ENTP emberek(a kérdés azoknak szól,akik ismerik az mbti-elméletet), milyennek tartjátok magatokat?
Szeretném jobban megismerni ezt a személyiségtípust, mivel néhány helyen azt olvastam, hogy ez illik leginkább az INFJ-khez(ez volnék én :))
Hogyan lehet felismerni titeket a tömegben? Mik a "furcsaságaitok?
Valóban könnyen elunjátok magatokat egy párkapcsolatban?
Előre is köszönöm a tartalmas válaszokat!
Nem tudom, mennyire "típustulajdonság" vagy mennyire "csak én", de:
Folyamatosan jár az agyam, nem tudok nem gondolkodni. Általában teljesen abszurd ötleteim vannak, de van, hogy csak újra és újra megtervezem az életem rövid és hosszú távon. Aztán végül úgysem tartom be.
Nem tudok rendet tartani, képtelen vagyok rá. 2 napig ha megmarad egy rendrakásom eredménye. Ellenben pontosan tudom, mi hol van, olyan formában, hogy "az asztal mellett van leesve egy kupak, mellette ott egy hullámcsat, ha kellene". :D
Párkapcsolatban nem unom el magam, viszont sok ember társasága untat. Sokkal gondolatibb ember vagyok, nagyon nehéz ott tartanom a figyelmem valakin, sokkal inkább arra figyelek, amit az illető mond. A páromra sem tudok mindig figyelni, azt nem szeretem, mikor csak simogat meg üresjáraton mondogatja, hogy szeret, mert gyorsan elkalandozom. Viszont nagyon jó vitapartner és vannak jó témái, amikre ráharapok, az ilyenekből egész estés beszélgetések lesznek általában.
A kapcsolataimban jellemzően ragaszkodó vagyok, nehéz kibillenteni valaki mellől és ugyanilyen nehéz belépnem is egy kapcsolatba, mert felépíteni egy ismeretséget számomra megterhelő. Jellemzően arra használom a kapcsolataim többségét, hogy kibeszéljem nekik a gondolataimat, nem igazán hoznak lázba maguk az emberek. Ezért esett nehezemre a társkeresés is anno. Extrovertált vagyok, de az emberek bolhaszaros dolgai fárasztanak. Jobban szeretem a gondolataikat hallgatni, mint azt, hogy mit ettek reggelire például.
Alapvetően szeretem a rejtvényeket, logikai feladatokat, szeretek egy gondolkodást igénylő feladaton ülni. Viszont tipikusan az a fajta vagyok, aki nem szeret piszmogni. Cselekedni akarok és azonnal látni azt, amit kitaláltam. Nem jellemezném magam türelmesnek. Aminek nem látom értelmét, azt nem csinálom. Nem szeretek fölöslegesen dolgozni, kétszer megcsinálni ugyanazt a dolgot. A szellemi robotmunka talán számomra a leginkább lélekölő.
Az állandó gondolkodás rám is nagyon jellemző, én tipikus éjszakai bagoly vagyok, és ez nálam éjszaka csúcsosodik ki, sokszor 5-6-ig sem tudok elaludni, annyira belepörgök a saját gondolataimba.
Szintén, mint amit az előző írt, a legtöbb körülöttem lévő tárgyról pontosan tudom, hogy hol van :D
Párkapcsolatról nem nagyon tudok nyilatkozni, mert még nem igazán volt, és ezt is mindig az ENTP-s, kritikus-analitikus elmémnek tudtam be: kategorizálom az embereket, és ahogy telnek az évek, egyre pontosabban és gyorsabban csinálom, kiszúrom a hibáikat, a lehetséges párkapcsolati problémákat, és már előre lejátszom a fejemben a lehetőségeket. Nagyon kevés emberrel tudnék párkapcsolatot elképzelni, és azok általában azok, akik velem nem akarnak.
De nem csak emberekben, akárhol pillanatok alatt kiszúrom a hibákat, legyen akár egy oldalnyi szövegben egy dupla szóköz, vagy egy gépelési hiba, vagy akár valami komplexebb dolog: a legtöbb hipotézisnek könnyen megtalálom a gyenge pontját, bárkit meg tudok győzni bárminek az ellenkezőjéről, csak nem biztos, hogy mindig érdemesnek tartom.
Eleve úgy állok hozzá mindenhez, hogy minden logika hibás, és kapásból a hibát keresem, hogy lássam, mennyire nagy az a hiba, és elég „strapabíró” marad-e tőle a modell. A hibákat ki lehet használni, és általuk bárkit elbizonytalanítani. Értelemszerűen az én logikám is hibás, így engem is el lehet, ezért tartom szükségesnek, hogy próbáljam mások szemén keresztül is látni a saját logikámat, hogy tudjam javítani a hibákat.
Azt hiszem, nagyon illik rám az Ördög ügyvédje titulus, mert még a legszentebb emberben is megtalálom a sötét gondolatokat, és a legbűnösebb emberben is megtalálom a felmentő körülményeket.
