Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Normális olykor az irigység?...

Normális olykor az irigység? Ettől rosszabb ember vagyok? 18/l

Figyelt kérdés

Van egy osztálytársam, aki gazdagnak számít. Nem hivalkodó, hogy lazacot eszik, a legdrágább és divatosabb holmikban jár. Egyszerre irigylem egy picit és örülök is, hogy a szülei pénze által több lehetősége és segítsége van... ami nekem nincs.

Soha nem voltam irigy fajta, és ez sem arról szól, hogy utálom a lányt, és pont ezért. Mert nem. Sőt, köztünk az a különbség, hogy neki, mivel nem tudom pontosan mi, de az látszik-érződik, hogy fejben van vele valami gond, kelleni fog neki.

Azt viszont irigylem, nem halálosan, csak egy kicsit irigykedni kezdtem nemrég, hogy nekem a kutya nem segít, egyedül nevel apám, mindig dolgozik, nem futja magántanárra, személyi edzőre, gond nélkül új cipőre, később majd egyetemre, és a kevésbé ilyen áru holmikra, hobbikra, tevékenységekre + két szülő, akiknek van rá idejük. Ami nekem kisebb veszekedés apámmal, a saját pénzemből megy le, amikor 7 ezer forintot költöttem mindennel együtt, azt ő nevetve fizette ki, levonva megkérdezés nélkül az apja számlájáról.

Olyan butaság, mert nem az ember dönti el ezeket, és nem cserélnék vele, jól megvagyok apám mellett, és szeretnék a későbbiekben fejlődni, továbbtanulni, plusz apám mondta, egyetemre/tanulásra mindig lesz pénz, előteremti, mégis előjött ez, mert az utóbbi időben rohadt nehéz minden, úgy, hogy csak a kutyámnak és a levegőnek tudok mindent felmondani + internet.

Apám világ életemben a pénzhiányról, pénzről, árakról beszélt nekem, tehát ez a tipikus, ha nincs pénz, van idegesség, ami átterjed a másikra, akinek magyaráz, vagyis rám.

Normál ez olykor, amikor az ember rossz lelki állapotban, rossz passzban van, hogy előjön pl: most az irigység? Bár rosszat nem kívánok neki, mint azt fent írtam, ettől rosszabb ember vagyok? :/

2020. febr. 19. 19:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
21%
Ne irigykedj rá. A pénz nem boldogít. Kedvességet és szeretetet nem lehet pénzért venni.
2020. febr. 19. 19:07
 2/13 anonim ***** válasza:
53%
Természetes érzelem, de irányítani kell. Ha az irigységed energiát ad, hogy te is jól élj, jól keress a jövőben, akkor hasznos is lehet. Arra mindig figyelj, hogy ne légy mellé rosszindulatú is. Attól csúnyább nincs.
2020. febr. 19. 19:15
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sokakkal előfordul, nincs ezzel baj. Amíg nem kívánsz a másiknak rosszat és nem állandóan áll fent a helyzet, addig ez normális. Ettől egyáltalán nem vagy rossz ember. Néha az ember elgyengül amikor nehézségek adódnak és azt gondolja másnak mennyivel könnyebb. Fel a fejjel!
2020. febr. 19. 19:17
 4/13 A kérdező kommentje:

Pontosítok, kissé kusza egy dolog:

Egyetemre lesz pénz, ha megyek, csak az első említésnél annyi a lényeg, hogy nem semmiség annyi pénz kiadása, és alapesetben nem biztos, hogy telik.

2020. febr. 19. 19:21
 5/13 A kérdező kommentje:

Első: Igaz, hogy szeretet és kedvességet nem lehet venni, személyesen tapasztaltam, amikor apám nevelőapjával kényszerültem egy fedél alatt élni, aki pénzzel próbálkozott megvenni a szeretetünket és kompenzálni dolgokat. Nem jött össze.

Valamilyen szinten boldogít. Amikor vettem sorsjegyet, és stimmelt, eltaláltam, ami alapján én azt hittem, a világ legnagyobb mázlistája vagyok, mert élt bennem a kicsi remény, hogy milliomos lettem, azalatt a tíz perc alatt mintha kövek zuhantak le rólam, olyan vidám és pénzügyileg gondtalan voltam. Nem létezett idegesség a pénz miatt, új ruhák, gond nélkül jöhet a kozmetikus, merthogy ritka problémás a bőröm, tanulási lehetőséget, mint a magántanár, nyáron angol tanfolyam, új hobbik... Aztán tök jó, nyertem, csak éppen 500 Ft-ot, és a derültségem letargiába ment át, hogy semmi nem változott, apám a pénzügyek miatt továbbra is ideges, stb. Szóval azért számít a pénz, csak bizonyos dolgokat, mint a szeretet, őszinte törődés, nem lehet megvenni.

2020. febr. 19. 19:42
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, mindenki, ha őszintén magába néz (és ezért le leszek pontozva tudom), de vágyik a pénzre, jómódúságra. Ez a természetes többre vágyás.

