Miért van az, hogy amikor nincs a kezemben könyv, akkor nagyon szeretnék tanulni, nagyon nagy a motivációm, alig várom, hogy elkezdjem, de amint előveszem a könyvet és leülök, akkor hirtelen eltűnik a motivációm és egyáltalán nincs kedvem?
Egyes: ez jó is volna, ha olvassáról volna szó, csakhogy itt más a helyzet. Tanulás a téma.
Kérdező: mit kell tanulnod és te miért idegenkedsz tőle?
Nem vagy egyedul. Velem is gyakran ez van, de van meg egy harmadik lenyeges jellemzo is, amit nem irtal le: ha megis sikerul elkezdeni, es mar egy kicsit belejottem, akkor megint visszajon a kedvem altalaban.
Nekem az indulashoz a Pomodoro nevu modszer jott be, de ha kezdek belejonni, akkor mar nem tartom meg a szuneteket, hanem osszevonom oket. Szoval a szabalyos Pomodoro csak az indulashoz kell. Ezert az elejen 20 perces pomodorokat csinalok 5 perces szunetekkel, es a szunetben elmegyek az asztaltol. Ha meg kezdek belejonni, akkor is masfel orankent felallok es tartok fel ora szunetet. Ha egy ora utan kell felallni, akkor husz perc a szunet kb.
Köszi a válaszokat.
Lényegtelen mit tanulok, és hogy hány éves vagyok. Gimnáziumban és általánosban is mindig megvolt minimum a 4,7-es átlag. De ott is teljesen mindegy, hogy humán vagy reál tantárgyat kellett tanulnom ugyanez volt. Hiába próbálok koncentrálni, hiába próbálom magam motiválni, nem megy. Amint nekikezdenék teljes apátiába fordulok, elkap a "leszarom" érzés. Szinte fizikai fájdalom elolvasni néhány mondatot. Nap végén meg lelkiismeret-furdalás gyötör, mert megint csak 2 oldalt sikerült, de azt is csak ímmel-ámmal átvenni.
Vannak azert eletkorspecifikus problemak, peldaul a kamaszkori faradtsag (ami a novekedestol, hormonalis valtozasoktol van).
Esetleg egy csoporttarssal nem tudnatok egyutt tanulni? Az eleg motivalo tud lenni, es hatekony is egymasnak magyarazni, igazabol attol te magad is jobban megerted, hogy elmagyarazod valakinek.
Ez talan nemfog hasznos valasznak tunni, de en csak azt tudom javasolni hogy engedj annak a "leszarom" erzesnek es a buntudatodat pedig probald meg lekuzdeni (momdjuk ugy hogy megvizsgalod hogy miert van es hogy mennyire megalapozott es hogy valoban bun-e az ami miatt ezt erzed).
Nagyon sok idot es energiat fog elemeszteni ha olyan dolgokat tanulsz ami az iskola miatt kotelezo de kozben nem erdekel. Es annyi minden van amit erdemes es erdekes megtanulni. Ha probalod magadra eroltetni az iskolai tanulast, azzal csak elveszed az erdeklodesed a dolgok irant es vegul mar olyan dolgokat sem lesz kedved megtanulni ami amugy hasznos es erdekel.
Szoval csak ne eroltesd, mert a "leszarom" erzes teljesen jogos.
Csak azt tanuld meg ami erdekel (meg meg azt a keceset ami eleg ahhoz hogy ne bukj meg).
Rájössz,hogy ez így túl monoton, és belezuhantál egy ilyen szakadékba.
Onnantól már szóval rájössz, hogy kötelező, és unalmas és vontatott tud lenni sok esetben a tanulni való.-
szerintem ezek lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!