Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A leendő írók nem félnek,...

A leendő írók nem félnek, hogy ellopják az ötleteiket?

Figyelt kérdés

Első könyves "író" vagyok. A kéziratom kész és azt hiszem most jönne az a rész, hogy eljuttatom XY helyekre, hogy ezt felülbírálják, aztán ha jó esetleg nyomtatásba hozzák. (Persze, tudom még lesznek egyéb folyamatok stb)

Felmerült bennem, és ezért több helyen utána olvastam, hogy adott művet csupán akkor védi a jogszabàly, ha azt szóról szóra másolják. Ha magát az ötletet veszik el, azzal a jog nem tehet semmit, ezáltal én ha kiadom a művet a kezemből és annak alapkoncepcióját másolják, én sem tehetek ellene. Minden nagyképűség nèlkül kérdezem, hogy ettől más nem fél/tart?

2020. dec. 19. 20:53
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is gondolkoztam már ezen, de szerintem egy neves kiadó nem kockáztatná a hírnevének csorbulását egy mű miatt, sokkal nagyobbat buknának ilyen húzással.
2020. dec. 19. 20:57
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan nem író vagyok, de dalszerző. Igen, félek attól, hogy lenyúlják az ötleteimet, így amíg nem sikerül felstúdiózni és kiadni őket, addig minden projektem szigorúan titkos.
2020. dec. 19. 21:06
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

#1-esnek:

Kicsit megnyugtattál ezzel. Remélem valóban így van és feleslegesen aggódom. Köszönöm

#2-esnek:

Én sajnos más utat nem tudok/ismerek a könyvkiadáshoz. Önköltségre esélyem sincs. Igaz gyűjtöm a pénzt, de sajna nem vagyok milliomos. A te esetedre térve, azt hiszem olvastam arról is, hogy valaki musical művéből loptak el és a bíróság elé került az ügy. A bíró nem tett semmit...

2020. dec. 19. 21:11
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem az ötlet visz sikerre egy könyvet, az majdhogynem másodlagos, hanem az író stílusa. Jó ötletből is lehet élvezhetetlen könyvet írni, ill. egy közepes ötletből is lehet nagyon jót.
2020. dec. 19. 21:15
 5/10 A kérdező kommentje:

#4-esnek:

Köszönöm a válaszod, de itt igazából nem arról van szó, hogy sikeres lesz e az én vagy XY könyve ugyanazzal az ötlettel. Én csupán a saját ötletemet tartom olyan eredetinek, hogy nem szeretném, ha más hamarabb kiadná vele a saját művét, mint én.

2020. dec. 19. 21:24
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
De, félek. De azzal nyugtatom magamat, hogy nem hiszem, hogy olyan jó vagyok, hogy bárki is ellopja az ötleteimet.
2020. dec. 19. 21:34
 7/10 anonim ***** válasza:
83%

Az ötlet az egy dolog - de meg is kell azt írni valahogy.

A kiadó minek fektetne ebbe energiát? Sokkal jobban járnak azzal, ha már kész műveket forgalmaznak.

2020. dec. 19. 21:52
 8/10 anonim válasza:
100%
Egy magára valamit is adó kiadó nem csinál ilyet. Először úgysem kéziratot fogod beküldeni, hanem csak a szinopszist. Még a szinopszist sem biztos, hogy elolvassák, nem hogy egy egész kéziratot. Igaz az ötlet abból is látszik, de ahogy előttem valaki írta, nem csak az ötlet a lényeg, hanem maga a megvalósítása, az író stílusa. Ezt pedig úgysem lehet ellopni. Ne ezen görcsölj, sokkal inkább azon, hogy egyáltalán felfigyeljenek az ötletre. Na, az lesz igazán nehéz (nekem majdnem négy évembe telt)
2020. dec. 22. 16:20
 9/10 anonim ***** válasza:

Én, mint kezdő-, hobbi írogató szeretem azt hinni, hogy a valamire való, némi büszkeséggel rendelkező társaink nem lopják el az ötleteinket. Egyébként. Ha lopott, ahogy előttem írták, nem az alaptól lesz sikeres, bár az is ad hozzá. Ne gondolkodj ezen, írj. Ha egyszer befutsz a fanfictektől sem menekülhetsz. Ráadasul, ha valaki észreveszi, hogy két ötlet ugyanaz, jó eséllyel látni melyik a lopott. Ellophatják az ötleted de az írás stílusod, a teljes vilagod nem. Még akkor sem ha történetesen, jóhiszeműen te is fecseged ki egy barátnak.

Ui.: Ha beválik és kiadatják a könyved, dobj meg egy névvel és címmel. :D

2020. dec. 30. 19:21
 10/10 anonim ***** válasza:
Én hobbiból írok, de megosztom különböző írói weboldalakon. Kiadatni nem akarom, mert nem vagyok kíváncsi a negatív marhaságokra, amikkel traktálnak mindenkit. Szóval, én ezt úgy oldottam meg, hogy levédettem a szerzői jogvédő irodával. Illetve az álnevemet is ott regisztráltattam be. [link]
2021. jan. 5. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!