Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az egyetemisták nagy részének...

Az egyetemisták nagy részének hogy nincs ideje dolgozni?

Figyelt kérdés
A környezetemből nagyrészt jön folyton a panaszkodás ezzel a dologgal kapcsolatban, aztán a diákhitellel húzzák le magukat a földre. Én is tanulok, második évemet koptatom az óvodapedagógián, sokat kell olvasnom meg tanulnom mégis van időm emellett délután 4 órát bevállalni vagy 1 nap este van órám akkor hétvégén pótlom. Heti 20 órában vagyok, nem túl sok, de pont kapok annyit, hogy tök jól kijöjjek. Más miért nem? Tudom vannak nehezebb-könnyebb iskolák, de ha az ember választott valamit azt biztos szereti és könnyebben tanulja, hisz ahhoz van affinitása, ezért nem értem a nincs időm kérdést, ha tényleg csak tanulnia kell és nincs férje/felesége, gyerek stb. plusz.

2020. okt. 6. 15:44
1 2
 11/16 Sunshinedoll ***** válasza:
100%

BSC-n és MSC-n 3-3 félévet keleltt nekünk foglalkozni a szakdolgozattal, és legtöbbünknek ez nem annyiból állt, hogy irodalmazunk meg kirakunk egy kérdőívet facebookra - ami szintén nem elenyésző munka, ha az ember igényes dolgozatot szeretne, egyébként. Azon felül én ezekben a szemeszterekben, a lyukasóráimban vagy órák után/előtt a laborban voltam és csináltam a kis méréseimet (nem mellesleg sokszor még nyáron is - a kötelező szakmai gyakorlaton túl). (Nosztalgia alert: Volt egyszer olyan vizsgálatom, bár nem rendszeresen, ami 3 óránként beavatkozást igényelt, így hát a tanszéki folyosón aludtam éjszaka egy fotelben :D )

Most nem sajnáltatni akarom magam vagy jampizni, hogy milyen szorgalmas kislány vagyok, mert a csoporttársaim zöme így volt ezzel, a kutatásos-kísérletes szakdolgozaton dolgozó csoporttársaim közül egyik se tudott emellett rendszeres munkát vállalni, és a kísérleteinket, méréseinket se csinálta meg helyettünk senki. Egy csoporttársam külsős cégnél csinálta a szakdolgozatát meg az ezzel járó kutatást, ő az egyetem mellett heti 25-30 órában ott volt, mert elvárta tőle a cég, hogy ennyit dolgozzon rajta, különben kib-sszák és nyilván, mint szakdolgozó, ő ezért semmit nem kapott. Esélye nem volt mellette dolgozni, mindig idegroncs is volt, szerencsétlen.

De pl. volt olyan csoporttársam is, akinek gyereke volt, mellette meg terhes, és örült, hogy be bírt járni a kötelező órákra és akkor szabad volt és volt kire bízni a gyereket. Olyan is volt, aki bejárós volt, mert nem bírt albérletet fizetni és az ingázás miatt nem fért bele neki egy viszonylag fix munka, ezen kívül otthon meg a családi gazdaságban számítottak rá.

És amúgy nem mindenki választ szeretet alapján szakot, van akinek szülői nyomás, van akinek csak a jól hangzó fizetés vagy a tanácstalanság volt a döntő.

Én ugyan kifejezetten szerettem a szakomat, de mindig voltak olyan tárgyaim, amiket nem szerettem vagy nehezebben tanultam, vagy egyszerűen csak több időt igényelt.

Rendszeresen voltak laborjaink pl., amikre a felkészülés és a jegyzőkönyv előkészítése illetve kiértékelése rengeteg időt elvett. Egy 4 órás labort mondjuk megelőzött egy 2órás felkészülés, aztán meg otthon a kiértékelés meg minden az megint 2 óra. De olyan is volt, hogy beugró zh-t kellett írni akár laboron akár szemináriumon, és kivágtak, ha nem sikerült - ilyenekből hétről-hétre ment nálunk a számonkérés vagy jegyzőkönyv vagy zh formájában.

Ezek mellett inkább pihentem meg élveztem a szabadidőmet, úgy voltam vele, fogok én még eleget dolgozni az életben, nem fogok 22 évesen kiégni és gürcölni. Hál Istennek a szüleim is azt támogatták, hogy az egyetemi dolgaimra figyeljek, szerencsés helyzetben voltam, hogy ez meg is valósulhatott.

2020. okt. 6. 18:31
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Azon a szakon, ahova én jártam sose volt 4 óra szabadidő egybefüggően. Hétfőtől péntekig úgy voltak óráim, hogy reggel nyolc és este tíz között elszórva, köztük 1-2-3 óra szünetekkel. Diákmunkát meg nem adnak 1-2 órára, a legkisebb idő, amit vállalni lehet, az 4 óra, és nekem azt is mondták, hogy minimum 5 naptól 4-et vállalni kellett volna. Hiába volt a tanulás mellett sok szabadidőm, mivel a szabadidő szét volt darabolva, nem összefüggő idő volt, ezért sehova nem vettek fel dolgozni.
2020. okt. 6. 20:39
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak óvónőképző létezik, szégyen-nem szégyen, én a villamosmérnöki BsC első három félévében annak örültem a szorgalmi időszakban, ha a beugrók, jegyzőkönyvek, zh-k gondolata nélkül egyáltalán vécére elmehettem... 🤣 Nappalin.

Most, harmadévesként (részben a járványnak köszönhetően) jutottam oda, hogy van heti 20-30 órám melózni.

F

2020. okt. 6. 22:07
 14/16 anonim válasza:
0%
Én két egyetemet csinálok egyszerre, mellette 32 órát dolgozok hetente.
2020. okt. 6. 22:24
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

- van napi 8 órám (elmélet+gyakorlat), tehát reggel 8-tól 4-ig bent vagyok

- napi 1 órát utazok durván

- feladamegoldásból áll a tanulás magyrésze, otthon még minimum 2 (de inkább 3) órát ezzel simán eltöltök

- alvás 7,5 óra

- kajálás 2 óra (beleszámítva az elkészítést is)

- napi 30 perc futás

Ez eddig ugye 8+1+3+7,5+2+0.5 = 22 óra

Tekintve, hogy nem ilyen szép rendben történik minden, és mindig van valami csúszás, az a maradék 2 óra is simán beleszámolódhat.

Egyéb kérdés, hogy miért nem dolgozom hétköznap?

2020. okt. 8. 12:29
 16/16 A kérdező kommentje:
Nem is gondoltam ilyenekre. Én otthon lakok és párom sincs úgy nehezebb lenne. Utaznom se kell 20 percnél többet soha és nyelvet se tanulok. Hihetetlen hogy nem gondolnak az egyetemek arra, hogy a diákok dolgoznának is, plusz házik, mi ez középiskola. Nekem vizsgaidőszakba van 2-3 beadandó. Nem akartam rosszindulatú lenni csak felfoghatatlan volt ez a sok nyafogás körülöttem.
2020. okt. 9. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!