Nyugdíjjal miért viccelődnek az emberek?
"Nekünk már úgysem lesz nyugdíjunk"-szól a közismert kijelentés amit furcsa módon az emberek széles vigyorral, nevetgélve szoktak emlegetni.
Ugye köztudott az állami nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan modellje, mégis mi az oka hogy ezen viccelődnek, poénkodnak a most még nem nyugdíjasok?
# 1
Nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy ha biztosan tudod hogy a távoli jövőben nagyon komoly anyagi problémákkal fogsz szembenézni, de még van rá időd felkészülni akkor nem viccelődni fogsz vele, hanem már most elkezded megoldani ezt a problémát.
Te mit gondolsz? Hogy látod ezt a problémát?
Az emberek vàrható élettartama eddig nőtt, a kv. miatt a jövőben bàrmi lehet.
Sokan úgy érzik, nem fogják megélni a nydkorhatárt, vagy ha igen, akkor nemsoká meghalnak, így nem gondolkodnak nyugdíjban. Még az is van, hogy sokan nem takarékoskodnak, így nem képeznek nydíjmegtakarítàst, pedig pl.: a cigi helyett az is több lenne, mint a semmi.
És mivel oldod meg a problémát? Leszámítva a magyar állások nagyjából 8%-át, amivel tényleg tudsz annyit keresni, hogy házat/lakást vegyél, legyen legalább 1 autód, normálisan élj és közben annyit félretegyél, hogy nyugdíjas korodban évekig abból élj, mit tudsz tenni? A legtöbb ember örül ha a saját jelenlegi életét menedzselni tudja, nemhogy a távoli jövőre készüljön. Először normális bérek és normális támogatási rendszerek kellenének, hogy kialakuljanak, hogy egy fiatal pár, ne csak 3-4 gyerek vállalásával tudjon pénzhez jutni ha lakást vagy házat szeretne. Főleg, mivel azzal a 20 millióval egyébként a komolyabb területeken kitörölhetik a feneküket.
Nyugdíjas kollégám szokta mesélni, hogy 40 évvel ezelött, ők is ugyanezt mondogatták, aztán tessék, mégis van nyugdíjuk.
Nem gondolod Te sem komolyan, hogy egyszer csak nem lesz nyugdíj és a fél ország éhenhal.
Apám is viccelődve mondja, ezért fizeti a magánnyugdíjat, minden hónapban. Én se számítok a nyugdíjra, ezért fogom én is fizetni, amikor elkezdek dolgozni. Ha lesz is nyugdíjam, az olyan kevés, hogy alig jövök ki belőle. Amikor a házi segítségnyújtásnál voltam gyakorlaton, a legtöbb idős néni és a gondozó azon agyaltak, melyik gyógyszert nem létszükség még vagy egyáltalán kiváltani, mert nem elég a nyugdíj, a család pedig vagy nem tud segíteni, vagy tojik a fejükre, vagy ritkább eset, segítenének, de nem tudnak, mert örülnek, hogy megélnek.
19/l
# 6
Ezt a "félretett pénz mit fog érni később" dolgot sosem értettem. Pl. akkor lakásvásárlásra miért csinál valaki előtakarékoskodást? Ha az a pénz addigra értéktelen lehet?
Nem teljesen értelemszerű hogy az inflációt is nézni kell és úgy növelni a megtakarított havi összeget?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!