Miért használják a velem egykorúak, szóval 20 alattiak ennyiszer a rövidítést és az ékezet nélküli írást, ja meg persze a magyar helyesírási hibákat ennyiszer elkövetni?
Bff, tudom mit jelent de annyira gáz szerintem, ha nem vagy képes a nyelvüket beszélni, szinte sokan átnéznek rajtam. A jövőben nézhet ki így egy komunikáció?:
Sz , v k t v a t ? Cs a k, m m l a f a szecheni teren. H e a u h, a e, m v 2 j r.
Ez a szöveg: Szia, van kedved találkozni velem a téren? Csak azért kérdem, mert ma lesz a fesztivál a Szécheni téren. Ha érdekel az új hullámvasút, akkor elviszlek, mert van 2 jegyem rá.
Remélem nem ilyen jövőre vagy hasonló jövőre kell számítanom.
Mióta használnak ilyen rövidítéssket?
Én 19 vagyok de még nem találkoztam ehhez hasonló rövidítéssel.
Az ekezet annyiban mas dolog, hogy minden masodik karakternel kulon kell nyomkodni, hogy leirhasd. Magyar klaviaturan boldogan kalapalom be.
Az elozo telefonomon szenvedtem vele, kozben felment a vernyomasom. De ezen a kinti telefonon minden feljon, csak magyar ekezetes betuk nem.
A rövidítések akkor működnek, ha azok logikusak és értehetők, amit te felvázoltá, arra ez nem igaz. Nincs azzal semmi baj, hogy más nyelvekből veszünk át szavakat és kifejezéseket, hiszen ez is a nyelvfejlődés része, és a "hiedelemmel" ellentétben pont az okozná a nyelv kihalását, ha nem lenne nyitott az átvételekre. Az, hogy a fiatalok így kommunikálnak, a felgyorsult világ számlájára írható. A 2000-es években pl. ott volt az SMS-nyelv, amit a mai fiatal generáció már nehezen ért, és nem használ. Példa SMS nyelvre: 7főn +nézzük a filmet v iszunk 1 kvt? A 7en máskor nm érek rá. Jó8
Az, hogy mennyi helyesírási hibát vétenek, az tényleg kritikán aluli, akkor választják el az igekötőt, amikor nem kellene (pl. meg jön) , amikor meg kellene (pl. megkell csinálni) , nem teszik (ez a legtipikusabb, amit sokat látok). Ez sajnos annak az oka, hogy ők bizony a közösségi médiában olvasnak legtöbbször hasonló korú emberek által mefogalmazott dolgokat, és rájuk ragad a hibás írásmód.
jajj igen, ezek a gonosz, magyar mai fiatalok... de te nagyon okos és ügyes és különleges vagy, mert te bezzeg soha...
nem láttál még franciákat smst írni. na oda tényleg kell egy világháborús kódfejtő. addig ne sírj semmiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!