A leendő írók nem félnek, hogy ellopják az ötleteiket?
Első könyves "író" vagyok. A kéziratom kész és azt hiszem most jönne az a rész, hogy eljuttatom XY helyekre, hogy ezt felülbírálják, aztán ha jó esetleg nyomtatásba hozzák. (Persze, tudom még lesznek egyéb folyamatok stb)
Felmerült bennem, és ezért több helyen utána olvastam, hogy adott művet csupán akkor védi a jogszabàly, ha azt szóról szóra másolják. Ha magát az ötletet veszik el, azzal a jog nem tehet semmit, ezáltal én ha kiadom a művet a kezemből és annak alapkoncepcióját másolják, én sem tehetek ellene. Minden nagyképűség nèlkül kérdezem, hogy ettől más nem fél/tart?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
#1-esnek:
Kicsit megnyugtattál ezzel. Remélem valóban így van és feleslegesen aggódom. Köszönöm
#2-esnek:
Én sajnos más utat nem tudok/ismerek a könyvkiadáshoz. Önköltségre esélyem sincs. Igaz gyűjtöm a pénzt, de sajna nem vagyok milliomos. A te esetedre térve, azt hiszem olvastam arról is, hogy valaki musical művéből loptak el és a bíróság elé került az ügy. A bíró nem tett semmit...
#4-esnek:
Köszönöm a válaszod, de itt igazából nem arról van szó, hogy sikeres lesz e az én vagy XY könyve ugyanazzal az ötlettel. Én csupán a saját ötletemet tartom olyan eredetinek, hogy nem szeretném, ha más hamarabb kiadná vele a saját művét, mint én.
Az ötlet az egy dolog - de meg is kell azt írni valahogy.
A kiadó minek fektetne ebbe energiát? Sokkal jobban járnak azzal, ha már kész műveket forgalmaznak.
Én, mint kezdő-, hobbi írogató szeretem azt hinni, hogy a valamire való, némi büszkeséggel rendelkező társaink nem lopják el az ötleteinket. Egyébként. Ha lopott, ahogy előttem írták, nem az alaptól lesz sikeres, bár az is ad hozzá. Ne gondolkodj ezen, írj. Ha egyszer befutsz a fanfictektől sem menekülhetsz. Ráadasul, ha valaki észreveszi, hogy két ötlet ugyanaz, jó eséllyel látni melyik a lopott. Ellophatják az ötleted de az írás stílusod, a teljes vilagod nem. Még akkor sem ha történetesen, jóhiszeműen te is fecseged ki egy barátnak.
Ui.: Ha beválik és kiadatják a könyved, dobj meg egy névvel és címmel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!