Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az introvertáltakat miért...

Az introvertáltakat miért kényszerítik állandóan extrovertált megnyilvánulásokra?

Figyelt kérdés

Elegem van abból, hogy az introvertált embereket belekényszerítik az összes olyan élethelyzetbe, amik az extrovertáltaknak állnak jól. Már óvodában megfigyeltem ezt a jelenséget. Sosem engedtek elvonulni, nyugodtan ellenni. Állandóan csoportos játékokon kellett részt venni a többi gyerekkel. Mindig azok voltak a kiskedvencek akik állandóan nyüzsögtek, pörögtek, provokálták magukat. Engem meg gyerekpszichológusokhoz küldtek, csak mert nem akartam együtt játszani a sok idegesítő erőszakos hülyegyerekkel.

Aztán jön az iskola ami még rosszabb. Szóbeli felelések, az érettségin, egyetemi vizsgákon sokkal nagyobb nagyobb hangsúlyt fektetnek a szóbeli vizsgákra. Egyetemen prezentációkat kell tartani akár az egész szak előtt. Az extrovertáltak persze lubickolnak ebbe a szerepbe, mert imádnak szerepelni, és dumálni akár a semmiről is. Egy introvertált számára ez viszont kész emberkínzás. És emiatt a hülyeség miatt lesznek gyengébbek az eredményeik, pedig sokkal intelligensebbek, és műveltebbek mint az extrovertáltak.

Aztán az munkahelyen is. Már csak ahhoz, hogy bekerülj, állásinterjún kell részt venni, és beszélgetni a leendő főnökkel. Emiatt a helyzet miatt egy introvertált álláskereső már megint hátrányból indul, pedig sokkal jobb, és megbízhatóbb munkaerő mint egy extrovertált. Aztán utána is csapatépítőkön, céges bulikon részt venni. Ha nem teszed, akkor kinéznek. Visszataszító ez az egész helyzet.

Elvileg demokratikus társadalomban élünk. Akkor miért kell az introvertáltak életét minden téren nehezíteni? Miért nem lehet a dolgokat különválasztani, és mindenki csinálja úgy a dolgait ahogy neki tetszik, és amihez kedve van?

2020. jún. 19. 17:43
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
83%

Azért elég sok alaptalan sztereotípiát soroltál fel szegény extrovertáltakkal kapcsolatban.

Attól hogy valaki introvertált nem lesz intelligensebb vagy műveltebb, a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.

Introvertáltként nincsen különösebb problémám se az ügyintézésben se a csoportmunkáknál. Igen, néha kellemetlen tud lenni, de ez is egy olyan dolog amihez hozzá kell szokni, alkalmazkodni kell hozzá. Ha végképp el akarod kerülni ezeket a kellemetlen mindennapi dolgokat akkor keress egy olyan állást ami lehetőséget ad arra hogy egyedül, nyugodtan tudj dolgozni. Így te is sokkal jobban tudnál teljesíteni, nem zavar senki, nem szorongsz stb.

Viszont, ha jól értelmeztem magát a kérdést akkor feltételezem hogy nemrég elég keményen megsértett téged pár munkatárs vagy iskolatárs, és így próbálod kitombolni magad, és szidni az extrovertáltakat.

Ne csoportosítsd így az embereket, és főleg ne mondj ilyen messzemenő következtetéseket :D mindkét oldalon vannak jó emberek is, meg ütnivaló idióták is :D

2020. jún. 19. 18:31
 12/31 anonim ***** válasza:
74%
Azt írod, az introvertáltak sokkal intelligensebbek és műveltebbek. Ehhez képest bután általánosítasz és olyan alap kifejezést is teljesen rosszul használsz, hogy produkálja magát. Az extrovertáltak nem provokálták hanem produkálták magukat. De mindegy is. Introvertáltként is számot tudsz adni a tudásodról. Te szorongsz és szociális fóbiád van, ezt kezelni kéne pszichológussal. És nem vagy olyan okos, mint gondolod, sorry.
2020. jún. 19. 20:04
 13/31 anonim ***** válasza:
50%
Talán tanulási szándékkal.
2020. jún. 19. 20:26
 14/31 anonim ***** válasza:
80%
Már miért ne akarnék introként állásinterjúra elmenni? Nekem is fontos, hogy tudjam, hol fogok dolgozni, milyen ember a főnököm, és egy személyes találkozóból elég sok mindent le lehet szűrni. Pl. ha a főnök már az állásinterjún ezzel az intro dumával jön, akkor nálam felejtős az a hely.
2020. jún. 19. 20:34
 15/31 anonim ***** válasza:
71%
Hát, megkaptad a magadét kérdező. Egy kérdés, ahol kivétel nélkül egyetértettek a válaszadók azzal, hogy a probléma veled van, és nem introvertált vagy, hanem esetleg a(nti)szociális, amivel érdemes szakemberhez fordulni.
2020. jún. 19. 20:37
 16/31 anonim ***** válasza:
64%
Te nem introvertált vagy, hanem valami komoly szorongásos szociális fóbiád van. Egy introvertáltnak a felsorolt élethelyzetek nem okoznak különösebb problémát. Ezek tipikus agrofóbiás tünetek, amiket leírtál.
2020. jún. 19. 22:05
 17/31 A kérdező kommentje:

"Figyu, nem véletlenül próbálják már az óvodában bevonni a felrevonulo kicsiket a közösségi életbe"

Aztán miért is kéne bevonni őket? Már akkor kialakul bennük, hogy maguknak valók, és nincs igényük a társaságra. Miért kell már egész kis korban ellehetetleníteni a személyiséget?