Az irigység már nehezebb kérdés. Nem tudom mennyire ismered azt a lányt, de nem biztos, az anyagi jóléte ellenére nem lennének neki is gondjai az életben. Csak más jellegűek. Nem minden fejezhető ki pénzben.

Nekem mindig eszembe jut hasonló gondolatoknál, hogy a nem hirtelen jött meggazdagodás mögött micsoda munka van a legtöbbször. Rengeteg befektetett energia, idő, kockázat+stressz. A sikeres emberek rengeteg tesznek magukért. Bár itt pont az ebbe beleszületett lányról van szó, ezért kicsit más.

Viszont, amit én sokszor látok, hiába gazdag a szülő, nem jut elég ideje a gyerekére. Vagy nem foglalkozik vele, legfeljebb megvesz neki mindent.

Nem hinném, hogy rossz ember lennél, sőt, itt az ötödik hozzászólásodban nagyon szépen kifejtetted a lényeget.

Apukád azon gondolata, az egyetemre lesz biztosan pénz, szerintem egyfajta jelzés feléd, ő mindent megtesz, hogy tovább tudj tanulni. (Reálisan nézve, ha fizetősre kerül (át) valaki az egyetemen, az nem csak pár száz ezer Ft lenne).

2020. febr. 19. 19:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem természetes, aki azt mondja, nem vágyik arra, hogy gazdag legyen és ne kelljen az anyagiak miatt aggódnia, hazudik, vagy áomvilágban él. :D
2020. febr. 19. 20:07
 8/13 A kérdező kommentje:

19:48:

Biztos neki is vannak gondjai, mindenkinek vannak, az óvodásoknak is. Ezt nem vonom kétségbe, és mindenkinek a sajátja a legnagyobb. Rengeteg éven keresztül azt mondogattam magamnak, amikor nagynak érezett gondom volt, ha felnagyított, ha igazi, hogy valakinek nagyobb gondja van, mégsem tört össze, megcsinálta. Sokáig be is jött, de ez mostanra nem segítő szöveg, akármennyire igaz.

A szülei törődnek vele. Közös programokra szoktak menni, mint a színház, múzeum, étterem, stb. Az apja azt hiszem többet dolgozik, de ő is részt vesz az életében, az anyja pedig segít neki a tanulásban, megcsinálja másnapra az ételét, iskolába vagy otthonra csinál süteményt, viszi vásárolni, akár kozmetikushoz.

Abban nem kételkedek, hogy a szülei, vagy legalábbis az apa megdolgozott a családi jólétért, kemény munkával a háta mögött. Ezért nem is írtam, hogy a lánynak van pénze, csak a szüleinek.

Jó a lánynak, viszont megjegyzem, hogy egy igazi hisztérika tud lenni, nyávogós, ha pl: a tanár feladatot ad, amihez nincs kedve, elkezd nyafogni, vagy ha 10 perc van az utolsó órából és már menne haza. Másokkal való bánása pedig olykor... érdekes, bizarr. Egyik percben arról beszél, hogy lelökné a lépcsőn azt a hü*ye k*rvát, aki nem is az, másikban ölelgeti, vagyis nem kicsit álszent, és a rábízott titkokat nem tartja magában sokáig. Illetve amikor valaki az osztályban mondta, nincs pénze, hogy vegyen magának kaját, elkezdett nevetni, mintha olyan vicces lenne. A tanárnő csitította el, hogy egyáltalán semmi vicces nincsen benne, hogy nincs nála pénz.

Mint az látszik, érződik, nem a szívem csücske, nem szeretem, de nem is utálom, nem akarok neki rosszat, pedig nem egyszer csinált nekem hülyeséget.

Talán pont a gondok + viselkedés miatt jött ki pont nála. Volt régebben másik gazdag osztálytárs, akin látszott is, hogy tehetős, a napi 6 energiaital, kisbolt, karóra, ruhái... mégsem éreztem, hogy bármit is irigylek.

2020. febr. 19. 20:13
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Normális dolog. Nem vagy rossz ember azért, hogy irigyled a társadat. Ha tudod kontrollálni. Szerintem beszélhetsz is vele erről, ha közeli kapcsolatban álltok, sőt.

Az lenne a nem oké, ha már áskálódnál ellene.

2020. febr. 20. 09:47
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

A baj az hogy azt gondolod a pénz és az anyagi javak fontosak. De ha azt mondom hogy te a fateroddal az emberiség 90%ékánál jobban éltek arra mit mondasz? Szóval 10emberből TE az az EGY vagy akinek:

1. Van fedél a feje felett

2. Elérhető közelségben van ivóvíz

3. MINDENNAP tudsz enni

A másik 9ember ebből a 3ból max 2őt tud felmutatni. Téged mennyire érdekel a másik 9ember? Mert arra akarok kilyukadni hogy azt kéne megbecsülni ami van, nem pedig azért ácsingózni ami nincs. Érted-e?

2020. febr. 20. 11:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!