Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Sok fiatal miért nem tanul?...

Sok fiatal miért nem tanul? Mért nem akar fejlődni? Miért elégszik meg gyártósori munkával?

Figyelt kérdés

Én egy közepes erősségű gimnáziumban érettségiztem.Aki tett érte volt lehetőség, akár a legjobb magyar, akár külföldi egyetemekre is bekerülni.

Én , illetve az osztály kb fele felsőoktatásba ment.Akik nem, ők valahogy olyan lusták lettek, mintha visszafejlődnének.

Ezek a fiatalok, gyárakban dolgoznak, műszakos munkabeosztásuk van.Nem egy jó munka, illetve munkabeosztás.Előrelépni sohasem fognak.Miért mondom ezt?

Amikor összefutok véletlen valamelyikükkel.Mindig azt mondják nekem "felvitte az Isten a dolgodat".Én pedig visszakérdezek.Viszont a válasz mindegyiküknél kiábrándító, mintha nem akarnának fejlődni.

-Szakmát nem akar tanulni

-Diplomázni nem akar

-OKJ-t nem akar elvégezni

Akkor mégis mit akarnak?

Azért, egy szakmunkás egyrészt többet keres, mint egy sori munkás, illetve társadalmilag nagyobb a megbecsültsége.Továbbá, rugalmasabb a munkabeosztás.

A diplomával szintén, normális szellemi munkát tudsz végezni, szintén rugalmas beosztással.

OKJ képzések között vannak értékesek, például a junior fejlesztő képzések, viszont arra nem alkalmas mindenki, viszont, aki igen, annak is normális állása lesz.

Egy 50+-os embernél,aki a szociban is gyárban dolgozott, érthető, hogy nem vált és vár arra,hogy nyugdíjas legyen.

Na, de egy 25-26 éves fiatalnak mi a mentsége?

Én még így mesterfokozatú diploma után is úgy érzem, hogy fejlődnöm kell

2018. júl. 6. 18:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%
Érdekes én kevés ilyen emberrel találkozok. Azért, mert a Te környezetedben akad 1-2 ilyen ember az nem sok...
2018. júl. 6. 18:43
 2/11 anonim ***** válasza:
94%

Mert már a középiskolából is elegük lett

Magas elvárások,nem akarják hogy az ilyenek elvegyék az életüket ezért inkább dolgoznak a saját pénzükért minthogy tesztekre keljen szorongással tanulni.

Nem minden diplomás meg mindenféle magas végzettségű ember tud könnyen elhelyezkedni

2018. júl. 6. 18:44
 3/11 anonim ***** válasza:
89%
Mert egy vegyészmérnök keres 130 000 forintot, míg egy kétműszakos gyári munkás 250 000 forintot.
2018. júl. 6. 18:46
 4/11 anonim ***** válasza:
71%

Szükség van a gyári munkásokra is. Az utcaseprőkre is. A kubikosokra is. A malterhordóra is. És a többire is.

Nagyon sok fiatal olyan közegben él, ahol nincs minta az előbbre jutáshoz. A megszokott, ismert közeg nekik az irány.

2018. júl. 6. 18:46
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

Ebben a problémakörben egyik felet sem akarom pártolni. Úgy érzem, hogy elég egyoldalúan vizsgálod a dolgokat. Természetesen igazad van abban, hogy nagyon sokan vannak azok, akik gimnázium után kényelmesen hátradőlnek, és részükről ennyi elég volt, és nem akarnak tovább "fejlődni". Ebben a részében kétségtelenül igazad van. Azonban azok száma sem kevés, aki nem puszta lustaságból nem választja a további képzéseket / szakosodást / diplomaszerzést / mivanmég(!?) hanem azért, mert úgy érzi, hogy nem nyer vele annyit, hogy megtérüljön a bele fektetett energia, amiben viszont szintén van igazság. A mi országunk nem tud egy olyan életképes rendszert teremteni, amivel megfelelően zajlana az oktatás - elhelyezkedés kérdése.

