230 ezer forintból lehet úgy élni albérletben, hogy félre is tudjon tenni az ember?
Számolgattam, nekem kijött egy összeg, hogy hogyan alakulna a költségvetés, de biztosan hagytam ki valamit a kiadásokból, ezért szeretném kikérni más emberek véleményét, tapasztalatát is.
Szóval, az albérlet ára 100 ezer + rezsi lenne havonta, a napi, havi dolgokat számoljuk átlagos igényekkel, az étkezést ebédekre javarészt csirkemell különböző variációi tennék ki, az egyéb dolgokban átlagos igényekkel számolhatunk. Hitel, tartozás nincs.
Az én kalkulációm:
-lakás: 100'000Ft (fix)
-rezsi+kktg+net: 25'000Ft
-étkezések: 40'000Ft
-tisztálkodás(mosás, mosogatás, fürdés stb, fodrász stb.): 5'000Ft
-telefon előfizu: 5'000Ft
-ruházat (nem minden hónapban, de átlag kb.): 7'000Ft
Ez így nagyjából: 182'000HUF/hó kiadás jelent, ami azt jelenti, hogy ideális esetben 48'000HUF/hó megtakarításom lehetne.
Reálisan számoltam, vagy valami kimaradhatott? Nyilván ezek nem halálpontos összegek, +-10% mozgástér biztosan van, illetve a rendkívüli költséget nem számoltam, pusztán azért mert szerencsére nem szoktam beteg sem lenni max évente egyszer egy könnyed megfázás 3 napig kb.
Köszönöm a segítséget előre is.
#7: új lakás, hőszivattyús fűtéssel (H tarifa), kiváló szigeteléssel. A rezsit a lakás mostani lakóinak átlagával számoltam.
100 ezer sajnos nem sok, egyébként Budapest határán, Pest megyében van helyileg, és 60 négyzetméter. Sőt a 100 ezer nemhogy sok, de még kevés is (nézz körül a mai albérlet árak közt).
#8: A rezsi szinte biztos, hogy ennyi lenne (kivéve ha hirtelen -20 fok lenne januártól, akkor magasabb), 1 embernél a víz/villany se sok, gáz nincs.
Persze a kaja az relatív, minden embernek más az igénye, egy 120kg-s ember nyilván 80 ezerért se lakik jól, egy 60kg-s ember meg napi 600Ft-ból jól van. A kettő közt lehet a 40-50 ezres általam belőtt összeg.
Ha lebontjuk tételekre: reggelire általánosságban valami péksütemény (áruházakból, nem pékségből mert ott 3x ár van) az kb 250Ft/reggeli --> 7'500Ft, vacsora hasonló, tehát havi 15'000HUF/hó a reggeli+vacsora.
Ha ebédre napi 1'000 Forintot számolok, amiből akár étkezdében is ehetek, akkor az összktsg: 45e/hó.
#9: Igen, a "szórakozás" részét korrigáltam a válaszomban.
Tisztálkodásra utólag átszámolva valóban keveset írtam, fodrásszal és mindennel együtt kb. 7'000Ft/hóra módosítom.
A csirkemellet nem azért írtam, mert az az olcsó, egyébként nem is, hanem az étrendem a cs.mell különböző variációit írja elő, különböző adagokban.
Közlekedést írtam, 0 Ft. Céges autó korlátlan magánhasználatra is.
#10: Értem, köszönöm hogy megosztottad a személyes tapasztalatodat!
60nm-ért valóban OK. De a rezsi viszont egy ekkora lakásra kizárt, mi fizetünk 40nm-re 50ezer rezsit, pedig csak 2en vagyunk a párommal saját korszerűsített lakásban és nagyon odafigyelünk a víz és
áram használatra.
De teljesen mindegy neked mit mond az ember, mert "te már kiszámoltad"! Akkor ne itt kérdezgess, ha te már "pontosan tudod", vagy fogadd el a jószándékú kritikát. Nehogy majd pofára ess!
Tetszik a számítás, de ezek tényleg csak az alapköltségek. Ha egy év távlatát nézed könnyen becsúsznak "váratlan" dolgok, például elromlik egy háztartási gép, be kell fizetned valamit a munkahelyeden, venni kell egy doboz csavart, stb... Visszanézve az évet ezek sokszor teljesen banális és előre nem látható dolgok szoktak lenni, de rengeteget elvisznek. Átlagos értékük viszont csak az első év végén lesz majd megbecsülhető.
Ha tippelnem kéne ez a havi 48 ezer a gyakorlatban jó, ha 25-30 meglesz. Én a helyedben lehet kiadnám az egyik szobát abban a lakásban vagy olcsóbb szobát keresnék, esetleg jobban fizető munkahelyet néznék.
