Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Illetlenség úgy kérni valamit...

Illetlenség úgy kérni valamit a boltban, vagy bárhol, hogy "lesz egy"?

Figyelt kérdés
2019. dec. 8. 21:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
79%

Erre gondolsz?

- Mit hozhatok?

- Lesz egy bableves és két palacsinta, köszönöm!

Ha ez az utolsó szó is ott van, akkor nem lehet kifogás!

2019. dec. 8. 21:12
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem igen. Nem szép.
2019. dec. 8. 21:13
 3/11 anonim ***** válasza:
74%
Köszönj,és köszönd meg.Egyébként nem bunkóág,vannak idegbeteg eladók,akiknek minden baj.
2019. dec. 8. 21:44
 4/11 anonim ***** válasza:
87%

Egyébként azt olvastam, hogy a "lesz egy" kifejezés visszaköszön, ugyanis ezt korábban a pincérek használták, amikor visszamondták a vendég kéréseit("tehát akkor lesz egy blablabla...").

Én úgy gondolom amúgy, hogy a dolog sokkal összetettebb annál, hogy milyen szavakat használ az ember. Lehet ezt kedvesen, mogorván mondani, lenézően, vagy mosolyogva, gúnnyal, de sietve is. Környező tényezők még a vendég és a pultos kapcsolata, a zene hangereje(ilyenkor én gyakran csak rámutatok a sörömre és mutatok egy egyest, hogy még egyet kérek), stb..

Én néha elhagyom a "kérek szépen egy.." előtagot, pedig ettől függetlenül kedvesen beszélek és mindig megköszönöm, amit kapok. Volt már, hogy megkaptam a "tehát SZERETNÉL inni egy..." kezdetű javító mondatot.

Nem hiszem, hogy a pultos, vagy pincér dolga a vendégeinek nevelése lenne. Legalábbis nem ilyen módon, etől függetlenül éreztetheti, hogy nem tetszik neki a modorom.

(egyébként volt már egy eset, amikor a gyros-os lánynak csak annyit mondtam, hogy "kérek egy ilyen, meg ilyen gyrost", mire visszaszólt, hogy szeretnék-e, én meg mondtam, hogy szerettem volna, de inkább megveszem a szomszédban, ott nem próbálnak nevelni. Kimentem, még láttam, hogy a főnök milyen haraggal nézett a pultoslányra. Egyébként csak azért nem kerítettem egy többszöösen összetett mondatot arra, hogy kifejezzem, mennyire szépen kérem a kaját, mert baromi nagy sor és hangzavar volt és próbáltam a legegyszerűbben, megérthetőbben leadni a rendelésem...)

2019. dec. 8. 21:50
 5/11 anonim ***** válasza:

Én sose fogalmaznék így, nekem udvariatlannak tűnik.

Viszont egy bolti eladó vagy egy pincér annyi böszme, bunkó emberrel találkozik az évek során, hogy ezen biztos nem akad fenn.

2019. dec. 8. 22:05
 6/11 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem legalja.
2019. dec. 8. 22:38
 7/11 anonim ***** válasza:
Pont ezen gondolkoztam el a minap, mikor fizettem, mert én akkor szoktam csak használni, ha azt mondom, "bankkártya lesz". Ugye a kérdés az szokott lenni, hogy "készpénz lesz vagy bankkártya?", és ahol nem kérdezik, ott mondom magamtól.
2019. dec. 8. 22:44
 8/11 anonim ***** válasza:
24%

Igen, bunkóság.

#4: Nem kell összetett mondatott alkotni, semmivel sem tart tovább "szeretnék egy..."-et mondani "lesz egy..." helyett.

Én mindig így rendelek mindenhol, emlékszem, Balatonfüreden egy fagyizóban összemosolyogtak a pultoslányok, és mondták, hogy nahát, én kedves vagyok. Gondolom, hozzá vannak szokva a bunkókhoz.

Gyorsétteremben dolgozom, hála a jó égnek nem nagyon szoktam kasszázni, de nagy ritkán ha mégis, találkozok ilyen emberekkel én is...

Van egy törzsvendégünk, akivel félig-meddig haveri viszonyban vagyunk, normális szokott lenni, egyszer (gondolom, véletlenül) úgy kért, hogy "lesz egy...", mire közöltem halál nyugodtan, hogy nem lesz. Nem értette, úgyhogy hozzátettem, hogy ha így kéri, akkor nem lesz. Szerencsére leesett neki, és értette, röhögött rajta, nem sértődött be. (Egy idegennek nyilván nem mondtam volna ezt, de mint írtam, haveri viszonyban vagyunk az emberrel.)

Egy másik esetnél egy ember szintén a lesz kifejezést használta, de ő egyből észrevette magát, és automatikusan kijavította, és még bocsánatot is kért, amiért bunkó volt.

2019. dec. 9. 13:22
 9/11 anonim ***** válasza:
31%

Én csak azt nem értem, hogy MIÉRT kéne nekem kedvesen kérnem bármit is, valakitől, aki azért, hogy kiadja az árut, megkapja a fizetését(ezen felül borravalót is szoktam adni).. ? Persze, egy dolog a kedvesség, de ha azt mondod "lesz egy", az nem bunkó dolog, csak semleges. Ha azt mondanád, hogy "b..szomaszád add ide azt" az bunkó dolog lenne.

Ő szolgáltat, én azt igénybe veszem, de ne tartozzak már FELTÉTLEN hálával azért, mert meg akar élni valamiből.

És egyébként de, a "szeretnék kérni egy blablabla" és az "egy blablablát" között van különbség, időben is, nem mellesleg a felseleges szóhalmozás plusz félreértésre adhat okot. Nem egyszer kérdezett már vissza a pincér zajos helyen, hogy "tessék?"(pedig nem vagyok egy csendes gyerek), ami mindjárt kiküszöbölhető lenne jórészt azzal, ha csak az igényelt termék nevét mondjuk.

2019. dec. 9. 16:51
 10/11 anonim ***** válasza:
60%

Na, mindegy, ne érts féle, tudom, milyen naponta akár többszáz emberrel találkozni és mosolyogni és megértem, ha rosszul esik, ha valaki kihagyja a "szeretnék" szavacskát, de szerintem kezdünk átesni a ló túloldalára, nem azért megyek be bárhova pizzázni, vagy italozni, hogy kedveskedjek - egyébként ugyanezt nem is várom el.

Nem mellesleg azért is hülyeség a vendégeket ez alapján megkülönböztetni, mert attól, hogy valaki kedvesen beszél, simán lehet, hogy egy tahó f..@sz.

2019. dec. 9. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!