Most tényleg én vagyok a rossz, mert nem élem a kijárási tilalmat? Mindenki lepontoz, de nem értem miért.
Felfogom, hogy járvány van, nem csoportosulok, boltba kesztyűbe és maszkba megyek és ennyi!
Kimegyek sétálni 1-2 barátommal, kocogni, a szüleimmel találkozok. Elvileg nincs rejtett betegségük, dolgozni is járnak, akkor miért pont velem ne találkozhatnának?
Szerintem a mostani törvények, pont elegendőek a helyzet kezeléséhez. Nincs buli, kocsma, mozi, színház, edzőterem, iskola stb.
Ezeken felül miért akarják az emberek a másikra nyomni a teljes kijárási tilalmat és bűntudatot kelteni benne, hogy milyen rossz ember amiért kint van az utcán? (Facebookon fényképeket töltenek fel ahol a panelablakból lefészképeznek családokat akik kint ülnek a padon, és úristen hogy képzelik...vicc.)
Ha lesz kijárási tilalom nyilván nem fogok menni sehova csak a négyfal között leszek egyedül, ami depresszióhoz is vezethet, de komolyan kezdjem el már most, mert most ezt várják el tőlem az emberek?
"miért húzódna el, ha esetleg gyorsan lefertőzik egymást nagyobb csoportok?"
Szimpla logika, mivel minden fertőzéskor elölről kezdődik az adott emberben a fertőzés lefolyása.
Ha teszem azt 10 nap alatt mindenképp felépül/belehal valaki, akkor mindenféle szociális interakció nélkül 10 nap alatt megszűnne a járvány. Ellenben ha rendszeres az érintkezés az akár tünetmentes fertőzöttek között, akkor minden újabb fertőzöttel újrakezdődik ez a 10 nap.
Na most a teljes társadalom hermetikus elzárása nyilván nem lehetséges, de ettől még minden nem létfontosságú személyes találkozás csak újabb potenciális fertőzötteket, és ezáltal annál tovább elnyújtott járványt jelent. Hisz értelemszerűen minél több a fertőzött, annál nagyobb az esély hogy továbbadódik a fertőzés, vagyis annál későbbre fog kitolódni az újra és újraindult betegség az új fertőzöttekben.
Persze azt is meg lehet jegyezni hogy ha egyszerre lefertőznénk mindenkit, akkor is elmúlna 10 nap alatt az adott járványunk, csak épp tömegek halnának bele.
Vagyis hogy minél rövidebb idő alatt érjen véget a járvány, de úgy, hogy minél kevesebb ember haljon meg, erre az egyetlen opció hogy minden találkozót elkerülsz ami nem létfontosságú.
Magyarországon jelenleg nincs kijárási tilalom. Korlátozás van, ami nagyobb mozgásteret enged, de bizonyos szabályokat ekkor is be kell tartani. Illetve polgármesterek hoztak egyéb helyi rendeleteket. Nálunk például a vásárcsarnokba csak maszkban lehet bemenni.
Az sem jó, ha valaki ezt könnyelműen veszi és csak azért is megszegi a szabályokat, meg az sem jó, aki túlzásba esik a maradj otthon mantrával. Én is kiviszem a kutyámat szarni, és összeszedem utána, járok dolgozni, mert nem engednek otthonról, elmentem bevásárolni, és felvettem a maszkot boltba, ha rajtam múlik, tartom a távolságot másoktól, ahol nem rajtam múlik, ott meg nem kötekedek ebben az amúgy is stresszes időszakban, hanem sietek.
"attól még, hogy te valószínűleg könnyedén átvészelnéd a betegséget, számtalan embert tudnál megfertőzni, akik viszont nem"
Számtalan helyen lehet ezt az indokot olvasni, csak éppen én azt nem értem, hogy akik rizikócsoportba tartoznak, azok között is vannak olyanok, akik nem foglalkoznak ezzel. Hogy vigyázzunk rájuk, ha ők nem vigyáznak magukra? Nekem be kell járnom dolgozni, csak tömegközlekedéssel tudok eljutni a munkahelyemre, illetve haza, mindig látok 1-2 öreget bóklászni a metrón, villamoson. Apám a saját idősávjában jár bevásárolni, nem csal vele, én szintén, de a napokban is láttam idősebbet vásárolni az én idősávomban, oké, nem kértem el a személyi igazolványát egyiknek sem, meg nem is az én dolgom, de a boltok bejáratánál sem állt senki, aki ellenőrizte volna.
