Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nem tud lelki erőt...

Miért nem tud lelki erőt adni, ha dicsérnek és szeretnek?

Figyelt kérdés
Sose tudott, mindig is önbizalomhiánnyal küzdöttem legbelül. Jó érzés, hogy így éreznek irántam, de még is, úgy érzem van valami baj belül a fejemben, és félek ez megpecsételi az életem. Akiket szeretek, az nagyon tudom szeretni, de ők is hiába mondják a kedves szavakat, nem segít. Nagyon nehéz gyerekkorom volt, folyamatos verbális, pszichológiai bántalmazással. Voltam pszichológusnál, hosszú távon nem segített.
2019. dec. 26. 13:46
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Mert neked nem ez a szeretetnyelved. Én sem tudok örülni a bókoknak inkább zavarba jövök tőlük és idegesít a hízelgés, nem veszem komolyan ilyenkor az embereket. Ilyenek vagyunk, ez nem rossztulajdonság, csak egy jellemfajta. A dolog másik részéhez annyi a hozzáfűznivalóm, hogy igyekezz megbecsülni azokat az embereket akik szeretnek mert nagyon hamar el lehet veszíteni azokat, akik tartják bennünk a lelket.
2019. dec. 26. 14:09
 2/4 anonim ***** válasza:

Egyetértek az 1. hozzászólóval. Nekem sokáig tartott megérteni ezt a „szeretetnyelves” dolgot, de végül rájöttem, hogy tényleg van értelme. Én az ajándékokkal vagyok úgy, hogy nem igazán hatnak meg, persze értékelem azt, hogy valaki gondol rám, de ha mondjuk a férjem folyton virágcsokorral vagy kis apróságokkal térne haza, nem azt érezném, hogy szeret, hanem inkább azt, hogy nem ismer, mert számomra a „minőségi idő” jelent örömöt.

Még az jutott eszembe, hogy ha lelki terrorban tartottak gyerekként, akkor nyilván tudod, hogy amiket mondtak, nem igazak… megrendülhetett a bizalmad abban, amit mások mondanak, és lehetséges, hogy emiatt fogadod fenntartásokkal a pozitív megnyilvánulásokat is. Az önbizalmunk alapjait a családunkból kell(ene) hoznunk, sajnos, akinél ez hibádzik, annak sokkal nehezebb később kialakítania az egészséges énképét.

Arra meg, hogy azt érzed, „van valami baj belül a fejemben, és félek ez megpecsételi az életem” csak azt tudom mondani, hogy előbb-utóbb rájössz majd, mindenkinek van „valami baj a fejében”, a kérdés az, ezen túl tudunk-e lendülni.

2019. dec. 26. 14:19
 3/4 A kérdező kommentje:
Megbecsülöm, de nagyon félek, hogy pont ez miatt fogom elveszíteni azt, akit igazán szeretek.
2019. dec. 26. 14:20
 4/4 anonim ***** válasza:

Csatlakozom a többiekhez. Olvasd el "Az 5 szeretetnyelv" című könyvet. Nekem hatalmas aha élmény volt. A páromnak kötelező olvasmánnyá tettem, ő is végig rágta. Számunkra teljesen világos lett miért megyünk el egymás mellett olykor. A dicsérő szavak és az ajándékok nekem szinte semmit nem jelentenek. Ellenben az együtt töltött minőségi idő az én legfontosabb nyelvem. A páromnál ez kullog hátul, ami persze, hogy elvitt minket egymás mellett így.

Mindenképpen olvasd el! Én idén karácsonyra két embernek is ajándékoztam a könyvet. :)

Nekem pl. érdekes megfigyelni a családban is, hogy kinek mi a nyelve és tényleg működik.

A bántalmazás feldolgozása pedig egy nagyon hosszú folyamat. Néhány alkalom a pszichológusnál nem segít. Ha tudom magamról, hogy ilyen problémám van, akkor én biztosan olvasgatnék ez irányban is és keresnék egy jó coachot, aki segít az elakadásaimban. Most pl. Tisza Kata: Most című könyvét olvasom. Ez elsősorban párkapcsolati bántalmazásról szól, de szerintem jól átfordítható.

2019. dec. 26. 21:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!