Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Magyarországon miért uralkodik...

Magyarországon miért uralkodik még mindig azaz elképzelés,hogy a felsőoktatás csak a legkiemelkedőbb tanulóknak való?

Figyelt kérdés

Gyakran hallom,hogy túl sok a diplomás és sokkal szigorúbban kellene szelektálni.

Annak a gondolata,hogy a felsőoktatás csak a legkiemelkedőbb tanulóknak való, egy nagyon elavult,19. századi gondolkodás.

Az egyetemeknek nem az a dolga a 21. században, hogy filozofálgató akadémikusokat képezzenek, hanem, hogy olyan szakembereket, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon és képesek reagálni a változásokra.

Erre pedig a felsőoktatás "tömegesítése" a megoldás.Tegyük hozzá az USA-ban, Nyugat-Európában ez már a 80-as években megtörtént.Mint minden más,ez is Magyarországra is később ért.

Én sem voltam kitűnő tanuló, sőt...

Mégis lediplomáztam egy műszaki szakon és igen, volt,hogy újra fel kellett venni 1-1 tantárgyat,mert nem ment elsőre, meg magánoktatókat kellett fizetnem,hogy átmenjek.De, megcsináltam, lediplomáztam.

Messze az átlag felett keresek,kényelmes munkahelyem van, rendszerek a külföldi hivatalos utak is (Covid előtt).

2020. júl. 10. 15:24
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%
Hát függ ez sok mindentől. Értem mit mondasz, de azért tényleg egyre nehezebb bejutni. Húgomnak a pszichológia volt az alma mindig is. Épp ezért emelt szinten érettségizett, talán két négyes lett, minden más ötös, két nyelvvizsgaja van. Aztán csak megjott a papír h nem sikerült a felvételi. Ha neki sem sem sikerült, akkor egy átlagos embernek hogyan?
2020. júl. 10. 15:31
 2/15 anonim ***** válasza:
90%
Nem feltétlenül értek egyet veled. Nem elavult gondolkodás az, hogy ne vegyenek már fel minden hülyét és főleg ne adjanak diplomát a kezébe. Én nem örülnék neki, ha olyan építész tervezte volna a házunkat, aki épp hogy lediplomázott. Orvosból is ismerek summa cum laude és kettes diplomást is. Ég és föld a kettő.
2020. júl. 10. 15:34
 3/15 A kérdező kommentje:

1#

Igen, mert a mostani kormánynak is azaz elképzelése, mint amiről írtam.

Kvázi vissza akarja tekerni az idő kerekét.

Személy szerint, én eltörölném a jelenlegi felvételi rendszert és bevezetném azt, ami Nyugaton van.

Vagyis motivációs interjú , illetve ahol indokolt felvételi teszt.

2020. júl. 10. 15:35
 4/15 anonim ***** válasza:
98%

Na ácsi, te itt rohadt nagy tévedésben vagy. Az egyetemek mindenhol a világon hagyományisan akadémikusokat képeznek, eddig us azt tették és ezután is azt fogják, arra pedig magasról tesznek mit akar a piac vagy mi jó az átlag embernek.

Az usa pedig urónikus módon a legsz..rabb példa, mert ott csak a gazdagoknak van pénzük egyetemre vagy pedig 10-20 évre eladósítod magad hitelből esetleg a szülők gyűjtenek rá ennyi ideig, szóval pont, hogy csak a legjobbaknak vagy legelszántabbaknak elérhető.

2020. júl. 10. 15:36
 5/15 anonim ***** válasza:
83%

A gond ott kezdődik, hogy rengetegen nem konkrét szakirányú tervekkel vágnak bele a felsőoktatásba, hanem egyfajta időhúzás gyanánt, hogy még ne kelljen kilépni a nagybetűs életbe. Ezért jelentkeznek valami olyan szakra amiből amúgy is túlképzés van, vagy eleve megkérdőjelezhető rá az igény, vagy nem is érdekli őket különösebben, de legalább felvették. És aztán meg lediplomáznak, és rájönnek hogy nem tudnak vele elhelyezkedni, vagy akár nem is akarnak.