Mondjuk már az fura, hogy minek 1 emberbek 60nm lakás...ha nincs igazán pénze rá, sőt a spórolás a cél!
Szóval szerintem ez egy direkt troll kérdés.
#13: Igen, szerintem is jó ár. :D Főleg, hogy tényleg új, és jó szigetelés / fűtés-hűtés rendszere van.
#14: A rezsit nem hasraütés-szerűen írtam, hanem valóban ennyi a mostani lakók átlagával számolva, persze ez igények szerint változik, minden lakásnál más a szigetelés, és a fűtés rendszer is. Pl. gázzal sokkal drágább lenn ezt a lakást fűteni, tudván hogy a gáznak nincs fűtőértéke.
Nem értem mire írtad az utolsó két sort, mivel eddig senkit sem küldtem el az anyjába aki ellenvéleményt írt, megfogadtam a javaslataikat, sőt korrigáltam is az összegeket azok alapján amit írtak, abszolút pozitívan fogadom a módisítás javaslatokat, ezért kérdeztem. Ha neked ez nem így jött le, sajnálom.
#15: Köszönöm. Szoba kiadáson én is gondolkodtam egy ideig, de aztán arra jutottam, hogy nem érne az a kis bevétel annyit, hogy alkalmazkodjak egy idegenhez, de akár ismerőshöz is.
Ez a jobban fizető munkahely érdekes téma. Szerintem a magyar átlaghoz nem keresek rosszul, illetve a céges autó is elég sok forintra átszámolva, így a közlekedésem nulla forintra jön ki, pedig járok vidékre (500 km oda-vissza, tehát csak 1 alkalom 13 ezer forint üzemanyagköltséget jelentene) családot látogatni van mikor hetente, jutalék rendszer is van, ami jobb hónapokban + 20-40 ezer forint is megvan, év végi prémium kb. 2-300 ezer forint, de utóbbi kettőt nem számolom a havi bevételhez, mert egyik sem fix.
Szóval a mai világban nem gondolnám, hogy sok ennél jobb munkahely létezik, hasonló feltételekkel (persze a szaktudást megkövetelő munkahelyek többet fizethetnek), nyilván e is relatív.
#16: Igazad van, de a bérleti szerződésem úgy szólna, hogy minden rendeltetésszerű használatból eredendő meghibásodás esetén a tulajdonos intézi a javíttatást. Egyébként jó néhány évig ilyen gond nem lenne, mert minden új, a mosógép, a hűtő, a mosogatógép, mikró, sütő stb..
És a második részben is igazad van, azt teljesen elfelejtettem!
#17: Hm.. Azt erős túlzásnak érzem, hogy nincs pénze rá. Ha figyeltél magyar órákon, mikor a szövegértelmezést vettétek, akkor egyértelmű, hogy nem azt számolgatom hogy most hónap végén kitől kell majd kölcsönkérnem hogy be tudjam fizetni a villanyszámlát, hanem azt, hogy mennyi megtakarítást tudnék összehozni.
Minek 60m2 lakás? Ebben igazad van, 3 hónapja folyamatosan nézem az ingatlan.com-ot és 100 ezer forintért egyáltalán nem drága a 60m2. Vehetnék ki 95 ezerért 28m2-t valahol a belvárosban, igazad van, de nem teszem.
Troll kérdés? Ha elmagyaráznád, hogy ebben hol van bármiféle trollkodás az jó lenne, inkább a válaszodat lehetne trollkodásnak minősíteni.
A magyar átlaghoz képest tényleg nem rossz ez a fizetés, viszont a magyar átlag sajnos nem tud félretenni pénzt. Vagy nullára jönnek ki az emberek vagy hitelekben vergődnek. Nem akartalak megsérteni az előbb, csak azt mondom, hogy így albérlettel együtt kemény lesz értelmes pénzt összerakni ennyiből. A fő dolgok szépen ki lettek számolva, csak az apróságok még faragni fognak ebből a 48 ezerből.
Nyilván, ha jönnek erre a bónuszok meg az évvégi, akkor teljesen más a helyzet, de akkor már nem 230 ezerről van szó, hanem sokkal többről.
#19: Abszolút nem sértődtem meg rajta, és értem hogy mire célzol, sajnálatos hogy ez a helyzet, de nem csak itthon rossz a helyzet.
A bónuszokat és a prémiumot azért nem írtam a kérdésbe, mert azt 100%-ban egy számlán gyűjtöm és a későbbi saját lakás önerő részét szolgálja majd, ha minden jól megy. Tehát ahhoz még a legrosszabb esetben sem szeretnék hozzányúlni, persze hozhatja úgy is az élet, de remélem nem.
Így következtetést vonva a kérdés kezdetekor kiírt 48 ezres becslés valóban megdőlt, talán a 30-35 a reális, ha eltekintünk a rendkívüli helyzetektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!