Akik érettségi után több év (3-4, vagy több év) kihagyással mentek egyetemre, nektek hogy sikerült visszarázkódni? Miért hagytatok ki évet?
Hogy alakult az egyetem, és ment a tanulás? :)
Közben mit csináltatok?
3 év kihagyással az első félévemet nagyon elcsesztem, de ezt nem a kihagyásnak tudom be. Nagyon sok mindenki elrontotta az első félévét, mert alapvetően nagyon más az egyetem, mint a közoktatás és sokaknak eltart egy félévig felfogni, hogy most már egy egyetemen tanulnak. Az első félév után nagyon keményen elkezdtem tanulni és dolgozni a sikerekért, és meg is lett az eredménye, most sínen vagyok a diploma felé.
Eredetileg azért hagytam el a továbbtanulást, mert utáltam középiskolában tanulni és úgy voltam vele, hogy rohadjon meg az egész, inkább megyek dolgozni. Megbántam, hogy végül mégis idejöttem egyetemre, de legalább kerestem előtte egy kis pénzt.
Én 18 évesen érettségiztem, és 43 évesen diplomáztam le.
Tapasztalatból mondom, hogy minél idősebb korban kezd az ember tanulni annál nehezebb, de nem lehetetlen. Sikerült.
Én ha lett volna rá lehetőségem egyből mentem volna egyetemre érettségi után, de anno annak idején, sokkal nehezebb volt bejutni, és sok pénzbe került. Apám sem tartott volna el.Így érettségi után dolgoznom kellett, mert ha nem dolgozom kidobtak volna. Gyógyszerész diplomát szereztem.
1995-ben érettségiztem, 1999-ben mentem egyetemre. Utána még csináltam egy mesterdiplomát 2012-ben, gyesen, kisgyerek mellett.
Először azért hagytam ki, mert nem vettek fel oda, ahova szerettem volna, csináltam egy ötödévet, aztán kimentem külföldre dolgozni, és amikor hazajöttem, inkább egy angol szakot csináltam meg. A mesterdiplomát meg azért csináltam meg később, mert most már kell a középiskolai tanításhoz.
Én 5 évet hagytam ki, azaz 25 évesen kezdtem az egyetemet nappali szakon. 20 évesen érettségiztem, mivel évvesztes vagyon és 5 évfolyamosba jártam.
Azért nappali szakon, mert úgy éreztem, hogy levelezőn nem menne nekem ez a téma. Egyik szaktársan iratkozott most át nappalira, mondta, hogy nem megy neki se ez a tömbösített levelező rendszer és nincs is olyan jól megszervezve...
Én ez az 5 év alatt 3,5 félévet dolgoztam vendéglátásban (étterem, cukrászda). Belefogtam két okj-s képzésbe, de egyiket se fejeztem be. Azóta már kitartóbb vagyok és úgy érzem, belejöttem a tanulásba és az egyetemi életbe. Most is dolgozom mellette egy kávézóban hétvégente és amikor időm engedi, de értelemszerűen sokkal kevesebbet keresek ez idő alatt és vanbak deficites időszakok. De Én ezt egy befektetésnek élem meg. Jövőre lesz egy piacképes diplomám, nyelvvizsga tanfolyamra járok. Úgy érzem, most sokkal komolyabban veszem ezt az egészet, mintha 20 évesen kezdtem volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!