Van itt olyan, akibe a szülei “belenevelték” hogy “értéktelen”? Hogy lehet ezt visszafordítani, hogy nekem is egészséges önbecsülésem legyen?
Pszichológus TB-re is van.
Néhány "örökbecsű":
Ne hasonlítsd magadat másokhoz,nincs értelme.Mindig lesznek nagyobbak és kisebbek,mint te.
A személyiség egy állandóan fenntartott reakció a múltra.Te döntöd el a korábbi tapasztalatok alapján,hogy milyen leszel,szóval meg is tudod magad változtatni.
Önbizalmat a sikerélményekből szerezhetsz.
Folytathatnám,de a neten rengeteg anyagot találsz az önfejlesztésről.
Mutasd meg nekik, hogy nélkülük igenis többre viszed!
Átéltem ezt, szóval tudom milyen
Anyám velem egész életemben ezt éreztette. Hangoztatta azt is sokszor, hogy nem örül, hogy megszülettem, és alig figyelt rám, meg mindenben kritizált. Egy kezemen meg tudom számolni, hány jó élményem van róla.
Már évek óta nem beszélek vele, és ez is elindított a gyógyulás útján.
Nekem az segített önbizalmat és önbecsülést építeni, hogy egyrészt a páromtól rengeteg szeretetet kapok, meg értékesnek tart, továbbá a munkám során is sok emberrel foglalkozok, akiktől szintén rengeteg pozitív visszajelzést kapok. :) Meg egyben sikerélményt is, mert mindenki azt mondja, jól végzem a munkám.
Szóval a sok külső megerősítés lassú folyamata tud segíteni a tapasztalatom szerint.
Kitartást kívánok Neked, sok erőt és sok pozitív élményt! :)
Belém is belémnevelték, hogy értéktelen, szar ember vagyok. Mindenem szar, semmire sem vagyok jó, és minden szinten kevés ember vagyok. És én semmire sem fogom vinni. Bármivel próbálkoztam meglepni a szüleimet, mindig csak megkaptam, hogy gyenge vagyok.
Így telt életem első 20 éve. Ráadásul ha hozzájuk szóltam, mindig kelletlenül beszéltek velem. És mindig hallgattam mekkora hiba vagyok az életükben.
Nem gyógyultam még én sem ki ebből a negatív érzésből, de az a terület ahol dolgozom sikereket érek el, megbecsülnek. És a barátaim is segítenek. És magánéletben is jól haladok és ez sok erőt ad. És az elszakadás is.
Mindenképpen csak így lehet ebből kigyógyulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!