Szóval én csak arról beszélek, hogy több sebből vérzik ez a téma, és neked is - illetve a "továbbtanulni nem akarók" táborának is igaza van ezen a vitatott kérdésen belül néhány pontban. Az egyértelmű állásfoglalástól ezért tartózkodnunk kellene szerintem, mert ez a kérdés komplexebb annál, mint hogy "van, aki akar", meg "van, aki nem akar" további "fejlődésben" részt venni.

2018. júl. 6. 18:49
 6/11 anonim ***** válasza:
87%
Hát én olyan ember vagyok mint akikröl irtál, én azért nem változtatok mert nem tudok. Még egy normális szakmunkás iskolához sincs eszem. Akartam én már villanyszerelö lenni meg vizvezetékszerelö is régen még probálkoztam ezzel azzal de egyikhez se volt tehetségem annyira nem ment hogy ott kellett hagyni. Nekem nincsenek jo képességeim ezen nincs mit szépiteni. Kiskoromban irni olvasni alig tudtak megtanitani, matekbol meg még rosszabb voltam. Ugyan lett egy okj-s szakmám de ez nem egy piacképes szakma ráadásul gyakorlatom sincs benne igy esélyem sincs hogy alkalmazzanak. meg igazábol ehhez se értek annyira. szoval marad a gyár mert nincs más választásom, ugyse tart örökké ez a fos élet egyszer vége lesz.
2018. júl. 6. 18:53
 7/11 anonim ***** válasza:
86%

#5 vagyok.

Annyit még utólag el szeretnék mondani, hogy a #2 válaszoló tökéletesen megtalálta a probléma gyökerét a "másik oldal" részéről. Teljes mértékben igaza van, egyetértek vele.

2018. júl. 6. 18:53
 8/11 A kérdező kommentje:

Kedves 6,

te egy másik csoportba tartozol.Amit írtál az egy érv.

Viszont az én gimnáziumi volt osztály és csoporttársaim nem azért nem tanulnak, mert nincs hozzá eszük,hanem pusztán lusták.

2018. júl. 6. 19:00
 9/11 anonim ***** válasza:
80%
Na, ha az a gyártósori munkás nem állítaná elő a te kajádat meg a kis kütyüidet, nem hiszem hogy ekkora arcod lenne. Nekem ez a véleményem erről. Sokan (és köztük te sem kedves kérdező) nem tudják felfogni, hogy igenis szükség van ezekre a munkásokra, értékes dolgot csinálnak, és lenézik őket. Az OKJ képzésekről meg hadd ne beszélgessünk...
2018. júl. 6. 19:21
 10/11 anonim ***** válasza:
75%
Írtak itt egy jót. A tökük tele van a magas elvárásokkal, kvázi lóf@$z pénzért. Ugyanebben a cipőben járok. Tanultam, szakmám van, kettő, diploma, nyelvvizsga. Egyikben sem helyezkedtem el sajnos, a szakmámban azért, mert szülői elvárásokat követve mentem fősulita, az meg nem érdekel, nem akartam benne elhelyezkedni, a szakmámban meg utána nem akartak alkalmazni, 25 évesen gyakorlat nélkül. Így raktáros lettem, aztán rövid ideig taxis, majd nyomás hatására irodista. Ez utóbbi 4 évig tartott, folyamatos b@$zogatás, tanfolyamok, elvárások.... Mindez ugye lóf@$z pénzért. Szó szerint az életkedvemet vette el, már meg akartam halni, mondván ha erről a szájbak.ú.r.t stresszről szól az élet, akkor nem kérek belőle. Aztán kb 1,5 éve megint taxis vagyok, szeretem csinálni, nem kívánom pokolba az életemet, elvagyok és kész. Nem akarok előrébb jutni, a világot se akarom előre vinni. Megpróbálom"elstagnálni" így az életemet, hátha sikerül elérni a legfőbb életcélomat: AGYF@$Z NÉLKÜL MEGDÖGLENI, valamikor 80 éves korom körül.
2018. júl. 6. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!