Mi az élet értelme? Te tudod?
Már egy ideje keresem, de pontosan nem tudom, 22 évesen sem.
Talán a boldogság? Szeretet?
Sokszor amikor egyedül vagyok akkor elönt egy furcsa nyugalom és derű ahogy figyelem a dolgokat magam körül. Apróságok. Nézem a fák leveleit ahogy fújja a szél, a folyót ahogy áramlik, az embereket ahogy sétálnak és beszélgetnek körülöttem, és ilyenkor valahogy úgy érzem, hogy egyszerűen jó létezni. Nem tudom, hogy ezt konkrétan nevezhetem-e az életem céljának, de mindenképp célom az életben, hogy ebben a belső békében éljek minél többet. Illetve talán azt mondanám, hogy olyan életet akarok élni, amitől a környezetemnek most a jelenben és majd a jövőben amikor hátrahagyom, jobb, hogy valaha megszülettem és éltem.
24/F
Mert az az élet értelme, hogy naponta megkérdezze. Most ez olyan nagy trauma? :D
Kérdező, mi is az, amit keresel pontosan? Hogy miért élj? Vagy hogyan élj? Mi az, ami hiányzik, amit nem találsz?
Hagyományos biológiai keretek közt a fajfenntartás az élőlények életének az értelme/feladata.
Azt, hogy milyen misztikumokkal díszited ki ezt a kérdést, az már a te magánügyed.
Utolsó: az, hogy technikailag miért létezünk és miért maradunk fenn, valóban biológia. De az élet értelme, hogy miért érdemes élni az embernek (és nem egy kutyának vagy pillangónak) már más választ érdemel. És ez nem kiszínezés, hanem úgy alakult, hogy a világban valóban vannak olyan dolgok, amikért érdemes élni.
Például egy költő életének az értelme lehet a költészete. Miért? Mert még halála után is ezreknek ad jó érzést, megnyugvást, esztétikai élményt a műveivel. Leonardo életének sem a szaporodás volt az értelme, hanem a művészete.
A művészet, és a szeretet az a két dolog, amiért egyáltalán érdemes élni. Az hogy szaporodtál, csak biologóiai cél. Akár nevelő otthonba is adhatod, te már elvégezted a dolgod. De ha szülőként megbízható, szerető, támogató, igaz ember vagy, akkor már volt "spirituális" értelme is az életednek, hiszen másnak nélkülözhetetlen voltál, másnak a lelki egézsségéért, boldogságáért tettél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!