Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Magyarországon az emberek...

Magyarországon az emberek miért mindig a legolcsóbbat szeretnék mindenből, miért nem adnak a jólétre, kényelemre?

Figyelt kérdés

Fontos, ebbe a kérdésbe nem tartozik bele az az ember, aki nem olyan anyagi helyzetben van, hogy a minőséget nézhesse az ár helyett.

Van azonban magyarországon is sok közepesen kereső - jól kereső ember, aki megtehetné, hogy bizonyos dolgokból a drágább opciót választja és még úgyis lenne félretehető pénze (sok) és mégsem teszi ezt meg.

Vegyük például az élelmiszerboltokat. Sokan megveszik a legeslegolcsóbb fehérkenyeret és a kemény zsömlét, miközben nem sokkal többért megvehetnék a teljes kiörlésű kenyeret / zsömlét / kiflit is, ami sokkal jobb minőségű és egészségesebb. Húsokból is a legolcsóbbat veszik, miközben ha megnézik, akkor nem sokkal többért lehet kapni olyan csirkét / pulyát, ami ellenőrzött forrásokból van, esetleg GMO mentes is, ami azért sokat dob a minőségén. Édességekből vannak cukormentes opciók, amelyek szintén egészségesebbek. A mandulatej drágább a sima tejnél, de másabb is és az abban lévő tápanyagokra is szükség van egy egészésges diétában, de sokan azt sem veszik meg, mert drágább.

Sokan sajnálják a pénzt a testmozgásra is. Egyáltalán nem adnának ki semmi pénzt konditerem / uszoda / yoga / bármilyen más sport létesítménybeli bérletre, pedig itt az ember szintén "saját magába fektet pénzt".

Az emberek ha utaznak (ha megteszik), akkor is megpróbálnak mínél kevesebb pénzt költeni, amellyel egy csomó élménytől megfosztják magukat, legyen ez egy picivel jobb szálloda, egy-egy drágább program, vagy esetleg helyi ételek. (A repülőkön lévő business / first classt most nem számítom bele ebbe, mert az tényleg aránytalanul drága, de egyszer kétszer az is egyféle élmény)

Ez nem csak az élménybeli, hanem a tárgybeli dolgokra is igaz.

Vegyük az autókat például. Sok embernek az autó a preferált közlekedési eszköze. Sokan még meg is veszik az autót, ami kívülről jól néz ki, azonban belülről nem a legjobb a felszereltsége. Sokan légkondi nélkül vesznek autót, ami pedig egy igen hasznos kényelmi funkció tud lenni. Kényelmi funkció lehet a beépített GPS és az automata váltó is, amelyet szintén azért nem vesznek mert drága, pedig sokan megtehetnék és ha az ember utánanéz, hogy milyen modelleknél éri meg ezt választani, akkor jó döntés lehet.

Ugyanez a lakásokkal/házakkal. Sok embernek meglenne a lehetősége felújítani a már rosszabb állapotban lévő lakását, esetleg csak szimplán új bútorokat venni, de nem teszik, meg, mert akkor ki kellene selejtezni (az ő szavaikkal: kidobni) meglévő bútordarabokat, és kidobni bármit is egy hatalmas bűn.

--------------------------------------------------

Ugyanezeknek az embereknek azonban teljesen természetes az, hogy pénzt adnak ki hetente több doboz cigire, kartonnyi cukros üdítőre, zacskó chipsekre, olcsó csokikra, sarki hamburgerre stb..., amelyek ártalmasak az egészségükre, semmilyen élményt nem tesz hozzá az életükhöz. Sokan kartonnal veszik a vizeket is, pedig egy egyszerű vízszűrő beszerelésével hosszú távon pénzt lehet spórolni és még a környezetet is véded mert nem vásárolsz műanyag üvegeket.

Ezek az emberek nem osztják be a pénzüket, nem tudják, hogy mire adnak ki pénzt pontosan egy hónapban és, hogy mennyit tudnak félretenni, pedig egy átlagembernek, akinek jó állása van és folyamatosan képzi magát, fejlődik a munkájában, annak az összes fenti dolog megvalósítható lenne és közben pénzt is félre tudna tenni a jövőre, a gyerekeinek és nyugdíjra, sokkal boldogabb életet élhetne.

Én most 25 évesen ezen dolgozom és nem értem mi tartja vissza az embereket, hogy szintén ezt tegyék.

