Mit tegyek ha halálvágyam van?
Fiatal mentális beteg vagyok, az életem egy körforgás aminek nincs értelme, különböző okok miatt. Sosem fogok tudni megszabadulni a saját börtönömből. Jobb lenne ha inkább meg tenném?
22/L
"Mit tegyek ha halálvágyam van?"
Rövid változat: 1.) Keresd fel a helyi pszichiátert; Lehet az első nem lesz az igazi, de több OEP szerződött EÜ intézmény is lehet a közeledben.
2.) Mondd el őszintén a problémáid, viselkedésed. Nem ciki, ha előtte összeírod papírra. Látogasd rendszeresen az orvost.
3.) Gyógyszert fogsz kapni, valami antidepresszánst, szorongásra való szert. Akár nyugtatót, antipszichotikumot. Ezektől határozottan jobban leszel, úgy 3-4 hét alatt.
4.) Kezdj el keresni pszichológust. a.) Helyi EÜ intézmények; b.) Alapítványok, klinikák; c.) Magán pszichológusok (klinikai szakpszichológus végzettséget mindig figyeld, hogy írja-e).
Ez utóbbi lépés nagyon fontos, de egyben a legnehezebb. Akár 3-4 próbálkozás is lehet, amíg olyan szakembert találsz, akivel jól érzed magad, aki olyasmit mond a történetedre, ami "betalál". Néha a "sémád" kezd tiltakozni - ilyenkor MINDEN segítő ROSSZ... talán ezeket a "hangokat" a legnehezebb kiszűrni.
Összefoglalva: ha jó csinálod, a világnézeted, világképed fog megváltozni. Az elvárásaid magaddal, és a világgal szemben. Sikerülhet leásni addig, amikor valami elromlott, és berögzült, és "átprogramozni".
A negatív gondolkodás, a problémák igazi okának elérése jelentős hibám volt.
Továbbá fontos, hogy a léc, amit meg szeretnél ugrani NE LEGYEN MAGASAN - SOHA! Túl alacsonyan se persze, de azt vettem észre, hogy amikor az ember LENT van, a legjelentéktelenebb siker is siker, arra is lehet építeni. A legfontosabb, hogy siker legyen, még jobb ha pozitív visszajelzés is kapcsolódik hozzá.
Öngyilkosság: SOHA ne tedd meg. Egész egyszerűen azért, mert ez a lehető legegyszerűbb válasz egy ÁTMENETI problémára. Az életet sok módon lehet élni, sok választási lehetőség van. (Pl. Van olyan orvos, aki az ambuláns rendelése mellett 30 ezerért magánrendel. És van olyan - sok esetben az előzőnél JOBB orvos, aki India szegénynegyedében 0 eszközzel, térdig a mocsokban SEGÍT embereken... Elege lett, váltott. Ezt TE is bármikor megteheted - segíthetsz szegényeken önkéntesként, vagy változtathatsz BÁRMIN az életedben.)
Spirituális sík: nem gondolom, hogy az élet egyetemes (mindenkire alkalmazható) értelme a halál (márpedig az élet értelmének csak akkor van értelme, ha mindenkire egyaránt érvényes, hiszen a létezés "értelmét" nem vonhatjuk meg senkitől). Úgyhogy az, amit egy ilyen tettel "lezárnál" valahol, valahogyan ugyanúgy megoldatlanul elkísérne!
Voltam már padlón - szó szerint ÉS átvitt értelemben (az a szitu a kataton depresszióhoz erősen közelített...), és jéé most meg jól vagyok. :) Te is jól leszel.
(Egy egyszerű, de jó módszer: írj fel este nagyon röviden 3 jó dolgot, ami azon a napon történt. Ezt tedd meg minden nap. Pl: Ma ettem egy sor csokit; A fény olyan különlegesen szűrődött át a levelek között; Van egy barom aki ma sem hagy békén ezért fontos lehetek neki.)
" Sosem fogok tudni megszabadulni a saját börtönömből. "
Két keresési javaslat: Korlátozó hiedelmek ; Negatív automatikus gondolatok (NAG)
És egy harmadik: Nap-Kör
"az életem egy körforgás aminek nincs értelme"
Van, csak még nem tudsz róla. Neked kell kitalálnod az értelmét és tenni érte, hogy jobb legyen. Le kell győznöd magadban az önsorsrontó gondolatokat és a legjobbat kihozni még a legrosszabb napból is!
Kedves kérdező!
Én vagyok aki szept. 2-án 23:04-kor azt a választ írta. Én most úgy érzem hogy stabilan állok a lábamon és csak így lehet segíteni azoknak akik még ingadoznak a szakadék szélén. Remélem ha még egy kicsit is, de valamennyire hatással volt rád a válaszom. Nem avatkozhatok a problémáidba és nem is dönthetek helyetted de azt még meg szeretném írni hogy ha úgy érzed valakivel beszélni szeretnél... bármiről... akkor nyugodtan írhatsz. Ez nem kötelező, csak ha mégis megtennéd akkor válaszolni fogok. Tudom mennyit jelent ha valakivel beszélhetünk, mégha nem is a személyes problémáinkról, de csak úgy amiről csak szeretnénk... Remélem mielőbb megerősödsz és kiszakadsz ebből a körforgásból és ahogy azt mondtam: fel a fejjel és nézd meg hogy holnap vagy holnapután, de valamikor a közeljövőben jobb lesz!
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!