Szerintetek melyik a célravezetőbb? A kérdezés, vagy az önálló cselekvés?
Képzeljétek magatokat a következő szituációba: még újak vagytok egy munkahelyen, az első napjaitokat töltitek. Nagyjából elmagyarázták a feladataitokat, de nem tértek ki részletesen mindenre. Van néhány dolog, amit bár sejtetek, hogy hogyan kéne csinálni, de nem vagytok biztosak benne. Ti mit tennétek?
- Rákérdeznétek a főnöknél, hogy ezt most pontosan hogyan kell csinálni? Így biztos, hogy nem fogtok tévedni, viszont nem sugallja azt, hogy önállótlanok vagytok, és nem értetek meg mindent elsőre?
- Megpróbálnátok magatok megoldani, vállalva ezzel a rizikót, hogy ha rosszul gondoltátok, akkor hibáztok, és esetleg plusz munkát csináltok magatoknak, a közvetlen felettest pedig kellemetlen helyzetbe hozzátok? Így igaz, hogy tudtatok egyedül dönteni, viszont a végeredmény nem az elvárt lett.
Ti melyiket megoldást tartjátok jobbnak és miért? Melyik hozzáállást díjazzák jobban a munkahelyen? Ha valaki precíz, és inkább többször kérdez, vagy aki a saját szakállára dönt, és esetleg hibázik?
Az én munkahelyemen inkább kérdezni kellett elöbb, mielött megcsinálom, mert az elvégzett munka a főnökre is kihatással volt/van +ha valamit nem tudok eldönteni hogy hogy, csináljam akkor Ő mondja meg hogy neki hogy felel meg! Így a felelősség is részben az ővé!
Szerintem a kérdezéssel kisebb az esély a hibázásra!
A kérdezés nem sugall önállótlanságot, csak jól kell kérdezni és jót.
Nyilván senki nem úgy születik, hogy mindent tud, de átesni sem kell a ló túloldalára, és minden egyed dolgoz megkérdezni ötször.
Önállóan is meg lehet oldani feladatot, viszont ehhez nem árt némi önismeret és elképzelés arról, hogy mit is csinálsz. ÉN szeretem a magam útján rájönni a megoldásra, még ha ez plusz munka is, és oda is jutok a végén ahova irányítottak volna alapból, mert így magát a "folyamatot" értem meg.
Én az vagyok, aki már régóta a csapatban van, magasabb pozícióban, én szoktam betanítgatni embereket, magyarázni, stb. Sokkal jobban örülök, ha kérdeznek, mint ha csinálnak egy olyan hibát, amit két hétig kell utána kijavítani.
Az egyetlen, amit nem szeretek, ha valaki fél év múlva is újra és újra megkérdezi ugyanazokat az alapvető dolgokat, illetve ha egy picit se hajlandó valaki használni az agyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!