Miért füvezik, dohányzik, iszik a mai fiatalság?
A mai 14-18 évesek nagy része szabadidejében (iskolai szünetek, hétvége, vakáció) kocsmázással, csajozással, füvezéssel és dohányzással tölti szabadidején.
Van olyan iskola, ahol óraközi szünetekben a tanár nem bír elmenni a járdán, annyi a bagós.
nem tudom, te hány éves vagy, de ez mindig is így volt. Sajnos a fiatalok nagy része csak akkor meri elengedni magát, csak akkor érzi magát jópofának, jófejnek, ha előtte iszik, vagy drogozik. Ilyenkor a gátlások megszűnnek és bátrabban ismerkednek, udvarolnak, haverkodnak, mernek megszólalni társaságban. Nem véletlenül volt régen, hogy akiből kiakartak szedni valamit, leitatták, az alkohol hatására megered a nyelve mindenkinek és el mer mondani olyan dolgokat is, amiről amúgy soha nem beszélne.
A fiatalok tele vannak gátlásokkal, nem tudják magukat elfogadni, így kell valami tudatmódosító sajnos, hogy el merjék magukat engedni. Ez a felnőttek hibája egyébként, akik olyan elvárásokat támasztanak feléjük (külsőség, ld. média, csak az a jó, aki mindenből jeles, csak az aranyérem számít és még sorolhatnám...), amiknek csak kevesek tudnak megfelelni. Szóval otthon, a családban, az iskolákban kéne nagyot változtatni és sokat beszélgetni ezekről.
Mert még mindig nem sikerült visszaszorítani. Hiába tilos, még mindig könnyű a fiatalkorúaknak (sőt, néhol a kiskorúaknak is!) hozzájutniuk ezekhez. Mindenhol van egy kocsma legalább, ahol kiszolgálják őket, vagy simán van olyan, hogy szülő(!) megveszi neki a piát (de igen, általában a felsőbb osztályos 18+ haver az). Cigit is megszerzik ugyanígy... kábszihoz nem értek. Csajozáson meg azért nem akadnék fenn, csak ha ezt suliból való lógás közben látom.
Tehát a kormánynak nem célja, hogy ezek visszábbszoruljanak. Egyetlen fideszes volt, aki totális háborút indított volna a dohánytermékek ellen, őt félre is állították (Lázár Jancsi). Ezen kívül csak az uniós szabályokat követjük, azokat is a határidők lejártának hosszabbításának hosszabbításában. Belőlük lesznek a buta, befolyásolható emberek, akiket könnyű rávenni a szavazásra, akiket lehet alkalmazni biorobotként a gyárakban.
Így volt ez korábban is?? Még jobban, mint most...
Mert még mindig jobb sutyiba, tilosba kipróbálgatni ízlelgetni, mint hogy mondogatni, "én jó gyerek vagyok, én kivárom, én egy csepp alkoholt nem iszom" aztán 18 évesen bekerülni a detoxba mert már "lehet"
Vannak dolgok amiket fokozatosan érdemes kipróbálgatni (cigi, alkohol, szerelmeskedés)
Meg van amit a túlfűtött kíváncsiság vagy nyájba tartozási igény vált ki (drog, vagy amikor öt percenként szív valaki cigit) bár ez utóbbi példához elég ha nem kap időben észbe és rászokott. A gimibe ahova én járok a fél iskola (ha nem nagyobb része) bagózik, de ez nem egyértelmű bélyege a hülyeségüknek. Van amikor elmegyünk osztályszinten kocsmába, de mégse nézzük ki ha valaki nem akar inni mert teszem azt bicajjal van és nem akarja elcsapatni magát egy kocsival. Kipróbáltam én is a cigit. Nem tetszett. Csak azért "szívtam el" (mondjuk nem is tüdőztem le) mert egész délelőtti terepgyakorlaton nem csíptek utána a szúnyogok :P és mégse toltak le hogy "mér nem tüdőzöd le hajj de csíra vagy" De lehet, csak minálunk olyan a légkör, hogy vigyázunk egymásra hogy senki ne taknyáljon el egy buli közben. Az, hogy nem múlt el valaki 18 nem jelenti hogy hányásig iszik, vagy hogy ha valaki bagózik, az egy bunkó utolsó állat. Az csak egy tulajdonság. Az, ha egy szülő azt akarja, hogy a gyereke előtte próbálja ki a cigit nem felelőtlenség, csak nem akarja hogy azt érezze a gyereke, ezt az anyja/apja háta mögött kell csinálni.
Meg különben is. Hétvégén ki ne akarna összejönni a haverokkal vihorászni? Az alkohol csak egy lökést ad a hangulatnak, semmi többet. Ha akkor kezdi el a srác/csaj ezeket kipróbálgatni amikor úgy érzi készen áll rá, az már egy lépés az önállóság felé. Plusz tapasztalat, ami jól jöhet neki később. Szerintem semmi baj nincs ezekkel (na jó a drogot leszámítva) amíg kipuhatolja neki hol vannak a határai, mit szabad neki inni, melyik fajta mit vált ki belőle és megtanulja felelősségteljesen használni ezeket. Szerintem nem kell senkinek kívülállónak éreznie magát amiért nem cigizik vagy nem szereti a piát. Az majd iszik üdítőt a haverjaival, esetleg ha úgy gondolja belekóstol valamelyik sörbe.
Én úgy gondolom ezeket a tulajdonságainkat nem rossz dolog kipuhatolni, addigra, mire hivatalosan felnőtté válunk és esetleg elhívnak egy céges partira. Amíg tud kultúráltan viselkedni a gyerek és nem keveredik bajba miatta, szerintem semmi baj nincs ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!