Mi a tudás? Mitől számít valaki butának vagy okosnak? Okos vagy buta a barátnőm?
Van egy barátnőm, általános elsőtől kezdve egy osztályba és iskolába jártunk.
A versek sosem érdekelték, ezért maximum kettesre tudta megtanulni, egy napra rá el is felejtette. A családi gondjai miatt a tanulmányai nem voltak túl fényesek, aztán amikor javultak a dolgok, a jegyei is. Ami érdekli, azt egyből megjegyzi, de tanulni is tud ő, ha odateszi magát.
Az abc-t egyik osztályban se tudta egynél többször jó sorrendben felmondani, valamiért sosem maradt meg benne. Az angol abc-re viszont mind a mai napig emlékszik (érdekes, anyám is így van ezzel).
Tehát, sorban nem tudja, viszont rengeteget olvasott és olvas, ezáltal a szókincse valami csoda, úgy tud beszélni, kifejteni a véleményét. Régebben is, se a fiúk, se a csajosnak számító témák nem érdekelték, de a világmindenség, a semmi jelentése, az élet értelme, a lelki gondok, ezek mind. Ráadásul mindenki hozzá ment, amikor valakinek gondja volt, vonzza magához a lelki problémás embereket (nekem ez nem megy túl jól, így is ami most van, azt "tőle tanultam el").
A lexikális tudása nem túl fényes (ezen néhány hónapja dolgozik már, hogy változzon), mint írtam, az abc betűiben se jeleskedik, ezek miatt pedig sokan titulálták butának.
Ezért jutott eszembe, hogy ki a buta, ki az okos? Okos az, akinek jó a lexikális tudása és aki bemagolja a tankönyvet, aki tudja az abc-t oda és vissza, de normális, választékos mondatokat nem tud alkotni, emberileg nulla, életképtelen, egy csekket nem tud feladni, és buta az, aki bár az elvárt alapot nem tudja jól, a gondolatai mélyek, emberileg sokat ér és szépen fejezi ki magát?
Nemrég kérdezte meg tőlem, hogy ő buta-e... bizonygattam, de annyiszor támadták már le általánosban, aztán gimiben az első két évben, míg nem javított látványosan, hogy ez benne maradt. :/ Mindene a természetgyógyászat és a pszichológia. Amikor erről beszél, hirtelen senkinek nem jut eszébe butának nevezni, merthogy az osztályból nem egy ember azt sem tudta, az empátia szónak mi a jelentése.
Úgy gondolom, okosnak az számít, aki sokféle helyzetben feltalálja magát, azaz jó a problémamegoldó képessége, és tanul a hibáiból - tehát folyamatosan, tudatosan fejlődik.
Függetlenül attól, hogy ment-e neki valaha a matek, vagy mekkora műveltsége van.
Ugyanúgy gondolom mint az 1. válaszoló.
Szerintem sem a lexikális tudástól nevezhető okosnak valaki, akkor a művelt lenne a megfelelő megnevezés.
5+
*A versek sosem érdekelték, ezért maximum kettesre tudta megtanulni, egy napra rá el is felejtette.
*Az abc-t egyik osztályban se tudta egynél többször jó sorrendben felmondani, valamiért sosem maradt meg benne.
*viszont rengeteget olvasott és olvas, ezáltal a szókincse valami csoda,
*Ráadásul mindenki hozzá ment, amikor valakinek gondja volt, vonzza magához a lelki problémás embereket (nekem ez nem megy túl jól, így is ami most van, azt "tőle tanultam el").
Ez mind jellemző.
A lexikális tudás az az olvasottságának köszönhető. Szóval itt bakiztál-nem kicsit a másolásban. Egy erősen olvasott ember annak hatalmas lexikális tudása van. Bepótolhatatlan annak aki csak pár hónapja próbálja, több mint 3 évtized az előnye.
*Mindene a természetgyógyászat és a pszichológia.
Ez erre a személyre igaz, és nem az olvasottra:
aki bemagolja a tankönyvet, aki tudja az abc-t oda és vissza, de normális, választékos mondatokat nem tud alkotni, emberileg nulla, életképtelen, egy csekket nem tud feladni,
A természetgyógyász egyednek nem kéne másolnia a másikat mert abban a pillanatban ahogy az eredeti ember megjelenik, akit próbál kifelé másolni, hatalmas lebőgésben lesz része.
Csak szólók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!