Miért van az pl. hogyha a gyereknek mondom hogy ne ess el akkor azonnal elesik? Mi ennek a jelenségnek a neve? (További példa lent)
Pl az is eszembe jutott hogy amikor ált. sulis voltam, mindig mukkanas nélkül kellett ebédelnünk nehogy félre nyeljen valaki ezt szinte nap mint nap hallottuk. És mi volt? Minden évben volt legalább egy súlyosabb félre nyelés és több kisebb baleset. Olyan mintha valami tudatalatti manipulacio lenne az, hogy mondják ne nyelj félre es az agyad csak a "nyelj félre" részt raktarozná el.
Ellenben a jelenlegi középsulim össze van vonva egy ált sulival. A gyerekek állandóan nyüzsöghetnek ebédeltetés közben és (lekopogom) 5 év alatt soha nem volt semilyen jellegű baleset.
Vagy pl zenét tanulok és ha folyamatosan megjegyzik hogy sok a hanghiba akkor jellemző lesz hogy sok hangot elrontok. Ellenben ha arra koncentrálunk hogy milyen legyen a zene megformálása akkor nem lesz benne hanghiba.
Ez mitől van? Mi ez a jelenség ha egyáltalán létezik és nem csak véletlen egybeesések?
ha kisgyerekeknek mondasz valamit akkor abból az igét fogják megjegyezni és nem a tiltást
Pl: ha azt mondod ne nyúlj a konnektorba, akkor csak azt hallja hogy: nyúlj a konnektorba
Mikor stresszlevezető technikát tanított a pszichológusom, itthon gyakoroltam, és ugye a légzésemre kellett koncentrálnom, nagyon fura volt. Mintha dupla annyi ideig fújtam volna ki, és utána nem kaptam levegőt.
Szerintem simán azért van, mert rágörcsöl az ember. Amúgy ki gondol arra, hogy félrenyelhet? Alapból senki. Aztán eszébe jut, hogy félrenyelhet, és szuggerálja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!