Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Nem tudom értelmezni a szavak...

Nem tudom értelmezni a szavak mögötti valós tartalmat?

Figyelt kérdés

Mindig is gondom volt azzal, hogy értelmezzem mások szavainak a mögöttes tartalmát. Írok példákat:

1. Konditermi társaság, beszélő-hülyéskedő viszony. Az egyik srác mondja, szó szerint idézem: ma lesz este xy koncert, van asztalunk is, 10-re megyünk oda. Te nem jössz rá? Erre mondtam, hogy de elmegyek. El is mentem, ott voltak. Amikor odamentem hozzájuk az asztalnál nem volt szabad hely, egyértelmű volt és mondták is a srácok, hogy te is itt vagy? Kikkel jöttél? Jól van majd beszélünk még! Egyértelmű volt hogy nem hívtak engem magukkal és kopjak le. Elég megalázó volt.

2. Volt barátnőm anyja amikor beteg voltam, mondta, hogy küld nekem egy általa árult mindent gyógyító löttyöt. Meg is hozta a barátnőm, be is szedtem. Nem hinném hogy attól gyógyultam meg, de mindegy is. Legközelebbi találkozásnál az anyja nem szólt hozzám, kiment a szobából, nagyon hülyén viselkedett. Este mondta aztán az exem hogy illene kifizetni a terméket, mert már egy hónap is eltelt és illetlennek tart az anyja emiatt. 12.900 forint volt és elég csóró voltam akkoriban, kölcsön kellett kérnem hogy elvihessem a pénzt neki. Én teljesen úgy vettem ki abból hogy szó szerint “küldök neked” hogy azt ajándékba küldi. Árat nem mondott, azt se hogy fizessem ki, csak hogy küld. Rá kellett volna kérdezni hogy mivel fogok tartozni?

A mi családunkban az hogy adok neked, kapsz tőlem, hoztam neked, stb ingyenes-ajándék dolgokat jelentenek. Hogyan tanulhatnám meg ezeket az árnyalatokat a beszédben, hogyha valaki mond valamit szó szerint, de érezni kéne a mögöttes dolgot, szándékot.

Nővérem mondta, hogy a bulizós srác csak fel akart vágni nekem azzal, hogy oda mennek szórakozni és van asztaluk is, igazából nem akart meghívni, csak ezzel a szöveggel akarta szóbahozni a dolgot. Ilyenkor azt kellett volna mondanom hogy hú de jó nektek, én nem megyek mert nem érek rá, programom lesz.

3. Gyerekkori baráti társasággal találkoztam és mondták hogy mennek együtt Spanyolországba. A hangadó srác kijelentette, hogy jössz velünk te is! Én teljesen beleéltem magam, majd kiderült, hogy a többiek nem láttak volna engem szívesen, csak az az egy ember, így tök kínos volt amikor kiderült hogy nem mehetek. Össze-vissza kamuzott a srác, hogy megy az egyikük barátnője is, így nem maradt hely nekem. A későbbi képeken persze nyoma se volt a csajnak, csak egy általam nem ismert srác volt velük. A helyzet egyértelmű volt. Valószínűleg itt is vissza kellett volna utasítanom a dolgot. Tudnom kellett volna, hogy ha akarják a részvételemet, akkor már az elején meghívnak, amikor szervezték és a kötelező exsulis összejövetelen azért mondta nekem a srác hogy megyek én is, mert kínos volt hogy beszéltek róla, de egyedül engem nem hívtak meg a régi bandából.

Hogyan fejleszthetem ezt a kommunikációs kézséget? Talán az is a baj, hogy nagyon vágyok barátokra, törődésre, ilyesmire és rögtön félreértek mindent.

2019. nov. 22. 09:59
 1/5 anonim ***** válasza:
64%

Nagyon vágysz társaságra, de mindig rossz barátokat találsz. Ennek oka a csaldodban keresendő, illetve a személyiségedben.

Miért mégy vissza olyan emberhez, aki egyszer megalázott? Miért ne állsz ki magadért? Miért nem alézod meg őt, nyílt színen, vissza? Miért nem kérdezd meg tőle, hogy miért szórakozik veled, miért hazudozik, miért ígérget, minek szívózik? és a választ sem kell megvárni, hogy tagadjon és hazudozzon - erre esélkyt sem szabad adni! A vádló kérdések után szó nélkül, a választ meg sem várva kell távozni, emelt fejjel és szó nélkül.

Ne mögöttes jelentéseket keress, hanem húzd ki magad, a gerincedet, és aki szemét veled, annak üss vissza, és válogasd meg jobban a barátaidat.

2019. nov. 22. 10:14
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A mi családunkban sincs pénzeskedés.

Mostanában szerzed a tapasztalatot abban,ha valamit felajánlanak akkor kérdezz vissza!

Nagyon csúnya dolognak tartom a volt barátnőd anyjának a cselekedetét! Nekik kellett volna jelezni a szer árát illetően az átadás előtt!

Ne érezd magad kényelmetlenül,nagyon sokan megfizetjük a tanulópénzt.

Téged sosem tévesztett meg a családod,úgy látom nem hazudtak neked,de ne higgy a kevésbé ismert embereknek!

2019. nov. 22. 10:29
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csak az első volt a te hibád.

A “Te nem jössz rá”?-t valószínűleg úgy értették, hogy a koncertre jössz-e, de vagy egyedül vagy a haverjaiddal, de nem velük.

Meg kellett volna már ott kérdezni tőlük, hogy “Csatlakozhatom? Van még hely az asztalotoknál?”.

2019. nov. 22. 11:25
 4/5 A kérdező kommentje:
Kösz! Igazából nincs miért haragudnom ezekre az emberekre, mert én nem voltam elég talpraesett. Nincs miért visszavágnom nekik. A bulis társaságnál tényleg meg kellett volna kérdezni, hogy mehetek veletek? Az exanyósnál azt hogy mivel tartozom? A régi barátoknál meg rájuk kellett volna hagyni, mondani hogy oké megyek veletek, aztán úgysem kerestek volna.
2019. nov. 22. 15:16
 5/5 anonim ***** válasza:
77%
Mondom, én szerintem csak az első esetben hibáztál, a többit én is úgy értettem volna mint te
2019. nov. 22. 15:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!