2020. febr. 4. 08:18
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
88%
Osszehordasz itt minden hulyeseget, amit egyszer valakitol hallottal, aztan azt hiszed, hogy mekkora egeszseg guru vagy. Raadasul mindezt irritalo modon fogalmazod meg. "Mandulatej masabb es az abban levo tapanyagokra is szuksege van az emberre"...ilyen nagy bolcsessegek utan en a helyedben egy idore befognam a kepemet.
2020. febr. 4. 08:57
 12/44 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon általánosítani próbálsz, így eleve fals a kérdésed. Nyilván létezik valamennyi ember, aki megtehetné, mégsem költ drágább, kényelmesebb dolgokra. Ennek millió oka lehet:

- Korábban nem tehette meg, de már megszokta a régi szinvonalat, nem akar változtatni

- Nem akarja megszokni a magasabb szinvonalat, hátha a jövőben vissza kellene vennie belőle

- Nem akarja, hogy mások lássák, hogy neki mennyire jól megy

- Nem gondolja, hogy a drágább dolgok jobbak

- Nem akar még jobban belepörögni a fogyasztói társadalomba

- A családja, barátai szinvonalán akar élni, hogy ne alakuljanak ki ellentétek

- Szülei belenevelték, hogy a spórolás jó, és minél többet akar inkább félretenni

- Stb, stb, stb

2020. febr. 4. 09:00
 13/44 anonim ***** válasza:
61%

Hát lehet nagyobb egészség guru mint az átlag magyar.

Európa legdagadtabb nemzete vagyunk,a világon a 4.

Azonkívűl alkoholizmus,cigaretta,meg kardiovaszkuláris betegségekben is elsők vagyunk.

Jah meg a többit nem is emlìtem,hogy a románok már gazdagabbak nálunk.

2020. febr. 4. 09:00
 14/44 anonim ***** válasza:
100%
Mert attól, hogy valami drága, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó is. Vehetsz 500.000 HUF-ért hűtőszekrényt, ha fél év alatt elb.aszódik benne valami kis alkatrész, amitől használhatatlanná válik az egész, akkor cseszheted.
2020. febr. 4. 09:01
 15/44 anonim ***** válasza:
92%
Hagyjátok rá, ez már megint a "huszonötéves" kérdező aki napi szinten írja a demagóg baromságait, már amikor nem épp azon sír, hogy sehol nem tart az életben.
2020. febr. 4. 09:02
 16/44 anonim ***** válasza:
100%

Etelekbol azert veszek olcsobbat, mert szimplan nem szeretek tobbet kolteni egy olyan dologra, ami szukseges a tuleleshez, es mindenkepp kolteni kell ra. Orulnek neki, ha egyaltalan nem kellene enni. Nem mindig valasztjuk az olcsot es olcso alatt sem a legaljat ertem, de sokszor egyszeruen nem akarunk 10 ezer forintot fizetni harom napi ebedert.

Nyaralasnak, szallas eseten kulturaltat keresunk, olyat ami nem draga de nem egy lepukkant valami, mivel eleve nem a szallason toltjuk a nyaralas nagy reszet, igy annyira nem lenyeges, igy a programokon es egyebeken nem kell sporolni.

A tobbi dologban nagyjabol egyet ertek veled, pl sokaig nem tudtam, hogy van olyan uj auto, amiben nincsen klima, teljesen abban a hitben eltem, hogy ez egy full alap dolog, eleve jar az autohoz es maximum a 30 eves autokban nincsen :D Mi csak iden-jovore, ahogy alakul, tervezunk autot venni, de a csaladban mindenkinek teljesen felszerelt az autoja mindenfelevel, aztan egy kollegaval utaztam egyszer az autoban nyaron akinel nem volt klima. En biztos nem hagynam ki, ahogyan a tobbi kenyelmi funkciot sem.

A lakason meg lenne mit dolgozni, az elejen ujitgattuk, aztan rajottem, hogy tok mindegy hogy nez ki, utalok itt lakni, abbahagytuk, lett egy masik lakas ami meg epul, nemsokara kesz, az minden tekintetben jobb lesz, mint ez, arra szivesen koltok. Ezen elvegzunk 1-2 javitast meg, hogy utana ugy legyen kiadva es annyi. Nem tudom, mi a baj a butorok kidobasaval, eleve nem muszaj kidobni sem, ha meg normalis allapotban van, el lehet adni olcson, vannak csaladok akik nem engedhetnek maguknak meg uj butorokat, ok lehet, hogy orulnek egy kicsit kopottabb, de hasznalhato darabnak is. (Ugyanez igaz minden masra, ami nincsen teljesen tonkremenve, nem kell kidobni, masnak hasznos lehet.)