"De azért egy szóbelire így háklizni"

Ezek szerint te extrovertált vagy, vagy csak még életedben nem láttál szóbeli vizsgát. Mondom akkor az én példámat. Egyetemi záróvizsga, a szakdolgozatom remek színvonalú lett. Ötöst kaptam rá. Rengeteget foglalkoztam vele, elmélyültem a témában, kiválóan kidolgoztam. Ezek után a levédésre kaptam egy kettest, mert hogy nem tetszett nekik az előadásom. Csak mert nem tudtam nekik elég magabiztosan előadni magam. A tételhúzásra is csak hármast kaptam, ugyanígy izgulás miatt, pedig mindent tudtam. Ellenben az előttem vizsgázó extrovertált szaktársam ötöst kapott, pedig szakmailag alig konyított valamit a témáho, csak jópofáskodva csavarosan fogalmazva tudott hosszan beszélni a semmiről. Nehogymár bárki azt mondja, hogy ez igazságos.

"csinálhatsz valamit magánvállalkozóként."

Persze mert ez csak így megy. Kezdőtőke kell hozzá, meg üzleti érzék, meg rengeteg szerencse. Ráadásul minden introvertált nem lehet magánvállalkozó.

2020. jún. 19. 22:58
 18/31 anonim ***** válasza:
88%

Ez hatalmas öngól volt, szivem, mert én introvertált vagyok. Pontosabban, én vagyok az introvertált, te nem.

Tudod, miből áll ez? Abból, hogy amíg mások lemennek valami buliba vagy koncertre és van 800 ismerősük, én inkább bekészülök otthon egy jó könyvvel vagy folytatom a kis grafikáimat. Nem érdekelnek különösebben a nagy társasági események, szeretek a gondolataimmal lenni.

Viszont ha kettesben vagyok emberekkel és kellő mélységű egy téma, imádok beszélgetni. Szeretek gondolkodni, szeretem a jó eszmefuttatásokat és igen, nekem is vannak barátaim és párom, akivel ezeket az "együtt egyedül" pillanatokat megéljük.

A csapatban nem vagyok hangos soha, inkább megfigyelek, de nincs bajom ezzel, azt leszámítva, hogy elunom magam. A szóbeli felelettel is rendben vagyok, igen. Az ügyintézés és egyéb emberek közé járós feladat sem okoz gondot, csak nem érzem úgy, hogy az emberek pezsgése lekötne magam körül.

Az ovis helyzetet maximálisan átérzem, de nem azért, mert a torkomban dobog a szívem, ha másokkal együtt kell lenni. Inkább tényleg csak unalmas számomra, amíg mindenki sorra kerül egy játékban, unalmas az a sok össze-vissza szándék és gondolat, mikor én inkább már tenném a saját dolgom.

Az a nagy különbség bennünk, hogy bennem nincs undor sem szorongás az extrovertáltakkal szemben. És igenis jók a szociális készségeim, csak nem nagy tömegre és annak koordinálására, követésére lettem tervezve. Nekem nincs önbizalomhiányom sem. Mikor kiálltam védeni, nagyon jól éreztem magam, mert beszélhettem egy számomra kedves témáról és az emberek megszűntek a teremben.

Te nem működsz adaptívan társas közegben. Ez a bajod, nem az, hogy a temperamentumod más. A temperamentum egy állandó tulajdonság, ami neked van, az meg inkább problémás dolog. És igen, a világ nem igazságos. Ha nem tudnál írni, ugyanúgy lenne rgy téged visszavető fogyatékosságod, ami a legtöbb embernek alap, mert kicsiként elsajátítja. És igen, ezért zajlanak az ovis játékok csapatban, mert akármennyire is ciki, a kortársakkal való szocializáció nagyon jó alapot ad a későbbi szociális készségeknek és az ilyen és ehhez hasonló dolgoknak köszönhetem én is, hogy nem vagyok olyan, mint te. Mert nekem inkább preferencia az, hogy melyik közeget választom, neked meg úgy látom, kényszer.

2020. jún. 19. 23:11
 19/31 anonim ***** válasza:
67%

"A tételhúzásra is csak hármast kaptam, ugyanígy izgulás miatt, pedig mindent tudtam"

Ha mindent tudtál volna, akkor nem hármast kapsz. Te szimplán kifogásként próbálod használni az introvertáltságot a saját szerencsétlenségedre.

2020. jún. 19. 23:14
 20/31 anonim ***** válasza:
68%

Én introvertált vagyok, de szóbelikkel és előadásokkal sosem volt bajom. Ha előadást tartottam, és azt láttam, hogy a hallgatóság nagyból tesz rá, hát csakazért is megtartottam a magam kedvéért, a szóbalivel meg mi a baj? Érettségi, szigorlat és államvizsga kivételével csak egy főnek szövegelsz, a nyelvvizsga meg beszélgetés.

Én is mindig elhúzódtam a tömegtől, és attól rosszul vagyok, ha üres buszon mellém ülnek, a sorban a nyakamba ihegnek vagy munkahelyen tele van a lift. (Muszáj liftet használnom, mert általában nehéz cuccokat viszek egyik emeletről a másikra.)

2020. jún. 20. 10:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!