Aki fiatal, de kifizeti a teljes árú jegyet, nincs joga ülni a buszon?
Ha van rá lehetőség, idősebb (ötven fölötti) tagok válaszát várom.
Nagyon sok olyat hallottam és én magam is tapasztaltam, hogy egye idősek elvárják, hogy mindenki minden körölmény között kötelezően adja át a helyét a nyugdíjasnak. Mert ha nem, akkor bunkó, tiszteletlen, neveletlen fiatal.
Ma is volt egy ilyen esetem, ráadásul nem is volt tömve a busz, hogy az idősebb hölgy (öreg néni) mellém akart ülni, nem pedig az időseknek és rokkantaknak fentartott kettős első ülőhelyre. Én hátul ültem, mellettem a táskám, és megszólt, hogy udvariatlan vagyok, hogy nem adom át a helyem neki. Harmincas vagyok, de gyakran néznek sokkal fiatalabbnak, bár ennek itt most nincs jelentősége.
Gerinc problémás, kórosan szorongó huszonévesként sokkal megerőltetőbb mint fizikailag mint mentálisan állni a tömegközlekedési eszközökön, mint a +50esek nagy részének.
Mégis külsőre erős fiatalnak nézek ki.
"Aki fiatal, de kifizeti a teljes árú jegyet, nincs joga ülni a buszon?" De van joga.
Igen sokan elvárják, és valamennyire igazuk is van, de nem kötelező.
Az eset amit leírtál pedig rendkívül fura. Ha leakarnak melléd ülni, miért nem veszed le a székről a táskád ? Ha leakar ülni a mami, miért nem azt kéri hogy vedd le a táskád, miért azt hogy állj fel ? Egyikötük se tűnik normálisnak.
Én 24 éves vagyok, rendszeresen utazok tömegközlekedéssel. Általában hátul szoktam leülni, részben azért hogy belássam a buszt. Ha nincs hely a busz de közeledik egy idős, felállok hogy ne kelljen kérnie, vagy megvárom és én kérdem meg nem-e ülne le. Ezt amolyan illemnek tartom, amit mindenki követhetne és nem felháborodna. Persze vannak kretének, az nem kor függvénye, de harmincas létedre miért fáj ennyire átadni a helyed, nem értem...
"Egyikötük se tűnik normálisnak." Hát, kösz.
Én is hátul ültem, hátülközépen. Nem elöl. Volt még egy cosmó üres hely, olyan is, ahol mindkét hely üres volt, és a mamó mégis az én táskám helyére pályázott. Vagy az én helyemre.
Bevallom, maga a kérdés kiírásom kicsit félreérthető. Nem azon van a hangsúly, hogy én nem akarom átadni a helyem, hanem, hogy miért akar valaki mellém (vagy a helyemre) ülni, ha van még dupla üres ülés (főleg, hogy az kifejezetten az idős, bottal járóknak fenntartott hely volt). Mármint az üres, nem ahol én ültem, a hátső ajtó mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!