Enis hasonlóan vagyok mint a 10es épp azon gondolkodtam mióta ezek a dolgok vannak még többet kell mennem mint kevesebbet ..
A boltok lerablása miatt, egy helyett 3 ba kellett elmennem a sütemény hozzavalóiért....cipőt kellett venni mert attól a gyerekek nem állnak meg a növésben és a tavalyi kicsi.Az is az időkorlát miatt merő szívás volt ...ezzel az idokorlattal azt értek elhigy a Lidl ben apokalipszis volt mert csak 7-9ig lehet menni a fiatalabbbaknak és mindenki zsúfolódott be.
Ott veszekedtek az emberek meg volt !!!! Idos ( igaz lehet h xsak 64nem pont 65) hogy miért nem jonnek délután mások...
Persze az ebéd főzéshez majd délután 4kor kell bevásárolni ugye 😀😀
Én a kutyámmal kimegyek sétálni.
Egy kutyának nem lehet azt mondani, hogy most kijárási korlátozás van, ezért napi csak 2x5 percre megyünk le, mert beleőrülne. Én úgy vagyok vele, hogy amíg nem ülök le a padokra, nem taperolok össze mindent az utcán, 1,5 méterre kikerülöm az embereket, az oké. Nem kirándulunk órákat, de elég a séta, hogy lefáradjon és elintézze a dolgát.
Rokonaimat nem látogatom, édesanyámnak szoktam vásárlékot vinni, de vele is megtartom a távolságot.
Ha látok családokat az utcán se támadom le őket. Ahogy írta valaki, a gyereket vinni kell oviba, elhozni onnan, nekik is meg kell, hogy legyen az érzés, hogy útban hazafele, ahogy szoktak, megállnak, játszanak, szaladgálnak. Egy gyerek érzékenyebb, mint egy felnőtt és fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mi történik éppen, de ne rosszul élje meg. A másik meg, hogy egy lefárasztatlan gyerek otthon lesz hangos aztán meg az lesz a baj, hogy a szomszédok kapnak idegbajt.
Gondoljunk bele, van, akinek be kell mennie dolgozni; tömegközlekedik, majd egy légtérben van akár 50 emberrel, nagyobb az esélye, hogy megfertőződjön és, hogy hazavigye a vírus a lépcsőházba.
Ugyanúgy, lehet vásárlékot házhoz rendelni... 2090 január 7-re. Viccelek, de értitek, mire célzok. Be vannak telve a helyek a rendeléshez, szóval muszáj személyesen lemenni a boltba sok embernek, ahol megfoghatja a terméket, amit előtte megfoghatott akárki, ha más nem a pénztáros, aki ugyanabban a gumikesztyűben kell, hogy kasszázzon. Egy sima bevásárlás alatt is simán el lehet kapni a vírust és megesik, hogy egy bevásárlásból lesz kettő, mert emberek vagyunk és felejtünk megvenni ezt-azt.
Ebből kiindulva az, hogy valaki egyedül vagy azzal, akivel/akikkel együtt él elmegy valahova és kerül másokat, még nem okoz nagy kárt.
Én úgy vagyok vele, hogy amíg egy idős ember nem teremt le, hogy miért nem engedem meg, hogy a kutyája az enyémre másszon vagy, amíg egy kisgyerek nem rohanja le a kutyámat a szülői tiltás hiányában, vagy, amíg valaki nem jön a közelembe, addig nem szólok. És én úgy látom, hogy erre azért odafigyelnek az emberek. Pl a gyerekes szülők odafigyelnek, hogy a kicsik ne jöjjenek kutyát simogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!