Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Pozitív dolognak tartjátok a...

Pozitív dolognak tartjátok a reményt? Hogyan határozzátok meg a fogalmát?

Figyelt kérdés

(Tanakodtam a kategórián, ha rossznak ítéled, jelentsd).

Szóval a kérdés: egyrészt, a "reményt" pozitív dolognak tartod-e, vagy esetleg negatívnak valamiért, illetve másrészt, egyáltalán hogyan határozod meg a reményt?

Ha tudsz konkrét személyes példát csatolni, szívesen várom.

Kíváncsi vagyok, mert ez nem olyan dolog, ami gyakran szóba jön a baráti társaságoknál sörözés közben :)

Köszönöm előre is!

2020. jún. 30. 19:14
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
12%
Egyértelműen negatív.
2020. júl. 1. 08:36
 12/25 A kérdező kommentje:

11.

Örülnék ha kifejtenéd, feltéve hogy nem csak unalomból bepökted ide a válaszod :)

2020. júl. 1. 08:39
 13/25 anonim ***** válasza:
40%

Kérdező, ha ennyire lekezelő és előítéletes vagy, akkor mégis minek tenném?

De csak hogy lásd. A remény az egy passzív állapot az áhított jobb állapot elérésére.

A cél pedig egy olyan jövőbeli állapot, amiért hajlandó is tenni az illető.

Tehát ami után reménykedik, azt várja, hogy az ölébe pottyanjon/saját magán kívülálló dolgok behatására fogja az elérhetőségét. Míg aki célt tűz ki maga elé, azért hajlandó tenni is.

2020. júl. 1. 08:43
 14/25 A kérdező kommentje:

13.

Köszönöm a kifejtést.

Az előítéletest nem tudom honnét vetted. Ha némi gyanakvást éreztél a kommentemben az azért volt, mert - nem tudom észrevetted-e - elég elterjedt ezen az oldalon, hogy normális kérdések alá unalomból/rosszindulatból bedobnak valami haszontalan kommentet. Nem tudtam, hogy a tiéd is ilyen-e, de akkor elnézést.

2020. júl. 1. 08:51
 15/25 A kérdező kommentje:
Egyébként kíváncsi voltam, valaki felhozza-e ezt a nézőpontot is, amit te.
2020. júl. 1. 08:51
 16/25 anonim ***** válasza:
0%

"Az előítéletest nem tudom honnét vetted"

Aztán a végén elismered, hogy előítéletes vagy :D Touché

2020. júl. 1. 09:03
 17/25 A kérdező kommentje:

Adtál rá okot, ne is haragudj. Ha valaki szemezget velem az utcán és fenyegetően megindul felém, akkor feltételezni fogom, hogy legénykedni akar. Ez nem előítélet, hanem józan, logikus következtetés levonása bizonyos jelek alapján.

Ha akarod, nevezd előítéletnek.

2020. júl. 1. 09:09
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem te nem vagy tisztában az előítélet szó jelentésével.

Innentől kezdve pedig parttalan vita lenne.

Szóval élj azzal a meggyőződéssel, amivel akarsz én meg lezártam ezt a témát

2020. júl. 1. 10:35
 19/25 anonim ***** válasza:
54%

Bennem is felmerült már, még kiskoromban, hogy mi a fene az a "hit, remény, szeretet". Nem tudtam feldolgozni mi az a remény, egyértelműen negatívnak tűnt.

A kereszténységben például, én mindig a tehetetlenséggel kötöttem össze. Azokat láttam reménykedni, akik mondjuk rossz helyzetben vannak, de reménykednek, hogy majd a túlvilágon megkapják érte a jutalmukat.

Nem gondolom, hogy a remény hitet adna. Ha hite lenne, nem kellene a remény. Mivel ha hisz valaki, akármiben, vallástól függetlenül, akkor nem reméli hogy sikerül, reméli hogy meggyógyul, hanem hisz benne, és tudja hogy egyszer biztosan eljön a nap, amikor jobban lesz, amikor már nem lesz szegény stb.

Ha HISZEM, hogy kapok fizetést, nem reménykedek, hogy talán megkönyörülnek rajtam, hanem TUDOM, hogy mivel dolgozom, jár nekem a fizetés, és biztosan megkapom, az hit. A remény az lenne hogy "remélem kapok pénzt, bár ki tudja, azért remélem nem lesz gond".

A remény egyrészt naív is lehet, és főleg a vallásosaknál látom, hogy sokszor hiú ábrándokat táplál az emberben, ahelyett hogy elfogadnák a jelenlegi állapotot, és azzal gazdálkodnának, a reményük rossz irányba tereli őket, elvesztik a kapcsolatot a való világgal, egy másik világban akarnak érvényesülni stb.

Ezzel az a gond, hogy az ember pszichéje az elnyomást nem tűri, előbb utóbb kiborul a bili, és ezekben az esetekben nem jó irányba haladnak, hanem elnyomják magukban a rossz lehetőségét, a világ valódi gonoszságát,azt az opciót, hogy esetleg más úton kell elérni amit szeretne.

2020. júl. 1. 11:23
 20/25 A kérdező kommentje:

18/19

Lovagolj a szavakon, magyarázzad nyugodtan, attól még tény, hogy idenyögtél egy bunkó, haszontalan választ, és még neked állt feljebb. Érdekes, hogy erre elfelejtettél reagálni valahogy.

"lezártam ezt a témát"

Örülök, mert ennek nem itt van a helye.

Érdekes, hogy rajtad kívül mindenki felfogta a kérdést, és nem egy semmiben lógó kijelentéssel jöttek. Fura, hogy ezek után még a saját felfogóképességedben gyönyörködsz.

2020. júl. 1. 13:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!