Miért használja mindenki a "szülei tolták alá a lakást" kifejezést?
Frusztráció.
De attól még nem kevesebb senki, hogy a szülei nem tudtak neki venni saját lakást.
Szóval mondjanak, amit akarnak, ne foglalkozz velük.
Legalább hadd panaszkodjanak...
Azért mert ma nagyon nem jellemző, hogy valaki pusztán saját önerőből vegyen lakást, a hitelmentességhez pedig reális kb. 30 évig spórolni.
Becsülendő, hogy itt mindenki támogatja a gyerekét, de pl. engem folyton hülyének tartanak és lenéznek mert albérletben élek és nem veszek sajat lakást. Általában így hangzik egy ilyen beszélgetés:
- Neked miért nincs saját lakásod? - kérdezik cinikusan
- Mert nincs pénzem venni egyet, neked hogy lett önerőd a hitelhez?
- Hát mi 5-10 éve spóroltunk a párommal, aztán a szüleink is adtak a hitelbe. / A 90-es évek végén megvettem az önkormanyzati lakásomat. / Örököltem.
Na ilyenkor feleslegesen okoskodott hiszen egyedül, a szülők támogatása nélkül élek, és megmondom neki, hogy "hát akkor lenne lakásom nekem is". A legtöbben ezt nem veszik magukra, mert nem bántasból mondom, hanem humoros hangsúllyal világítok rá a valóságra, de sajnos megesett már, hogy visszakérdeztek miért nem jövök össze valakivel vagy miért nem kérek pénzt a szüleimtől. Na olyan sötétséget szerencsére nem sokszor láttam eddig...
Itt a gyakori kérdéseken kontextus nélkül azért ilyen kapós a kifejezés, mert sok gazdasági témában alapértelmezettnek veszik, hogy a szülőkre és a családra kell támaszkodni ha valamire vinni akarja az életben bárki, pedig a saját, biztonságos otthon amnyira alapvető a normális élethez, hogy családi és társadalmi státusz nélkül kéne járnia mindenkinek.
A megnyilvánulás nem a normális családokat degradálja le, hanem a jelenlegi politikai és világgazdasági helyzetet: nem normális és embertelen, hogy egy alapvető szükséglethez minimum 2 generáció spórolt vagyonára van szükség, sokan mégis természetesnek veszik a helyzetet.
Az irigység vagy a pejoratív értelmezés általában akkor van jelen, amikor visszaélnek az előnyökkel. Pl. egy illető olyan főbérlőtől vesz lakást aki örökölt, meg a párja, meg a szülők is segítik, méghozhá olyan áron, ami jelentősen megnehezíti a függetlenedést egy átlagember számára. Nemrég volt olyan kérdés, ahol a "gonosz bérlő nem fizetett", aztán kiderült, hogy "szegény főbérlő" cseszik adózni, meg rendes szerződést kötni, és teljes mértékben hidegen hagyja a jelenlegi gazdasági helyzet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__10500359-ki..
És bámikor ott a lehetőség, hogy az üresen álló lakásokat eladják, és befektessék a pénzt, de az Magyarorszagon nem népszerű, mert gondolkodni kell hozzá és nem "gyors pénz" amihez bármikor hozzányúlhat az ember.
Megértem, hogy ez rengeteg etikus szülőt bánt mikor olvassák vagy hallják, és sokan az ártatlanokon vezetik le a fusztrációjukat. De ez nem annak az inge, aki becsülettel támogatja a családját, hanem a butáké, akik ezt természetesnek veszik - illetve az aljas rohadékoké, akik lopják az adót, és igyekeznek a vagyont "egy kézben tartani", az árakat mesterségesen felnyomni, a konkurens beruházásokat pedig szabotálni. És szerintem mindenki tudja kikről írok most.
És az is igaz, hogy sokan ezeket a folyamatokat nem látják át, csak vakon köpködnek arra, aki keserves szenvedés árán összeküzdött a családdal egy középszerű kertesházat egy mindentől távoli megyében. De sajnos hiába várod el ezektől az emberektől a tiszteletet, mert nem okosabbak egy 10 dkg-s tescós parizernél.
Ironikus képet festenek a válaszok. Az emberek szidása és irigynek beállítása felpontozva. Az, hogy egy ismerősöm konkrétan saját magára mit mondott, lepontozva.
Páran belenézhetnének a tükörbe is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!