A régmúlt időkben gyorsabb volt vajon feldolgozni a szeretteink elvesztését?
A tényleg igazán régi időkre gondolok, amikor pl még a fényképezőgépek nem léteztek, és nem voltunk ennyire ellepve örökíthető tárgyakkal.
Kicsit bővebben: most bárhova nyúlunk mikor elvesztünk valakit azonnal előugrik róla egy fénykép, egy videó amin halljuk a hangját, egy apróság amit tőle kaptunk vagy ami az övé volt, ami szerintem valamilyen értelemben lassítja a gyászt, mert kicsit sebszaggató, míg régen nem voltak fényképek, és személyes tárgyak sem olyan mennyiségben mint most, max ruhák és edények, ergo valószínűleg könnyebben volt terelhető a gondolat, nem volt lépten-nyomon az ember fejében, nem kellett minden nap szembenéznie vele, csak ha a gondolatai termettek ott valami miatt.
A kérdésem pusztán egy elmélkedés, hiszen az itt válaszolók közül nyilván senki nem élt olyan időben, amikor ezek a dolgok még nem léteztek, ha nem is feltétlen a modernkori kamerák világában, de egy ékszer vagy hasonló biztosan tudott maradni a nagyszülőktől-dédszülőktől.
Ti hogyan gondoljátok?
Szerintem nem a tárgyak miatt nehezebb, hanem azért mert a mai embernek már komplexebb a gondolkodása. A tárgyak, a képek meg az emlékek valakinek valóban kerülendők, de olyan is van aki pont úgy tudja feldolgozni, úgy tud megnyugodni ha mindent felhalmoz amit talál és őrizgeti. Én ez a típus vagyok, sokkal rosszabb ha nem látom magam körül a tanúbizonyságát annak, hogy létezett.
Pl a depresszióra is azt mondják hogy modern betegség, meg hogy azok esnek bele akik nem az egyszerűbb emberek közé tartoznak. Az értelmiségi réteg jobban ki van téve neki, mert többet filózik. Ugyanez lehet a gyásszal is, régen egyszerűbbek voltak az emberek, nem agyaltak ennyit feleslegesen. Megsiratták az elvesztett szerettüket, aztán mentek tovább mert mondjuk el kellett látni a háztájit ha esik, ha szakad. Ma meg belezuhan az ember a saját gondolataiba és tologatja, halmozza maga előtt a munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!