Ha egy árcédulán 2900Ft vagy 3000Ft szerepel, melyiket veszed meg inkább? Fontos számodra hogy 2-es legyen a kezdőszám?
Nekem a 990 forint is 1000 forintnak minősül, azonnal kerekítek s ha mással vagyok, így is hivatkozom rá. Nem is értem teljesen, másnak is miért ekkora különbség.
Nyilván azt veszem meg, amelyik jobban tetszik, praktikusabb, valamilyen szempontból jobb. Árban nincs különbség számomra, az nem segít.
Ha egyformák, akkor kerül minimális előnybe az olcsóbb.
Főleg azért is a kerek számot venném, mert az 1-es kisebb szám, mint a 9-es, amiből kettőt is látok! 1000vs990
A manipuláció nem csak a szám össz értékében van, hanem a jóérzésben, hogy csak 'egy' ezrest, vagy "9 SZÁZ 90" forintot költöttem?
Ha eppen nincs penzed a 120forintos elorecsomagolt parizsi utan 1zsomlere, akkor erdemes a 90forintosat valasztani, lehet nyersz vele 2zsomlet.
Egy ideje viszont inkabb a minosegre megfelelot.
Ha megkérdezed az embereket, 10-ből 10 azt mondja, ez rá nem hat. Viszont ez nem is a tudatos gondolkodásunkra van befolyással, hanem a tudatalattinkra, amit nem kontrollálhatunk! Lehet, hogy megmosolygod a 990 Ft-t, hogy "pfehh, szép próbálkozás kapitalizmus, engem nem versz át", de mellette pedig felfigyeltél a termékre az ára miatt, még ha át is gondolod a furfangját. Ugyanaz, mint a virító akció címkék, vagy kereskedelmi tévécsatornákon a reklámok közötti pár tizedmásodperces saját csatorna reklám, a szexualitással való figyelemfelhívás, és még millió ilyen manipuláló eszköz, amik az esetek nagy részében már nem is tudatosulnak számunkra (vagy egyáltalán nem is tudunk róluk), viszont igenis befolyásolják a döntéshozatali ítélőképességünket, nem kis mértékben.
Úgy csapnak be ezekkel a kis trükkökkel, hogy közben azt hisszük, miénk a teljes irányítás :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!