Tudom, az én példám aligha reprezentatív, de azért valamit mutat hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező ismerőseim közül több az, aki betanított munkát végez. És még a jobb állást megcsípőknek is csak egy része az aki ténylegesen a végzettségének megfelelő munkát végez.

2020. júl. 10. 15:41
 6/15 anonim ***** válasza:
83%
3as,igen,ez szerintem is jobb ötlet lenne. Annak én sem látom értelmét, hogy valaki csak azért megy egyetemre, mert még nem akar dolgozni. Viszont! Érdekelne, mit lenne azzal a helyzet, aki tényleg szeretne diplomát, de nem igazán tudja, hogy miből,mert mondjuk túl sok minden érdekli. Vegulis sokan vannak, akik még 25 évesen sem tudják, hogy mi az, ami igazán érdekli őket.
2020. júl. 10. 15:48
 7/15 anonim ***** válasza:

Nagyon sok embernek nincs rá pénze a szegényebb rétegből, egyszerűen nem tudja megfinanszírozni a tandíjat önköltséges részen. Még ha szeretné, és mindene meg van hozzá akkor sem. A szerencsésebbjének olyan penge a feje, hogy állami ösztöndíjas lesz, de vannak a küzdő tipusok, akik bármennyire szeretnék is, és bármennyit tanulnak is nem tudnak államira bejutni. Nos az ilyen emberek látják azt amiről te írsz.

A mi kormányunk nem támogatja a szegény fiatalokat. Vagy kikűzdöd magad a gimiben-és elsőként végzed, vagy mész melózni, és ha szerencséd van akkor 2-3 másodállással kinyögöd az évet, aztán halasztasz, aztán folytatod.

Sokan azt hiszik, hogy a szülőknek tele van a zsebe. Nem vannak olyan szülők akik nem tudják finanszírozni.Képtelenek rá.

Azok szokták előadni magukat rendszerint diplomás ki ha nem én vagyok a valaki, és te senki az érettségiddel, akinek papa-mama tolta be a pénzt az önköltségesre.. Akik bérből és fizetésből oldották meg-egy nem nézi le azokat akiknek nincs papírjuk.

2020. júl. 10. 16:14
 8/15 anonim ***** válasza:
7+ Kérdező: neked ki fizette a tandíjadat? Várj nem is kell válaszolnod: szüleid. De hogy nem te "köhögted" ki az tuti.
2020. júl. 10. 16:15
 9/15 anonim ***** válasza:
Szerinted az hogy nézne ki,milyen lenne,ha pl. a szomszéd Jóska bácsinak úgy lenne orvosi diplomája,meg PhD.-je hogy biológiából meg kémiából is 3-as volt a legjobb jegye és az egyetem alatt is többször volt olyan,hogy majdnem kibukott?
2020. júl. 10. 16:18
 10/15 anonim ***** válasza:
46%

9 Olyan tanárok mellett akik most egyetemen "oktatnak" nem csodálkozom.

Tudod egy oktatás nem abból áll, hogy olvass el 12 könyvet majd abból megtudod. Ez konkrétan egy egyetemi oktató mondta a gyerekeknek, és az óráján egy szót sem tanított, nem magyarázott, nem figyelt a diákjaira. Ez nem tanítás. Jah még odaszúrta az elsős diákoknak, hogy senki ne reménykedjen abba, hogy lediplomázik, mert neki az a meggyőződése, hogy az adott nyelvet-amit neki lett volna kötelessége megtanítani-kizárólag 10 év tanulás után lehet elérni az alapfokot belőle.

Na az ilyen az nem tanár-és ezekkel van tele az egész felsőoktatás és csodálkozik bárki is, hogy ilyen tré szakembergárda jön ki a suliból..én nem csodálkozom.

2020. júl. 10. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!