Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Pozitív dolognak tartjátok a...

Pozitív dolognak tartjátok a reményt? Hogyan határozzátok meg a fogalmát?

Figyelt kérdés

(Tanakodtam a kategórián, ha rossznak ítéled, jelentsd).

Szóval a kérdés: egyrészt, a "reményt" pozitív dolognak tartod-e, vagy esetleg negatívnak valamiért, illetve másrészt, egyáltalán hogyan határozod meg a reményt?

Ha tudsz konkrét személyes példát csatolni, szívesen várom.

Kíváncsi vagyok, mert ez nem olyan dolog, ami gyakran szóba jön a baráti társaságoknál sörözés közben :)

Köszönöm előre is!

2020. jún. 30. 19:14
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
0%

Továbbra sem sikerült megmagyaráznod miért volt bunkó, azon kívül, hogy te gyártottál magadnak egy háttértörténetet a válaszhoz. (Erre utaltam korábban, szóval volt rá válasz, sőt bocsánatot is kértél érte, csak gondolom a gőztől ez már nincs meg) A haszontalant meg mégis hogyan? Azért mert nem egyezett a te álláspontoddal.

Felfogta persze, meg lehet nézni, hogy a válasz hosszában mérve pontoztál végig mindenkit, nem tartalmát tekintve.

Így lehet filozofálni tényleg :D

2020. júl. 1. 13:48
 22/25 A kérdező kommentje:

Tévedsz, a tartalmat pontoztam. Ahol kifejtetted, értelmes ember módjára, azt a válaszod felpontoztam.

"A haszontalant meg mégis hogyan? Azért mert nem egyezett a te álláspontoddal."

Mit nem értesz? Az ELSŐ (érted, a rövidke :)) válaszod önmagában haszontalan, mert nem volt kifejtve, megindokolva, lógott a semmiben :) Egyébként pedig, ha tudni szeretnéd, nem ellenkezik az álláspontommal.

2020. júl. 1. 13:53
 23/25 anonim ***** válasza:
83%
Az ember amikor a jövőbe tekint, különböző lehetséges eseményeket lát, ezek közül néhány számára kedvező, néhány közömbös, mások kedvezőtlenek. Amikor belegondol ezen lehetséges kimenetekbe, azonnal hozzájuk rendel valamiféle valószínűséget, amivel az adott kimenet megvalósul. Amikor valaki reménykedik, szerintem az történik, hogy valószínűtlenebbnek megítélt kedvező eseményt megvalósulásához mégis ragaszkodunk. Ilyen formán a remény irracionális, ám lehetnek pozitív hatásai akár az egyén akár a közösség szintjén. Hiszen annak ellenére, hogy egy esemény kis valószínűséggel történik meg, attól még megtörténhet, és akkor nyerünk. Mondok egy példát: vizsgára készülök, de a 100-ból csak 1 tételt tanultam meg. Reménykedhetek abban, hogy belehúzok abba az egy tételbe, ám ha bármi mást húzok, akkor biztos a bukás. Ebben az esetben választhatom azt, hogy elmegyek vizsgázni kockáztatva azt, hogy elvesztegetek egy napot, hiszen úgyis megbukok ha rossz tételt húzok, ellenben, ha nem megyek el, 0 esélyem lesz átmenni és biztos lesz a pótvizsga. Tehát, amint látszik a remény összefügg a játékelmélettel és a döntéshozatali mechanizmussal, s mint ilyen, látszik, hogy se a túl sok, se a túl kevés remény nem jó.
2020. júl. 6. 09:55
 24/25 anonim ***** válasza:
30%
Én nem remélek.Akkor nincs is csalódás.A nehézségeken mentsvár nélkül is túl kell tudni lendülni.
2020. júl. 9. 22:33
 25/25 anonim ***** válasza:

A remény önmagában ugyanúgy nem pozitív/negatív, mint egy kés sem. Ugyanúgy, ahogy a késsel is lehet gyilkolni is, mint élelmet adni valakinek, a remény is csak egy kifejezés. A kérdés az, hogy mire és főleg hogyan használják fel.

Akit a remény cselekvésre és főleg pozitív eredmények elérésére ösztönöz, az képes a reményből eredményt kihozni, mert ösztönzőként, pozitívan használja.

Akit a remény nem ösztönöz cselekvésre és nem tesz az eredmények eléréséért, csak reménykedik, hogy hátha magától eljön az eredmény, annak a remény csak egy kedély javító szer, miközben a cselekedeteitől függetlenül vagy megtörténik, amiben reménykedik és akkor boldog lesz, vagy szomorú lesz, ha nem következik be, viszont őt magát a remény csak tétlenségre ösztönözte. Ilyenkor inkább negatív a remény.

Ha pedig abban reménykedik, hogy valamilyen tudatos rossz cselekedetet megúszhat, vagy egyéb módon hasznát élvezheti majd, akkor kimondottan negatív is lehet a remény, hiszen alapvetően negatív dologban reménykedik.

Persze a pozitív/negatív dolgok értékítéletét is nagyon sok minden befolyásolhatja. Mert ha mondjuk én a sikeremben és gazdagságomban reménykedek és még aktív cselekvésre is késztet, hogy elérjem ezeket, akkor pozitív a reményem. De ha a cselekedeteim mások kárára történnek és a saját gazdagodásom érdekében ártok másoknak, akkor akár ugyanaz a remény, ami számomra pozitív, mások számára negatív is lehet. De mi van akkor, ha azok, akiknek én ártok eleve negatív emberek voltak, akik másokat bántottak? Akkor azzal, hogy én nekik ártok, mégis pozitív vagyok?

Biztos, hogy érdemes (vagy lehetséges egyáltalán) mindent pozitív/negatív kettősséggel mérni? Vagy lehet, hogy a világ ennél sokkal összetettebb, szubjektívebb és nem csak hogy a dolgok önmagukban sem pozitívak/negatívak, hanem egy skálán mozognak, de még az értékelési rendszerük is egy féle szempontnál jóval összetettebb összefüggésekben vizsgálható csak?

2022. nov. 12. 14:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!