Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerinted milyen tényezők...

Szerinted milyen tényezők miatt terjedt el, hogy manapság rengetegen a fiatalabb korosztályból nem tudnak/nek szoktak rendszeresen főzni ?

Figyelt kérdés
2020. szept. 7. 18:35
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
61%
Ja meg igen, panel konyha. Marhára nem kellemes ám ott főzögetni, felületed nincs egyszerűen ahova kipakolj 2-nél több edényt, plusz rettenet büdös és meleg lesz a lakás.
2020. szept. 8. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Sunshinedoll ***** válasza:

Lustaság, időhiány, vagy csak nem érdekli az illetőt a főzés.

Nagyanyám, aki egész nap otthon ül ugyanazt a 4-5 féle tipik magyar nyugdíjas-tradicionális kaját főzi. Nem bántásból mondom, csak tény, múltkor sorolta, hogy már unja. Még csodálom, hogy csak 60+ év után. Nagyapám mondjuk megfőzi a halászlevet meg csinál magának rántottát, ha éhes.

Ennyi.


Én kifejezetten utálok főzni, időm sincs rá, sokszor este 8kor érek haza, és pont nem főzőcskézni van kedvem, úgyhogy leginkább valami nagyon low-effort kaját csinálok.

Nem vagyok egy nagy szakács, bár éhen nem halok, többségében azért inkább főzök magamnak, mint hogy rendeljek, de ennek főleg az az oka, hogy az ételérzékenységem miatt elég macerás máshonnan rendelni. Nem érzem amúgy cikinek, hogy nem tudok jobban főzni. Nekem ez így megfelel teljesen. Amit akarok, azt meg tudom csinálni.

Ilyen kajákat, hogy töltött káposzta, rakott krumpli meg marhapörkölt soha az életben nem csináltam és nem is fogok :D

2020. szept. 8. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 A kérdező kommentje:
4-es, én a harmincas korosztályon is látom, nem csak a huszason. Pl. egy nőkből álló facebook csoportban senki nme lepődött meg, hogy 35 éves nő először életében főzött húslevest vagy hogy egy 33 éves először próbált töltött káposztát csinálni, de nem sikerült, mert nem tudta, milyen káposzta kellett volna hozzá.Ehhez képest az egyik édesanyja, akit ismerek, már 9 évesen egyedül járt bevásárolni és palacsintát sütött (egyedülálló kétgyerekes dolgozoó nő volt az ő anyukája , ezért kénytelenek voltak önállósodni ). Nem akarom egyik oldal igazságát sem védeni a kérdéssel , mindenki irjon nyugodtan, de azért ezek is benne vannak, az internet világában számomra életképtelenségnek tűnik, hogy nem tud utánanézni valaki, hogy a töltött káposztához milyen káposzta kellene és ezért kell kidobni. Illetve a 10-esnek azt mondanám, a magyar konyha nagyon változatos , biztos, hogy nem ugyanazt a 4-5 kaját csinálják (azokat is meg lehet csinálni elég egyszerűen sokkal egészségesebben , nem kell tocsogniuk) , tőlünk fejlettebb országoknak viszont sokszor tényleg nincs gasztronómiája. Szóval ez biztos nem igaz, hogy 5 kajából áll a konyhánk.
2020. szept. 8. 13:57
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem is azt mondom, hogy 5 kajából áll a konyhánk, hanem hogy főleg a régimódi családokban a férfi családtagok miatt, akik begyöpösödöttek kaja terén, csakis rántott húst esznek székelykáposztával, amit nem ismernek, arra fujjolnak. És ez elég általános. Ezért mondtam, hogy van 4-5 féle amit mindenki megeszik :D. És de, ezek baromi zsírosak, ami nem, az cukros, egészségtelen szenhidrátos. Amivel nincs gond, csak akkor tartsuk tiszteletben, hogy vannak háztartások, ahonnan kikoptak ezek az ételek, mert nincs rá igény. És nem gáz, hogy valaki először főz valamit. Én sem csináltam még soha töltött káposztát, valahogy kimaradt, nem volt jutott senkinek eszébe. De nem haltunk éhen ennek ellenére :D.
2020. szept. 8. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 A kérdező kommentje:
Én sem gondolom, hogy gáz lenne, ha az újabb generációk ritkábban fognak főzni és lesznek más alternativák, mert ismerek olyat is, aki sokszor panaszkodott már gyerekkoromban is, hogy mennyire rossz napi több órát a tűzhely mellett állni évtizedek óta, még karácsonykor se tudott pihenni. Mindkét oldalon vannak ebben előnyök és hátrányok. De hogy valaki 33 évesen internetről se tudjon rájönni, hogy milyen káposzta kéne egy tradicionális magyar kajához, az számomra igen, gáz. A kaja annyira zsíros és cukros, amennyit tesznek bele, mi pl. már 20 éve is kiváltottunk sok mindent, mégis magyar kaják voltak otthon nagyobbrészt. A férfiak viszonya a konyhához szerintem ugyanolyan ma is, mint 50 éve, a nőre tolnák át a konyhai munkát. Egyébként amit az előző kommentben írtál még, a rakott krumpli, ház az egy igen egyszerű és viszonylag gyors kaja szerintem.
2020. szept. 8. 14:17
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!