Ha kötődési zavarom van, és pszichológushoz járok, akkor ő "gyógyíthat" úgy, hogy például állandó üzenet-kapcsolatban van velem?
Nem, nem teheti meg. Sőt. Kötődési típustól függően erősen kontraidikált lehet. Valószínűleg azért teszi, mert a pszichológusnak is van önismereti érintettsége a témában. (Hogy csúnyább és egyértelműbb legyek: szintén kötődési zavaros.)
A pszichológusi szakmai etika nagyon erősen fellép az ilyen határátlépéssel szemben. A helyedben ellenőrizném, hogy a pszichológusnak valódi diplomája van-e, elvégezte-e a klinikai szakpszichológiát, és folytathat-e terápiát egyedül. Még ha mindezen képzettségei meg is vannak, akkor is, amit tesz, az nem fér bele a szakmai munkavégzésbe.
(Diplomás pszichológus vagyok. Nem klinikai, de amit írtál, akkor szakmai baki, hogy egy másodéves Ba-s hallgató, ha gyakorlaton tenne ilyet, valószínűleg hatalmas botrány lenne belőle. Akár fegyelmi eljárás és elbocsátás is.)
Köszönöm a válaszokat, az utolsót kifejezetten. Én is furcsállom, de azt gondoltam, hogy biztos ennek terápiás célja van.
Amúgy igen, ő férfi, én pedig nő vagyok...
#6:
Jesszusom...még jó, hogy nem Magyarországon tanultam/élek/dolgozom.
Magyarországon ez a bevett szokás? Egy pszichológus nem törődhet a páciensével ingyen, "munkaidőn" kívül? Az "etikai" bizottságnak tán nem tetszik, hogy valaki pénztől függetlenül is végezné a munkáját?
Én jópár éve vagyok a szakmában, igaz én Dél-Koreában. Ilyen nálunk viszont még csak ötlet szintjén sem merülhet fel. Megbüntetni egy pszichológust, mert törődik a pácienssel...
Nálunk teljesen alap dolog, hogy a pszichológus (nálunk nincs külön "terapeuta"...a pszichológus van eléggé kiképezve) 0-24 munkaidejű. Ha a páciens éjjel 2-kor felhív, akármilyen indokkal, akkor itt vagyok, megteheti!
Sőt! Férfi pszichológus létemre, aludt már a lakásomon hölgy páciensem! Mert a kezelése (PTSD) szempontjából fontos volt, hogy először olyan férfi legyen a közelében éjszaka, akiben megbízik!
Egyre jobban sajnálom azt az országot. Eljutni oda, hogy a munkaidőn kívüli, ingyenes törődés az már etikai vétség legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!