Magyarországon az emberek miért mindig a legolcsóbbat szeretnék mindenből, miért nem adnak a jólétre, kényelemre?
Fontos, ebbe a kérdésbe nem tartozik bele az az ember, aki nem olyan anyagi helyzetben van, hogy a minőséget nézhesse az ár helyett.
Van azonban magyarországon is sok közepesen kereső - jól kereső ember, aki megtehetné, hogy bizonyos dolgokból a drágább opciót választja és még úgyis lenne félretehető pénze (sok) és mégsem teszi ezt meg.
Vegyük például az élelmiszerboltokat. Sokan megveszik a legeslegolcsóbb fehérkenyeret és a kemény zsömlét, miközben nem sokkal többért megvehetnék a teljes kiörlésű kenyeret / zsömlét / kiflit is, ami sokkal jobb minőségű és egészségesebb. Húsokból is a legolcsóbbat veszik, miközben ha megnézik, akkor nem sokkal többért lehet kapni olyan csirkét / pulyát, ami ellenőrzött forrásokból van, esetleg GMO mentes is, ami azért sokat dob a minőségén. Édességekből vannak cukormentes opciók, amelyek szintén egészségesebbek. A mandulatej drágább a sima tejnél, de másabb is és az abban lévő tápanyagokra is szükség van egy egészésges diétában, de sokan azt sem veszik meg, mert drágább.
Sokan sajnálják a pénzt a testmozgásra is. Egyáltalán nem adnának ki semmi pénzt konditerem / uszoda / yoga / bármilyen más sport létesítménybeli bérletre, pedig itt az ember szintén "saját magába fektet pénzt".
Az emberek ha utaznak (ha megteszik), akkor is megpróbálnak mínél kevesebb pénzt költeni, amellyel egy csomó élménytől megfosztják magukat, legyen ez egy picivel jobb szálloda, egy-egy drágább program, vagy esetleg helyi ételek. (A repülőkön lévő business / first classt most nem számítom bele ebbe, mert az tényleg aránytalanul drága, de egyszer kétszer az is egyféle élmény)
Ez nem csak az élménybeli, hanem a tárgybeli dolgokra is igaz.
Vegyük az autókat például. Sok embernek az autó a preferált közlekedési eszköze. Sokan még meg is veszik az autót, ami kívülről jól néz ki, azonban belülről nem a legjobb a felszereltsége. Sokan légkondi nélkül vesznek autót, ami pedig egy igen hasznos kényelmi funkció tud lenni. Kényelmi funkció lehet a beépített GPS és az automata váltó is, amelyet szintén azért nem vesznek mert drága, pedig sokan megtehetnék és ha az ember utánanéz, hogy milyen modelleknél éri meg ezt választani, akkor jó döntés lehet.
Ugyanez a lakásokkal/házakkal. Sok embernek meglenne a lehetősége felújítani a már rosszabb állapotban lévő lakását, esetleg csak szimplán új bútorokat venni, de nem teszik, meg, mert akkor ki kellene selejtezni (az ő szavaikkal: kidobni) meglévő bútordarabokat, és kidobni bármit is egy hatalmas bűn.
--------------------------------------------------
Ugyanezeknek az embereknek azonban teljesen természetes az, hogy pénzt adnak ki hetente több doboz cigire, kartonnyi cukros üdítőre, zacskó chipsekre, olcsó csokikra, sarki hamburgerre stb..., amelyek ártalmasak az egészségükre, semmilyen élményt nem tesz hozzá az életükhöz. Sokan kartonnal veszik a vizeket is, pedig egy egyszerű vízszűrő beszerelésével hosszú távon pénzt lehet spórolni és még a környezetet is véded mert nem vásárolsz műanyag üvegeket.
Ezek az emberek nem osztják be a pénzüket, nem tudják, hogy mire adnak ki pénzt pontosan egy hónapban és, hogy mennyit tudnak félretenni, pedig egy átlagembernek, akinek jó állása van és folyamatosan képzi magát, fejlődik a munkájában, annak az összes fenti dolog megvalósítható lenne és közben pénzt is félre tudna tenni a jövőre, a gyerekeinek és nyugdíjra, sokkal boldogabb életet élhetne.
Én most 25 évesen ezen dolgozom és nem értem mi tartja vissza az embereket, hogy szintén ezt tegyék.
@09:11
Van egy ismerősöm, 5-10km-t szokott futni, elég jó formában van, és nem hiszem hogy kondira sajnálja a pénzt, tekintve a kocsiját, öltözködését, eléggé ad magára.
#18 Teljes mértékben igaz. Pont ezért érdemes (nem is csak érdemes, hanem kellene) mindenkinek vezetni pontosan, hogy mire költ, ebből tudja pontosan mire költhet, mire nem, mennyi keres, mennyit tehet félre.
#19 Itt nem egészen a százezres cipőre gondolok, én sem vennék olyat, hacsak nem valami konkrét speckó célt szolgáló cipő, valóban nem éri meg. Inkább azokra a dolgokra gondoltam, ami drágább és valóban jobb is / nagyobb élményt nyújt.
#20 Így igaz
#Akik azt írják miért foglalkozom ezzel:
Egész pontosan azért, mert úgy gondolom, hogy a pénz nem egy tabu téma kellene, hogy legyen.
Elsősorban félre kell tenni mások megítélését az alapján, hogy mennyit keresnek és a pénzügyekről, havi / hosszútávú költekezésekről beszélni kell, mivel csak egymás tapasztalatainak megosztásával lehet ebben is (mind bármi másban) fejlődni.