Ha egy olyan emberrel kerülök szembe, akinél úgy gondolom, észérvekkel nem megyek semmire, általában alkalmazkodom az ő vitakultúrájához, azaz: ha az kell, hogy a leghangosabbnak lesz igaza, akkor én leszek a leghangosabb; ha valakinek az számít, hogy ki mondta az állítást, szerzek olyat, akinek a szavahihetősége megkérdőjelezhetetlen; ha valaki rejtett érzelmi okok miatt érvel hülyeség mellett, akkor érzelmi alapon ingatom meg az elméletét. Ezt nem mindig, illetve nem szívesen szoktam csinálni, néha inkább hagyom az egészet, és szerintem itt van az, ahol annyira már nem vagyok túl ENTP-s, hogy fontosabb számomra a közös megegyezés, a békesség, és az „inkább együtt tegyünk előre egy lépést, mint én egyedül kettőt”, és nem akarok kényszeresen akármilyen vitában győzni.
Ha szerintem jelentéktelen dolgokról kell megállapodni, pl. hol ebédeljünk ma, inkább igyekszem a társaságot hatékonyságra sarkallni, hogy még véletlenül se menjünk bele olyan „vitákba”, hogy az ikeás húsgolyó finomabb, mint a gyros, mert ez nemcsak hogy személyes vélemény és *nem lehet* vitaalapanyag, de pillanatnyi kívánatosságtól is függ :D (én is hol az egyiket, hol a másikat kívánom inkább, persze, érvelni tudnék mindkettő mellett és ellen is :D) Ilyenkor én inkább ilyen vagyok, hogy: na, itt van az én listám, hogy mit akarok zabálni, mondjátok a tiéteket, pillanatok alatt megtaláljuk a legnagyobb közös osztót, olyan nincs, hogy ne legyen kompromisszum. Ha valaki nagyon nem akar megalkudni, akkor jöhet a csoportnyomás :D
Csak egy lábjegyzet: nagyon sok barátommal kitöltettem a tesztet, és a legtöbbjüknél valamilyen xNxx típus jött ki (azon belül is xNTx), egy-kettő volt, akik valamilyen xSxx típusú emberek, velük nem is voltam soha közeli viszonyban.
25F
Ja, és a legnagyobb fájdalmam ezen az oldalon: az értékelés sosem azt mutatja, hogy mennyire hasznos egy válasz, hanem hogy mennyire volt szimpi a válaszod annak, aki olvasta.
Az 1-es nagyon hasonlít rám 1-2 dolog kivételével.
Egyébként sokszor elunom magam kapcsolatban, ha a nőszemély unalmas. Ha nem, akkor hosszútávú is lehet de az még nem nagyon jött össze.
Egyébként gyűlölöm a társadalmi normákat amiknek nagyon sok esetben nincs semmi értelmük, az unalmas embereket meg végképp. A mérgező emberek a kedvenceim, imádom nézni hogy mindíg negatívak rosszat akarnak és alattam maradnak ami bántja őket. Rendkívül lusta vagyok de az eszem nagyon vág csak néha azt sincs kedvem használni. Ha leköt valami akkor abban mindenkinél jobb vagyok, ha meg nem akkor akarva se tudok beletanulni.
Átlátok az embereken mint egy szitán de ezt nem sűrűn osztom meg velük csak tudom mikor hazudnak és ki milyen helyzetben árulna el. Utálok tervezni, inkább rögtönzök akár egy külföldi utazást is mint hogy azzal töltsem az időt hogy átrágjam mi hogy lesz. A fejemben rengetegszer tervezek rövid, és hosszú távra de sosem követem a tervet. Néha nem tudok ülni a seggemen néha meg nem vagyok hajlandó kimozdulni. 19/F
18 éves ENTP (mellékesen az enneagramom 6w7) fiú vagyok.
0-24-ben pörög az agyam, ahogy az előzőek is írták, akár random baromságokon, akár komoly történeteken, elemzéseken, fiktív random eseményeken, vagy overthinkelek minden apróságot.
Kreatív embernek tartom magam, millió dologba belevágok, rengeteg hobbim van, és imádok alkotni, történeteket szőni.
Óriási tudásszomjam van, viszont gyakran semmi energiám tanulni, és nem is vagyok jó a magolásban. A legtöbb dologról megvan a magam véleménye és szembe megyek az árral, ha a gondolataim nem egyeznek.
A számat sem tudom befogni, 0-24-ben beszélek, akár csak random f**zságokat (nagyon elborult humorom van), de az intellektuális beszélgetésre is nyitott vagyok.
Az a tapasztalat, hogy a korombeliek ki nem állhatnak, de a tanáraimmal mindig jóban voltam (emiatt bélyegeztek meg anno strébernek).
Nagyon empatikus vagyok, életcélomnak tekintem, hogy segítsek más embereknek.
Sokszor annyira beleveszek a gondolataimba, hogy azt se tudom hirtelen milyen évet írunk, vagy hol vagyok.
Alapvetően elég határozott kiállásom van, és akaratos is vagyok, de könnyebben beadom a derekam, mint az átlag, különösen ha hozzám közelebb álló emberekről van szó (nem vitákról van szó, a végsőkig kitartok az álláspontom mellett, hanem pl túl könnyen mondok igent szívességekre, amelyekre semmi kedvem).
Nem vagyok strukturált, nincsen napirendem, képes vagyok akár napokig feküdni az ágyamban. Ennek ellenére elég ambiciózusnak tartom magam, utálom a tehetetlenséget.
Igazság szerint elég türelmetlen vagyok, nagyon hamar felkapom a vizet.
Barátságban és párkapcsolatban nagyon durván ragaszkodó típus vagyok.
Hiszek Istenben; nem hiszek, de nyitott vagyok a természetfeletti létezésére; a horoszkópokat határozottan tagadom (de rák vagyok, ha vkit érdekel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!