Miért nem tud lelki erőt adni, ha dicsérnek és szeretnek?
Egyetértek az 1. hozzászólóval. Nekem sokáig tartott megérteni ezt a „szeretetnyelves” dolgot, de végül rájöttem, hogy tényleg van értelme. Én az ajándékokkal vagyok úgy, hogy nem igazán hatnak meg, persze értékelem azt, hogy valaki gondol rám, de ha mondjuk a férjem folyton virágcsokorral vagy kis apróságokkal térne haza, nem azt érezném, hogy szeret, hanem inkább azt, hogy nem ismer, mert számomra a „minőségi idő” jelent örömöt.
Még az jutott eszembe, hogy ha lelki terrorban tartottak gyerekként, akkor nyilván tudod, hogy amiket mondtak, nem igazak… megrendülhetett a bizalmad abban, amit mások mondanak, és lehetséges, hogy emiatt fogadod fenntartásokkal a pozitív megnyilvánulásokat is. Az önbizalmunk alapjait a családunkból kell(ene) hoznunk, sajnos, akinél ez hibádzik, annak sokkal nehezebb később kialakítania az egészséges énképét.
Arra meg, hogy azt érzed, „van valami baj belül a fejemben, és félek ez megpecsételi az életem” csak azt tudom mondani, hogy előbb-utóbb rájössz majd, mindenkinek van „valami baj a fejében”, a kérdés az, ezen túl tudunk-e lendülni.
Csatlakozom a többiekhez. Olvasd el "Az 5 szeretetnyelv" című könyvet. Nekem hatalmas aha élmény volt. A páromnak kötelező olvasmánnyá tettem, ő is végig rágta. Számunkra teljesen világos lett miért megyünk el egymás mellett olykor. A dicsérő szavak és az ajándékok nekem szinte semmit nem jelentenek. Ellenben az együtt töltött minőségi idő az én legfontosabb nyelvem. A páromnál ez kullog hátul, ami persze, hogy elvitt minket egymás mellett így.
Mindenképpen olvasd el! Én idén karácsonyra két embernek is ajándékoztam a könyvet. :)
Nekem pl. érdekes megfigyelni a családban is, hogy kinek mi a nyelve és tényleg működik.
A bántalmazás feldolgozása pedig egy nagyon hosszú folyamat. Néhány alkalom a pszichológusnál nem segít. Ha tudom magamról, hogy ilyen problémám van, akkor én biztosan olvasgatnék ez irányban is és keresnék egy jó coachot, aki segít az elakadásaimban. Most pl. Tisza Kata: Most című könyvét olvasom. Ez elsősorban párkapcsolati bántalmazásról szól, de szerintem jól átfordítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!