(Nekem válaszoltál)
Pontosan, teljesen egyetértek, én is vezetni kezdtem a kiadásaimat, akkor láttam meg, mennyi pénzt szórok el kajára, és mennyit lehet még spórolni rajta. :)
Igen, ilyesmikre gondoltam, mert sajnos gyakran előfordul ez is.
Mert az állások is, meg a vállalkozások is bizonytalanok!
Az IDŐRE történő adófizettetés (járulékok) miatt a kettő önmagát hergeli...
Ki kellene már iktatni ezt a barom szociális tb rendszert, vagy akkor ne az emberek fizessék, hanem a gyógyszergyárak!
Bár akkor is lenne mire fogni, hogy miért kell már előre adózni, amikor még hasznod sem volt.
A fizetések megadóztatása a leggázabb, miért nem elég a termékeken levő adó?
Legyen választható a tb 40 éves korig, 40 felett meg egy általány, és akkor azok fizetnék akik tényleg használják is!
100 emberből 70 kórházba sem jár élete első 35 évében, de minden hónapba lezsarolják a fizetésüket, amiért gyakorlatilag SEMMIT nem kapnak, csak a legszügségesebbet, de ha valami minőségibb kellene azt már nem támogatja a TB nyúlj a zsebedbe, vagy szenvedj a "szükséges" ellátással.
Fehér kenyér??
Te nem tudod hogy mi az.
Ez volt mindíg az emberek enni valója, és a korpát pedig megetették a disznókkal.
Csak amióta nagyüzemekben termelik a húst azóta nem adják a korpát nekik, mert ettől nem híznak annyira mint a mesterséges tápoktól és rábeszélték az embereket hogy az mennyire egészséges.
Tehát hülyeségeket írsz szinte mindenben.
Az autós példára:
Most már minden autóban alap dolog a légkondi, nem választható opció.
Az eltudom képzelni, hogy a legolcsóbb Suzukikban választható opció, de azok akik a legolcsóbb autókat veszik meg lehet ténylegesen nem engedhetik meg, hogy kiadják azt az extra költséget.
A beépített GPS hülyeség. Nem rég vettünk autót, járt hozzá a GPS. Rettenetesen lassú és nehezen kezelhető. SOHA sem használom. Mindig a telefonomat csatlakoztatom az autóhoz és google mapsel megyek.
(Az autókban, ahogy kb minden új autóban van Apple play, amivel az autó képernyőin megtudom jeleníteni többek között a GPS-t is.)
(Egyedül akkor használnám az autó GPS rendszerét ha Teslában ülnék)
Szóval a jövőben ha válaszató opció lenne a GPS, biztosan nem szereznémbe.
A autómata váltóra meg. Családon belül amikor vettük az autónkat, mi kifejezetten manuális váltós autót akartunk, mert akkor kaptam meg a jogosítványomat és édesanyukám is jobban preferálta a manuális váltást.
A kereskedésben elmondták hogy csak autómataváltós van készleten, az európai raktárban is amiből tundak foglalni is csak autómataváltós van, de dél afrikából (ahol gyártják az autót) kb 6 hónap múlva fog érkezni egy manuális váltós autó, de az még drágább is lesz, mintha a készletből választanánk.
Plusz pont a negyedév vége előtt vettük így erre a készletből akkor vásárolt autókból további kedvezményt tudtak adni.
Kb 1 millióval lett volna drágább ha manuális váltós autót akarunk venni ugyan abból a modelből így végül autómatánál döntöttünk, de maunálisat akartunk…
Priorítás … ki … mit … akar …. Amibe te nem látsz bele.
————————————————————
A házas, cigi, gyors kaja dologra:
Mindenkinek más a priorítása, így más dologra fog költeni.
Pl.: Én 1 éven keresztűl egy 990 Ftos lapos talpú cipőt használtam a konditeremben, mert kellett egy lapostalpú cipő, most már egy 5 ezer forintosat használok, ami még mindig kb a legolcsóbb opció.
Mért?
Mert senkit sem érdekel a konditeremben miben vagyok, engem sem. Drágább cipőtől nem kapok több funcionalítást. Maximum ha egy 30 ezer forintos gugoló cipőre beruháznék és felhúzáshoz egy speciális ahoz használatos zoknira, de nem vagyok erőemelő, így értelmetlen.
Viszont futáshoz egy 42.000 Ft-os cipőt használok … mert ott számít miben van a lában. Ott kapok plusz funcionalitást. Meg persze érdekel olyan szinten a futás, hogy ennyi pénzt bele rakjak.
Még egy példa.
Egy 64nmre panelban lakom édesanyukámmal (még egyetemista vagyok). Meg tehettünk volna, hogy egy új, jobb házba költözünk, de itt boldogok vagyok így helyetten vettünk egy +12 milliós autót.
Ami rengeteg embernek furcsa, mert kb nekünk van a legszebb autónk a “telepen” panellakóként … de … mégegyszer … priorítás. Mi mibe akar fektetni. Kit, mi tesz boldogabbá…
Szóval ha valaki naponta 1.500 Ft-ot akar költeni cigire, ahelyett hogy ezt félre rakná és az év végén 547.500 Ft-ot költsön új bútorokra vagy felújításra vagy ennek egy részét hogy a Suzukijában legyen légkondi … Nyugodtan tegye, ha neki az a napi 1.500 Ftos cigi használat teszi őt boldoggá.
Csatlakozok, a kocsikba beépített GPS lófüttyöt nem ér.
Automata váltót nem mindenki szereti. Miért kéne többet költeni valamire, amit nem akar az ember?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!