Amikor valaki öngyilkosságról beszél, azt miért veszik az emberek simán fenyegetőzésnek?
Leginkább úgy állnak hozzá, hogy úgyse lesz öngyilkos meg ilyenek. Csak fenyegetőzik
Ennek mi az oka?
Az, hogy sokan tényleg csak fenyegetőznek, nincs halálos betegségük, csillapíthatatlan fájdalmuk.
Ők nem tudnak segítséget kérni, a közelükben élők segíteni, úgyhogy ezt használják segély kiáltásként.
Azért, mert a legtöbben az öngyilkosság beharangozásával az állapotuk súlyosságáról adnak hangot és jelzik vele, hogy most tényleg hatalmas szükségük lenne figyelemre, segítségre. Saját magukról úgy vélik, hogy meg szeretnének halni; de valójában csak a fájdalmat nem bírják elviselni, ami nem mindig ugyanaz.
Amúgy a Gyakorin az emberek tényleg nem veszik komolyan - most valaki kiírja, hogy "Legyek Öngyilkos vagy ne és ha igen, akkor hogy?" és odakommentál mindenki, a témához való hozzáállása szerint, illetve a moderátorokhoz, ha eljut, akkor ők törlik a kérdést.
Én egy segítő csoportnak (Étkezési zavarokból gyógyulás, a világ minden tájáról vagyunk) a tagja vagyok Facebook-on és ott, ha hasonló kiírás születik, az adminok a kiíró városának a rendőrségét vagy mentőjét küldik rá (volt rá példa). (De ott kb minden a többitől eltérő posztnak hasonló a sorsa - múltkor egy nő kirakott 5 képet, amik egyrészt durvák voltak, másrészt összefüggéstelenek, harmadrészt nem lehetett érteni a megosztás célját és pár tag aggódott, hogy a nő bedrogozta magát, azért született a megosztás és lehet, hogy túl is adagolta magát mert még másnap sem reagált a kommentekre, úgyhogy a helyi mentőket értesítették.)
Szerintem, ha az öngyilkossággal való fenyegetőzésnek is hasonló lenne a következménye a Gyakorin, eltűnne a sok Öngyilkosos kérdés.
Ugyanis a legtöbb öngyilkossággal fenyegetőző bepánikol, hogy, ha pszichiátriai kezelés lesz egy egyszerű öngyilkosságról való merengésének.
Tapasztalat. Anyám 40 éves kora óta hetente fenyegetőzik, hogy öngyilkos lesz. Most 66 éves.
Mindig talál a családban valami bolondot, akinek ezt pár évig elő tudja adni magát, aztán az is ráun.
9; én írtam a nagyon hosszú választ - és még mindig tartom magam ahhoz, hogy van különbség, hogy valaki meg akar halni meg azt hiszi, hogy meg akar halni.
Általában azok, akik itt jelzik az öngyilkossági szándékukat vagy a barátaiknak közvetlenül, tényleg úgy gondolják, hogy meg akarnak halni. Viszont amit akarnak, az csak simán nem érezni tovább a fájdalmat. Ami nagy különbség. A céljuk az öngyilkossággal vagy jól "beinteni" valakinek, hogy, majd az illető megértse, mekkora fájdalmat okozott neki vagy egyszerűen nem bírják tovább a lelki kínt. Tudom, hogy egy tényleges öngyilkos is a kíntól szeretne megszabadulni; de akkoris különbség van a kettő között. Mert van, hogy csak vágysz a kín végére, de azért van egy határ amit nem lépnél át vagy ha már mellette állsz nem mered átlépni és van, amikor már határokat se ismersz.
Szóval igen, van, aki "fenyegetőzik" az öngyilkossággal, meg is kísérli, de megáll egy pontnál, nem jön össze neki, nem mondja azt, hogy ha ezzel nem jött össze akkor gyorsan próbálok mást, hanem azt mondja, hogy nem sikerült vagy nem merte megtenni és pont.
Illetve van, amikor az illető bele se gondol, nem is tervez előre csak eljátszadozik a gondolattal, hogy milyen lenne nélküle az élet. Aztán ezt elmondja a barátnőjének és megrémül, hogyha egy pszichiátrián köt ki pár órán belül.
Szerintem akárki is kezd el utalásokat tenni az öngyilkosságra, érdemes orvoshoz juttatni; ugyanis az, akinek szülsége van rá, megkapja a segítséget, a többiek meg megértik hogy nem az öngyilkosság az a dolog amivel a figyelmet magunkra kell hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!