Egyebkent viszont egy kb kozepesen jo fizetessel muszaj tervezni, mire akarsz tobbet kolteni es mire nem, mert amit te mondasz, az csak igazan jo fizetesbol megvalosithato. Mi meg igy is kb 100 ezer forintot koltunk etelre egy honapban ket szemelyre, es szerintem ez sok, mert ha csak 30 ezerrel koltenenk kevesebbet, akkor mar annyival tobbet tudnank hetvegi programra, uj ruhakra, hobbira stb kolteni. De nem akarunk azon a szinten vasarolni, hogy mindenbol csakis a legolcsobbat es lemondani dolgokrol, amiket szeretunk, amikor egyebkent anyagilag belefer. A cel tenyleg inkabb az, hogy tobb legyen a bevetel, de amig oda eljutunk, addig muszaj merlegelni, mi az amin egyaltalan nem akarunk sporolni, es mi az amit nem tartunk annyira lenyegesnek.

2020. febr. 4. 09:04
 17/44 A kérdező kommentje:

Ez egy teljesen korrekt nézőpont és remek összehasonlítás az igény és vágy között.

Egyelőre én is ott tartok az életben, hogy főként az igény az első és az, hogy félre tudjak tenni pénzt, mert az biztonságot ad (és itt tényleg amiatt, nem arra, hogy elverjem).

Én egész pontosan arra céloztam, hogy sokan egész életükön át csak az igényt nézik, nem pedig a vágyat. Ha az ember folyamatosan fejlődik, mind emberileg mind karrierügyileg, akkor észszerű kereteken belül, fokozatosan el lehet indulni a vágyak felé is.

A "sarki hamburgeres" kifejezéssel nem a helyi éttermeket szerettem volna lealacsonyítani, inkább az étel minőségére gondoltam. Valóban léteznek mindenhol helyi éttermek, ahol normális áron, jó minőségű ételt lehet enni és a társaság is jó, ahol én élek, erre is van rá példa.

Számomra egy 50-60 nm lakás elég, főleg ha egyedül, vagy csak egy másik személlyel élek, azt is jól fel lehet szerelni, otthonossá kialakítani. Főként az élményeket részesítem előnybe és ezt egy olyan lakással is meg lehet teremteni.

Teljesen meg tudom érteni mire gondolsz.

2020. febr. 4. 09:05
 18/44 anonim ***** válasza:
89%
Én olyan vagyok, aki nem keres túl keveset, mégis spórolok. Miért? Mert ha mindenből egész évben megvenném a "picit" drágábbat, akkor simán elfolyna az összes pénzem. Így meg nem. Hűha!
2020. febr. 4. 09:07
 19/44 KERESZTESIné válasza:
70%

Magyarországon élő emberek sajnos nagyon elvannak szegényedve,bár tisztelet a kivételnek!Amiket leírtál még a jómódú emberek sem teszik meg,mert párhónapon belül a milliárdok elusznának!Szegény volva mint a templom egere!

Ott sporól az ember ahol tud!Külömben magaddal foglalkozz ne másokkal!

pld.Mivel jobb a 100e.ftos cipő,mint a 20e.ftos?!!

Ugyan azt a cél szolgálja mint az olcsóbb,csak többet doboé ki a semmire!!

2020. febr. 4. 09:10
 20/44 anonim ***** válasza:
25%

A TK termékek egészségesebbek "fehér" társaiknál, mert kevesebb szénhidrátot tartalmaznak az előállításkor használt összetevőik miatt. Ezt csak annak címzem, aki szerint a teljes kiőrlésű termékek csak divatosak.

A mozgás esetében pedig sokan összekeverik a magas intenzitású sportolást azzal, hogy gyalogol az illető 5 percet haza és max 2000 lépést tesz meg naponta. Ezért a konditerem vs "elég csak mozogni" érv is bukott, mert szintén nem elég effektív csak sétálni/futni.

2020. febr. 4. 09:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!