Miért engedik vezetni a nagyon idős embereket?
Jogos, nagyapám is akkor tette le végleg a jogsit, amikor 87 lett és balesetezett. Hiába imádott vezetni és volt balesetmentes évtizedekig, már nem volt 100%-on.
A rendszer maga jó, mert a 70 év felettiek már így is két évente kötelesek alkalmasságira menni, de rövidebb intervallumot is lehet kérni. Ha pedig valakit alkalmasnak minősítenek, akkor nincs mit tenni.
Nekem olyan esetem volt, hogy állok teljesen szabályosan az út szélén. Bácsika be akarna állni elém. Nem akar neki sikerülni. Harmadikra csak beállt. Előtte maradt másfél méter, engem meg hátrébb tolt 4-5 centivel. Süket is lehetett, mert semmi reakció a dudára. És kiszáll, elballag.
De! Az idő múlásával mindenkinek csökken minden képessége, ebben igazad van. Ezért is kell sűrűbben menni orvoshoz. Hogy kellene-e más kontroll is? Túl vagyok a hatvanon, így érintett is. Azt mondom, nem lenne hülyeség egy kiterjedtebb vizsgálat, nem csak baboskönyv, és csókolom. Ám eltiltani pusztán életkor miatt nem indokolt.
Igen, mindenkinek van százéves ismerőse, aki kitűnően vezet. Meg olyan is – mondom én –, akinek húszévesen sem szabadna jogosítványt adni. Mentálisan nem alkalmas rá.
Nem engedik. Komoly kivizsgáláson kell átmennie az idős embernek, hogy meghosszabbítsák a jogsiját.
Amúgy a statisztika szerint nem az idősek a fő balesetokozók, hanem a huszonéves korosztály Őket miért engedik vezetni?
3-as vagyok. Dehogy szigorították! A háziorvos ugyanúgy kiállította az alkalmasságit, mint már 40 évvel ezelőtt is. Egyébként ő 74 éves. Ha a megszokott helyekre sem mehetne (ügyet intézni, orvos, gyógyszertár, termálfürdő, a húga, vagy bevásárolni), szerintem akkor lenne tényleg beteg mentálisan. Egyébként nem kerekesszékes, de se buszra, se máshová nem tud gyalogszerrel eljutni gyalog még 60 métert sem.
Neki ez muszáj, de mint írtam, az idősek hozzátartozói figyeljenek oda a szüleikre, inkább vigyék el ők autóval, ha messzebb útra kell menni. Elhiszem, hogy macerás.
Azzal is egyetértek, hogy sok fiatal sokkal veszélyesebben közlekedik, mert ők a Janik.
Mindegyikben van igazság, de minden esetben vannak kivételek. Van, aki vén fejjel is jól vezet, fiatalok is, de az ellenkezője is igaz. Idősen béna már vezetni, a fiatal meg tapasztalatlan, de vakmerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!