt?
Mi lehet ennek az oka?
Maguk a patológusok ezt vajon érzékelik? Ha igen, mennyire esik nekik rosszul?
Mert az emberek nem igazán tudják, mit jelent a patológia. Leginkább csak akkor találkoznak a fogalommal, mikor az elhunytért kell menni. A radishoz hasonlóan beteggel ritkán találkozik, nincs róluk kép az emberek fejében.
A patológusok, ha lehet így mondani, az egyik legnagyobb tudással rendelkező orvosok, és ezt azért tudják ők is magukról, nem kell a lelküket félteni, az egész orvoslásnak az alapja a tudásuk. Az összes betegség hátterét ismerik molekuláris, szövettani szinten, vagy ha még nem, akkor kutatják, a legtöbb halottvizsgálati bizonyítvány el se készülne nélkülük, az onkológia pedig jóformán megszűnne létezni.
#13.
Nem zavar, hogy ezt írtam:
“ Ja, csak mondjuk azt elfelejtik, hogy egy patológus messze nem csak halottakat boncol, sőt talán azt csinálja a legkevesebbet... Általában a boncmester boncol, aki nem orvos. “
A patológus orvos boncol. Meg kell vizsgálni a szerveket, észrevenni az elváltozásokat, megállapítani a halál okát. Emellett szövettani metszeteket is vizsgálnak, melyek meghatározzák az onkológiai és befolyásolják a sebészi kezelést is.
Nem hiszem, hogy bárki kinevetné őket, de sokan nincsenek tisztában a munkakörükkel és ezért nem kapnak elég elismerést.
Orvos vagyok, az orvostársadalmon belül a patológusok az egyik legmegbecsültebb diszciplina. Nélkülük nincs modern orvostudomány, nincs onkológia, nem lehet normálisan operálni, ugyanis ők azok akik a szövettani metszeteket elemzik és megmondják, hogy milyen szövetet látunk valójában. Ha a patológus téved az hatalmas hiba, általában hatalmas következményekkel, ezért az ő szavuk gyakorlatilag szentírás.
Az, hogy az átlag ember mit gondol... Nos a patológusokat az átlag valóban keveri a boncmesterekkel ami egy 1 éves OKJ, és nagyjából annyiból áll, hogy megtanítják őket a patológus keze alá dolgozni. Továbbá a magyar társadalomban aki nem szikével hadonászik az gyakorlatilag nem orvos. Ugyanúgy nulla megbecsülése van a belgyógyászoknak, a háziorvosoknak, a radiológusoknak, a laborosoknak sajnos. Aztán ha véletlenül kellene valamelyikünk tudása akkor meg megy a sírás, hogy nincs orvos, meg hosszú a várólista... talán meg kellene becsülni mást is a sebészeken kívül, és itt most nem az anyagiakra gondolok.
#17. nagyon egyetértek, ment a pont...
És amúgy tudom, hogy az orvoslás nem a presztízsről szól, de hogy lehet az ilyen “véleményeket” elfogadni annyi tanulás és munka után?
Hogy nem megy el az életkedvük?
Meg az is a kedvenc tévhiteim közé tartozik, amit szintén sokan magabiztosan hangoztatnak, hogy a háziorvosnak azért alacsonyabb a tudása, mert az csak az alap orvosi diplomával rendelkezik és az egyetem elvégzése után bármelyik orvos mehet háziorvosnak, mert az ilyen “alaporvos”.
Nem tudom, hogy honnan szedik ezeket a hülyeségeket, de ha 6 évet tanulnék orvosin és utána még 3 évet szakorvosnak, nekem ettől elmenne a kedvem az emberek gyógyításától.
Hálátlanok és tudatlanok...
A legtöbben.
A régebbi rendszerben a háziorvosi szakvizsgát általános orvosi szakvizsgának hívták, és hosszabb volt, mint a sebészet képzés. Azóta sok minden változott, most az általános orvos, a szimpla egyetemet végzett orvos, de az idősebbek továbbra is általános orvos szakvizsgával dolgoznak. Én háziorvos vagyok, alapvetően szeretem, szerintem nagy és szerteágazó tudás kell hozzá.
Nos, aki szerint meg alacsonyabb a tudásom azzal, úgy vagyok, hogy nem kell hozzám jönni. :-P Ezt meg is szoktam nekik mondani, szabad orvosválasztás van. A háziorvosi praxisokat meg azért lehet más szakvizsgával betölteni, mert nagyon kevesen vagyunk, pont a megbecsülés hiánya miatt, megjegyzem X éven belül viszont kötelező letenni a szakvizsgát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!